Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 9. WineOs
  • 13.01.2024. 14:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vinarsku godinu valja započeti uz WineOs - što vas čeka na devetom izdanju?

Organizatore veseli što najviše vinara dolazi iz vinske regije Slavonija i Podunavlje, a na WineOs-u po prvi puta su i izlagači iz Španjolske i Austrije

Foto: Maja Celing Celić
  • 865
  • 98
  • 0

Iza vinara i vinogradara vrlo je izazovna godina. Unatoč tome, oni su se tradicionalno, u velikom broju i na radost svih ljubitelja božanske kapljice okupili na 9. izdanju sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS koji se po prvi puta održava u novom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije. 

Najviše vesele lokalni vinari

Na njemu se i danas, 13. siječnja, drugog dana sajma predstavlja više od 100 proizvođača vina i žestokih alkoholnih pića. “Ono što nas najviše veseli je to što su više od polovice njih lokalni, iz istočne Hrvatske, odnosno regije Slavonija i Podunavlje”, izjavio je Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter, glavnog organizatora sajma. Dodaje da mu je drago što se odazivaju gosti i iz ostatka Hrvatske. “Imamo nekoliko udruga koje nam se predstavljaju s više vinara, dosta ih je iz Dalmacije, ponešto iz Istre, a tu su i naši dragi gosti iz susjednih zemalja, Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, iz Sjeverne Makedonije, a po prvi puta vinar iz Španjolske i Austrije”, nabraja otkrivši kako ukupan broj što izlagača, što brendova, ove godine prelazi 130.

U danu kroz dvoranu prođe tisuću i pol do dvije tisuće ljudi, što nije malo”, zaključuje.  

I mladi znaju uživati u vinu

Prisutne, na službenom otvorenju sajma koje je održano jučer u popodnevnim satima, pozdravili su direktorica Turističke zajednice Grada Osijeka, Tajana Rogulja te župan Osječko-baranjske županije, Mato Lukić, koji su izrazili dobrodošlicu prisutnima. 

Deveti puta smo uz organizaciju WineOs-a i bit ćemo još 99 ili koliko puta bude trebalo”, poručio je župan Lukić te dodao kako voli kada godina započinje uz WineOs. “Tada smo sigurni da će biti uspješna, da će ovakve manifestacije okupiti veliki broj ljudi i kao prošle te ojačati našu turističku sliku", zaključio je te službeno otvorio manifestaciju. 

WineOS je važan za grad i županiju

Jučer i danas velika dvorana Gospodarskog centra mjesto je susreta, sklapanja poslova, edukacija kroz radionice, vinske priče, ali i uživanja u dobroj kapljici i ukusnim zalogajima. Za to su se pobrinuli što pojedini izlagači, ali i vrhunski kuhari u programu “cocking show” koji se održava na samoj pozornici. A da su organizatori željeli u potpunosti zadovoljiti svoje goste, dokazuje i to da oni ove godine imaju priliku kušati i veganska jela. 

Bilo je teško naći dobro grožđe

Mnogi vinari, mada dolaze iz daleka, nisu u Osijeku prvi puta. Jedan od njih je i enolog vinarije Brzanov iz Sjeverne Makedonije, Teodor Bojadžijev. Ovo mu je peta godina na WineOs-u na kojem prezentira njihova vina, posebno crna među kojima posebno ističe, kako kaže, eliksir Vranac. Ističe kako je ova godina bila katastrofalna za vinogradare, ne samo regionalno nego i globalno. Oni su imali dobar početak ljeta, a onda ih je u osmom i devetom zadesilo puno kiše, jako nevrijeme pa i tuča. 

Teodor Bojadžijev, enolog vinarije Brzanov

Bilo je teško naći dobro grožđe, država je mala, no, u vinarstvu je tako. Jedna je godina dobra, druga loša, tri osrednje. Prošla neće prouzročiti krucijalne probleme u budućnosti”, zaključio je utješno ovaj mladi enolog.

Vina će biti skuplja?

Sa sličnim problemom, ali u prvom dijelu ljeta, susreli su se i u vinariji Erdevik iz susjedne Srbije. Njima je ovo već šesti WineOs, a njezin predstavnik, Ramazi Inaišvili ističe kako mu je ovo jedan od najdražih sajmova. 

