Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinistra
  • 24.04.2024. 09:00
  • Istarska, Poreč

Uoči izložbe vina i vinogradarske opreme poznati šampioni Vinistrinog ocjenjivanja

Ove godine obilježit će se 30. jubilarna obljetnica Vinistre, manifestacija na kojoj sudjeluje više od 100 izlagača, od čega preko 70 posto vinara, objavili su organizatori.

Foto: Merlo De Graia/Vinistra
  • 170
  • 14
  • 0

Izložba vina i vinarske opreme Vinistra održava se svake godine u mjesecu svibnju u dvorani Žatika u Poreču. Na njoj sudjeluje više od 100 izlagača, od čega preko 70 posto vinara. Manifestacija traje tri dana, tijekom kojih posjetitelj može kušati "kapljicu" svih izlagača koji sudjeluju na manifestaciji.

Ove godine obilježit će se njena 30. jubilarna obljetnica, i to od 10. do 12. svibnja 2024., a organizatori pozivaju "sve ljubitelje vina i entuzijaste da nam se pridruže i postanu dio nezaboravne vinske priče."

Uoči Vinistre u Poreč je na 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića pristiglo 740 uzoraka vina, od toga 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića. Objavili su kako Bastian ima najbolju svježu malvaziju, a Deklićeva iz 2020. najbolja je odležana malvazija. Oba su dobila 95 bodova, platinaste medalje i prvi put titulu šampiona na Vinistrinom ocjenjivanju, dok je je grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show na 15. izdanju Svijeta malvazija, održanog 10. i 11. travnja u Poreču.

Isto tako, objavili su kako su Vina Deklić dvostruki šampion, s 92 boda ovu su prestižnu titulu osvojili i u kategoriji najboljeg mladog terana dok je bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio Benvenutijev teran Livio Benvenuti iz 2020.

S 95 bodova Refošk 2023., slovenske Vinske kleti Kralj, šampion je u kategoriji mladih, a s osvojena 93 boda Refošk 2015., slovenske vinarije Bordon, u kategoriji zrelih refoška.

U kategoriji jakih alkoholnih pića platinastom medaljom okitili su se Šinjora barrique 2021. - Komovica, Destilerije Frane te Aura Teranino 2024. i Aura Medenica 2024., destilerije Aura. Sva tri destilata dobila su visokih 95 bodova.


Tagovi

Vinistra Dodjela nagrada Smotra vina Poreč Izložba vina i vinarske opreme


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