Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival kulena
  • 15.05.2024. 15:00
  • Osječko-baranjska, Branjin Vrh

U Branjinom Vrhu ovog petka drugo nacionalno ocjenjivanje kulena

Ulaz će biti otvoren za sve koji žele kušati proizvode baranjskih proizvođača suhomesnatih proizvoda te proizvođača iz Istre, Mađarske i Srbije, poručili su organizatori.

Foto: Kristina Babić
  • 287
  • 58
  • 0

Drugo nacionalno ocjenjivanje kulena održat će se u petak, 17. svibnja 2024. godine, a proglašenje šampiona i dodjela nagrada bit će održana na prvom Festivalu kulena, 25. svibnja 2024. godine, priopćili su organizatori.

On će biti održan u prostoru Kuće Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu te na livadi preko puta, na kojoj će biti postavljen šator. Ulaz će biti otvoren za sve koji žele kušati proizvode baranjskih proizvođača suhomesnatih proizvoda te proizvođača iz Istre, Mađarske i Srbije, rekli su na jučer održanoj konferenciji za medije.

Da ovaj događaj treba biti inicijalni projekt koji bi u budućnosti, uz stručno ocjenjivanje, osnažio i turističku promidžbu, a proizvođačima osigurao novu perspektivu u plasmanu njihovih proizvoda, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, dodavši kako je ova priča već sada nadrasla Beli Manastir, no ima potencijala za mnogo više.

Jedan od najprepoznatljivijih proizvoda ovog kraja

"Više od pet godina Baranja je prepoznata kao vrhunska turistička destinacija, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnog razini. Enologija i gastronomija dva su njena najjača aduta, a kulen je, uz vino i outdoor aktivnosti, jedan od najprepoznatljivijih proizvoda ovog kraja", izjavio je Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

vcd
Kušajte poznati baranjski kulen

Predsjednik Udruge proizvođača kulena - Baranjski kulen Miodrag Komlenić istaknuo je da je na ocjenjivanje ove godine pristiglo više od 30 uzoraka iz četiri kontinentalne hrvatske županije te da Festival neće imati samo natjecateljski karakter već i edukativno-promidžbeni. Ocijenit će se kvaliteta, no želimo, kaže, razmijeniti informacije i iskustva, a kroz okrugli stol pomoći svim proizvođačima i zajedno prokomentirati probleme, mogućnosti unaprjeđenja suradnje, što je to što svima skupa treba u proizvodnom i gospodarskom dijelu te kako možemo zaokružiti cijelu priču.

"Kulen kao proizvod ima veliki utjecaj na ruralni razvoj i ostanak mladih na selu, a prvi i osnovni cilj naše Udruge je poboljšati proizvodne lance - od proizvodnje svinja do njegove prodaje", rekao je.

Inače, objavili su kako je Festival prijavljen na natječaj za nerazvijene turističke zajednice koji je raspisala Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, te je za njegovu provedbu odobreno približno 17.000 eura. Organizatori očekuju da postane novi brand Baranje i jedan od najpoznatijih događaja u Hrvatskoj vezan uz proizvodnju i prodaju ove delikatese.


Fotoprilog


Tagovi

Baranjski kulen Festival kulena Kuća Baranjskog kulena Baranja Proglašenje šampiona


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]