Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelješki vinari
  • 01.12.2023. 08:55
  • Dubrovačko-neretvanska, Pelješac

U čast plavca malog vinari otvaraju vrata svojih podruma - neka vam Pelješac ne bude daleko!

Na Pelješcu djeluje oko 70 proizvođača vina, nekada udruženih u poljoprivredne zadruge, a danas sve odvažnijih u stvaranju vlastitih vinskih brendova, čulo se na predstavljanju Dana otvorenih vrata peljeških vinara.

Foto: Marinko Petković
  • 1.092
  • 70
  • 0

Već 16. Dani otvorenih vrata peljeških podruma započinju danas, petak, 1. prosinca i traju do nedjelje, 3. prosinca u organizaciji udruga Plavac mali-Pelješac, Peljeških vinskih puta, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije te uz suorganizaciju turističkih zajednica i općina te sponzora.  

"Najavljeni su organizirani dolasci iz Zagreba, Zadra, Splita, ali i Sarajeva i drugih gradova iz regije", rekao je organizator manifestacije Slobodan Rosić na promociji devet peljeških vinara u zagrebačkom diWine baru. 

Dingač najstariji zaštićeni položaj   

Riječ je o vinarijama Marlais, Putniković, Pelješki vrhovi, Edivo, Bezek, Matuško, Matković, Violić i Jurović, te dvije vinarije iz Komarne Opus i Terra Madre. U ponudi vina, očekivano, prevladavali su plavci – hrvatska najznačajnija crna sorta, ujedno i autohtona, koja upravo na području Dubrovačko-neretvanske županije daje najbolje rezultate.

Na samim Danima, vrata će otvoriti više od trideset vinarija, a događanje službeno započinje svečanim otvorenjem u subotu u 11 sati u stonskom Kaštiju, nakon čega gosti i uzvanici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. 

Kako se čulo, pelješko vinogorje jedno je od tradicionalnih, te svakako jedno od najznačajnijih vinogorja u Hrvatskoj. Obuhvaća oko 850 ha pod nasadima vinove loze, od čega čak 90 posto otpada na plavac mali, no ipak s tendencijom povećanja nasada bijelih sorti (također autohtonih rukatca, pošipa i grka, op.a.). 

Na polutoku djeluje oko 70 proizvođača vina, nekada udruženih u poljoprivredne zadruge, a danas sve odvažnijih u stvaranju vlastitih vinskih brendova. Valja istaknuti i dva vrlo značajna položaja – Dingač (45 ha) i Postup (60 ha), pri čemu je Dingač ujedno i najstariji hrvatski vinski položaj pod zaštitom, zaštićen davne 1964. godine u Ženevi.

Komarna najmlađe eko vinogorje

S druge strane, za razliku od Pelješca, Komarna s koje pogled puca upravo na ovaj najjužniji hrvatski poluotok, kao i na reprezentativni Pelješki most najmlađe je hrvatsko vinogorje. Inače, Pelješki most već se našao na etiketama vinarije Opus Andrije Popovića, ali i drugih tamošnjih vinara jer je, između ostalog, postao i velika turistička atrakcija.   

Naime, oni ističu da je vinogorje nastalo zahvaljujući dosezima moderne tehnologije, konkretno, tehnici melioracije krša, koja je omogućila da se na kamenoj podlozi dobije savršeno tlo za uzgoj vinove loze. Komarna broji svega sedam vinarija, čija vina kvalitetom nimalo ne zaostaju za pelješkim susjedima, udruženih oko ideje ekološke proizvodnje, koji drži vrlo značajnim trendom za budućnost vinogradarstva.

Rosić napominje da vinari udruženi u udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti već dugi niz godina promoviraju vinski turizam poluotoka, stvarajući tako brend Pelješca kao nezaobilazne vinske destinacije kako za domaće, tako i za strane turiste. Riječ je o trodnevnom slavlju u čast plavca malog, sorti koja je prehranila mnoge generacije vinara, te koja je Hrvatsku dovela na vinsku mapu svijeta i tamo je desetljećima i održala.

"Neka vam stoga Pelješac ne bude predaleko", zaključio je Rosić.


Fotoprilog


Tagovi

Pelješki vinari Dani otvorenih vrata peljeških podruma Manifestacija Slobodan Rosić Vinogorje Plavac mali


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]