Vinograde imaju na obroncima Fruške gore za koje Inaišvili kaže da su, osim najveća i najzahtjevnija vinska regija u Srbiji. U Osijeku prezentiraju uglavnom vina međunarodnih sorti, najbolje što imaju, dodaje. 

Ramaziju Inaišviliju (desno) je ovo jedan od najdražih sajmova

Ova je godina bila vrlo zahtjevna zbog leda, suše. Kvaliteta grožđa je dobra, ali je berba od 30 do 50 posto manja. Rod je bio manji što je podiglo cijenu grožđa zbog čega će vina biti skuplja”, zaključio je. 

Rakijski kraj pretvorili u vinski

Iz Bosne i Hercegovine svoja je vina predstavila Vinarija Jungić koja dolazi iz tradicionalno rakijskog i pivskog kraja, kako kaže njezin predstavnik i brand menadžer, Srđan Zrilić

Vinograd na 10 hektara nalazi se 20-ak kilometara od Banja Luke, podignut je 2003., a u to je vrijeme, smije se Zrilić, predstavljao nonsens. No, oni 20 godina kasnije jako dobro prodaju vina. “Posebno nas raduje što se ona sve više piju u Bosni, a osim naše, zasluga je to i drugih malih vinarija koje su kvalitetom na svjetskom nivou”, ističe. No, oni ih izvoze i u Brazil, Ameriku, Švicarsku, Njemačku, a Zrilić spominje i mogućnost izvoza u Kinu.

Zrilić pozorno sluša što ima za reći vinski bloger Tomislav Ivanović

Poznati su po temjanici, ali i drugim sortama koje koje daju vina 20 etiketa. I oni će 2023. pamtiti kao izazovnu jer ih je “zakačio” zadnji grad u godini. Računali su na 50-postotnu štetu, no uništeno je bilo 15 do 20 posto uroda. “Sam kraj godine je bio toliko dobar da će nam chardonnay biti najbolji ikada”, najavljuje prisjetivši se dugog i blagog ljeta.

Kaže, veliki su ljubitelji slavonskih i baranjskih vina, a posebno je istaknuo legendarnog Ivu Enjingija zaključivši kako su njihova vrlo slična onima koja dolaze iz kutjevačkog kraja. 

Ima onih koji su uspjeli spasiti grožđe

Vinarija Belje je jedna od rijetkih koja je u prošloj godini uspjela očuvati i količinu i kvalitetu, otkriva enologinja Suzana Zovko i to pravovremenim intervencijama u vinogradu. Ipak, priznala je, da je sezona bila jedna od najtežih u posljednjih deset. “Vremenske nepogode i uvjeti bili su idealni za razvoj bolesti no iznimnim trudom naših kolega u vinogradu uspjeli smo sačuvati i kvalitetu i kvantnitetu pa u ovoj godini možemo ponuditi lijepa i vrhunska vina”, poručuje. Kada je riječ o, kako kaže, podrumu, prošlu 2023. će pamtiti kao jednu od najtrofejnijih godina. “Osvojili smo jako puno zlatnih odličja i to na najvažnijim svjetskim ocjenjivanjima kao što Decanter, Mundus Vini te International Wine Challeng”, pohvalila se. 

Suzana Zovko, enologinja vina Belje

S rezidbom u Belju nisu čekali svetog Vinka, ona je već započela, otkriva jer, ipak je riječ o većem broju hektara. Za minus i pravu slavonsku zimu kaže da su još uvijek dobri i potrebni vinogradu. “Za sada sve izgleda kako treba”, zaključila je Zovko. 

9. WineOs svoja vrata danas otvara u 15 sati, ulaznice čija je cijena 30 eura možete kupiti na ulazu u Gospodarski centar dok je najam čaše 5 eura. I danas vas do 21 sat čeka bogat program na kuharskom show-u, ali i radionice.

Kuha se na pozornici

U slučaju da ne možete posjetiti sajam, prošetajte našom galerijom ispod teksta. 


Fotoprilog


Tagovi

WineOs Vinski sajam Boris Ocić Suzana Zovko Vina Belje Vinarija Jungić Srđan Zrilić Vinarija Erdevik Ramazi Inaišvili Teodor Bojadžijev Vinarija Brzanov Mato Lukić Tajana Rogulja Osijek


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.