Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2024.
  • 14.03.2024. 22:00
  • Zadarska, Zadar

Turizam mora biti više od kreveta i pjata - rješenje je i u maslinarstvu, poruka je s 26. Noćnjaka

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica Marija Vučković sudjelovali su na otvorenju najvećeg domaćeg okupljanja maslinara i uljara, Noćnjak 2024. koji se u Zadru, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održava od 14. do 17. ožujka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 769
  • 73
  • 0

"Zna li tko koja je ovo maslina", pitao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije prisutne na simboličnoj sadnji masline ispred hotela Kolovare u Zadru, gdje se od 14. do 17. ožujka održava Međunarodna manifestacija maslinara i uljara, 26. Noćnjak u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

"Oblica, levantinka, bilica, žutica...", nabrajali su okupljeni. "Počinje na slovo d", pomogao je Ljubenkov, a onda su svi u glas izgovorili: "Drobnica!

Nakon toga, sadnica je bila i pomno posađena. 

Više od kreveta i pjata

"U svim svjetskim vodičima maslinovih ulja Hrvatska je na najvišem mjestu i zato maslinarstvo i poljoprivredu treba povezati s turizmom. Ovakva manifestacija koja potiče stvaranje brenda vrhunske kvalitete, ali i nas maslinare da učimo, napredujemo i školujemo se, rezultira time da imamo najbolja maslinova ulja na svijetu.

Na tome treba razvijati turizam, da bude više od kreveta i pjata u restoranu", izjavio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, ali i sam maslinar zaključivši kako poljoprivreda i turizam nisu konkurencija jedno drugome nego moraju ići ruku pod ruku. 

Tonči Glavina je i sam maslinar

Na ovogodišnji Noćnjak pristiglo je 360 uzoraka, nešto manje nego ranije, no s obzirom na vrlo tešku prošlu godinu, ova brojka niti ne čudi, pojasnio je Ljubenkov.

"I u ovih 360 uzoraka smo zadržali visok nivo kvalitete što pokazuje da imamo ljude koji znaju proizvesti maslinovo ulje bez obzira na loše vremenske uvjete, štetnike i bolesti", otkrio je dodavši posebnost ovogodišnjeg Noćnjaka kada se obilježava i 160 godina dalmatinskog zadrugarstva.

Lordan Ljubenkov istaknuo je 160 godina staro zadrugarstvo

Vučković obećala podršku

Prvoj večeri Noćnjaka 2024. te svečanoj dodjeli priznanja laureatima za maslinarstvo i uljarstvo nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković

"Uvjerena sam da smo svojim mjerama, barem skromno doprinjeli napretku maslinarstva, ali on je prije svega rezultat rada, entuzijazma, kreativnosti i inovativnosti maslinara. Vi ste svjetski vrh. Hrvatska nije količinski značajna, iako može više, no kvalitetom je prepoznata", istaknula je napomenuvši kako naša poljoprivreda ima poteškoće, prije svega u proizvodnji mlijeka i trajnih nasada te kako je potrebno ulagati u ovaj segment. 

Predsjednik i ministrica na 26. Noćnjaku

"Ministarstvo poljoprivrede će pored investicijskih mjera koji nisu namijenjene samo trajnim nasadima nego i preradi, posebnu pozornost posvetiti i to nacionalnim, a ne EU sredstvima, obnovi zapuštenih maslinika. Nitko nije premalen da bi dobio podršku", obećala je Vučković. 

Milanović najviše voli ulje iz mora

Predsjednik Zoran Milanović se u obraćanju pristunima podsjetio svoga djetinjstva. "Tada je maslinovo ulje u trgovinama bilo rijetko, čuvalo se kao srebro, jelo se u posebnim prilikama i držalo na tajnim mjestima, gdje i čokolada", otrkio je detalje predsjenik dodajući kako je on vrlo tradicionalan i konzervativan po pitanju maslinova ulja. "Gledam ga kao hranu, kao težačku esenciju, a najviše volim ono seljačko, iz Maslenice koje se drži u moru", nasmijao je Milanović prisutne. 

Predsjednik je kušao ulja Poljoprivredno-maslinarske braniteljske zadruge Lintar

"Želim vam da se i dalje borite za izvrsnost jer je to jedino u čemu Hrvatska može napraviti razliku. Ne treba se prepustiti inerciji i očekivati da će nam europski fondovi kvalitativno promijeniti život i dići nas iznad prosjeka. Neće. Jedino ingenioznost, ideje, lukavost u poslu, vještina i brzina, će od Hrvatske učiniti zemlju koja neće trebati europske fondove nego drugima pomagati", zaključio je predsjednik. 

Nakon dodjele priznanja laureatima, ministrica i predsjenik obišli su izlagače u predvorju hotela, upoznali se s njihovim radom, proizvodima, a neke i kušali. 

Kojih je deset laureata 26. Noćnjaka?

Fotografije s otvorenja pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Noćnjak 2024. 26. Noćnjak Zadar Zadružni savez Dalmacije Marija Vučković Zoran Milanović Lordan Ljubenkov


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje