Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba konja
  • 20.09.2023. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Trostruka lipicanska šampionka ima 10 godina, ona je Zenta vlasnika Slavka Maroševića

U Gudovcu je predstavljeno sedam od osam linija lipicanaca koliko ih se u Hrvatskoj uzgaja, što ih svrstava na treće mjesto po brojnosti u domaćem uzgoju, iza hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca.

Foto: Marinko Petković
  • 1.115
  • 128
  • 0

Lipicanska kobila Zenta 667 Slavka Maroševića iz Tisovca u Brodsko-posavskoj županiji šampionka je izložbe konja u Gudovcu na Bjelovarskom sajm, održane u sklopu jubilarne 30. Državne stočarske izložbe, koja je okupila najbolja uzgojna grla autohtonih pasmina bilo da se radi o lipicancima, hrvatskim posavcima, hladnokrvnjacima ili gidranima.

"Radi se o kobili koja ima deset godina, a prije četiri je bila pobjednica državne izložbe lipicanaca u Slavonskom Brodu. Kupili smo je kad je imala tri godine i ništa onda nije znala, a ovo je velika nagrada, koja je došla za naš predan i uporan rad. Hvala Zenti što nas je još jednom obradovala jer se zaista radi o izvrsnoj kobili, koja se iz ružnog pačeta pretvorila u prekrasnog labuda'', kazao je ponosno Ivan Marošević, koji je uz oca Slavka zaslužan za uspjeh miljenice u njihovoj staji s 12 lipicanaca.

Trostruka šampionka ima deset godina  

Prema njegovim riječima, sada trostruka šampionka, jer je pobijedila i na državnoj izložbi u Sunji, dolazi iz kolekcije od čak 60 grla, koliko ih je ove godine bilo predstavljeno na najvećoj izložbi ove pasmine, koliko ih se okupilo u Slavonskom Brodu. U Gudovcu je bilo predstavljeno sedam od osam linija lipicanaca koliko ih se u Hrvatskoj uzgaja, što ih svrstava na treće mjesto po brojnosti u domaćem uzgoju, iza hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca, a ima ih ukupno 2.240 od čega najviše u Osječko-baranjskoj županiji (580), Brodsko-posavskoj (546) i Vukovarsko-srijemskoj (514).

Tročlani žiri imao je nezahvalan posao jer je trebalo izabrati, kod kobila, između prekrasnih grla, koje su morale pokazati sve odlike lipicanske pasmine, kao što je čvrstoća tijela, dobar okvir, ali i ženstvenost, što znači harmoničan izgled. 

Proglašeni šampioni 30. Državne stočarske izložbe - ovo su najbolja hrvatska grla

Vidjeli smo i mlađe kobile, rođene prije pet odnosno četiri godine, 2018. i 2019. godine, od kojih neke već imaju i potomstvo. Nažalost bio je i jedan konj koji je morao odustati, jer je za vrijeme ocjenjivanja počeo šepati, što je značilo da je za njega nacionalna izložba završena.     

Moderan tip lipicanca crne boje

Kod pastuha, bilo lipicanaca, a posebno hrvatskih posavaca je bilo vatreno jer se njih pet našlo istovremeno u dvorani, što je značilo da treba držati dovoljno razmaka. Suci su otkrili da imamo i moderan tip lipicanca, koji je crne boje, a jako je visok, elegantan i sigurnih kretnji, te ima grebenasta i snažna leđa. No, valja voditi računa o stražnjim nogama, jer one utječu na pravilnu mehaniku gibanja. Uz to, gleda se i zaobljenost mišićne mase, koje, kažu, ne smije faliti. Osim toga, važan je svaki detalj, pa tako i održavanje kopita.  

Pažnju su plijenili i robusni hrvatski posavci, a među njima su bila čak dva konja Miroslava Carena iz sela Žirčica u općini Martinska Ves kod Siska, Patrik i Sokol, od kojih je petogodišnji Patrik pobjedio u Gudovcu još prije dvije godine. Iako je Caren bio među najstarijim sudionicima izložbe, (ima 67 godina, op.a.) on je i predvodio golemog Sokola. Osim toga, ništa ga nije moglo zaustaviti da svoje blago, koje, kaže, 'nema prodajne cijene', pokaže i u vuči zaprega na sajmu. To je bio pravi doživljaj. Uporni izlagači, koji ne žale truda i vremena, puna se tri dana nisu odvajali   od svoga blaga na sajmu već su dijeli prostirke na slami između boksova.   

Na izložbi su nastupili i elegantni gidrani. Riječ je o ugroženoj pasmini konja, čija udruga broji 135 članova, a 75 posto uzgajivača dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ohrabruje da su oni ove godine imali 18 ždrebadi, što znači da se nastavlja obiteljska tradicija uzgoja plemenitih konja, koju ne misle samo tako prekinuti.        


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kobila zenta Šampion Slavko Marošević Lipicanci Državna izložba Hrvatski posavci Miroslav Caren Gidrani


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled