Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokačka alka
  • 02.08.2024. 14:00
  • Osječko-baranjska, Selci Đakovački

Velika je ljubav Slavonaca prema konjima, dokazuje to i 13. Šokačka alka

Dalmatinci imaju Sinjsku alku, 309. već. Nadamo se da će i Šokačka doživjeti te godine, rekao je gradonačelnik Đakova.

Foto: Tomislav Brataljenović
  • 199
  • 26
  • 0

Pred nama je već 309. Sinjska alka, no ljubav prema konjima velika je i u Slavoniji gdje je, zahvaljujući grupi entuzijasta okupljenih oko Konjičkog kluba Zenta iz Selaca Đakovačkih, održana 13. Šokačka alka

Kako ističe Claudia Lišnjić Prša, selo je ovo koje se ponosi svojom bogatom prošlošću jer ove godine bilježi se i 700 godina od prvog pisanog traga o Selcima.

"U spomenu stoji da se stanovništvo bavilo ratarstvom i stočarstvom, koje je i do danas ostala glavna djelatnost većine stanovnika", otkriva. 

Upravo iz njega dolazi i pobjednik ovogodišnje Šokačke alke Andrija Obrovac. 

Manifestacija koja čuva tradiciju i konjogojstvo

Naime, pojašnjava okupljeni konjanici trče trku na prstenac, dva kruga te ukoliko nema pobjednika, trči se pripetavanje, koje određuje pobjednika. Konjanici, među kojima je i sve više ženske populacije trče i teklićko jahanje.

"Manifestacija koja čuva tradiciju i konjogojstvo svakako je hvalevrijedna, za konjanike, ali i sve zaljubljenike u vrijednosti slavonskog sela", ponosna je Claudia. 

Pohvalio ju je i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. "Ljubav Slavonca, Šokca prema konju je odavno poznata. Dalmatinci imaju Sinjsku alku, 309. već, a naša je tek 13. Ali nadamo se da će i ona doživjeti te godine", rekao je. 

Poznat je i datum održavanja 14. Šokačke alke. Slobodno upišite datume, 26. i 27. srpanj 2025.


Fotoprilog


Tagovi

Šokačka alka Manifestacija Konji Tradicija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]