Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje vina
  • 28.05.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vinatlon: Ocijenjena vina za ovogodišnju titulu Šampiona Dunava i Novinarsku Graševinu

U sklopu manifestacije Vinatlon, održano je stručno ocjenjivanje 100 pristiglih uzoraka vina iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Za nagradu Novinarska Graševina svoje su ocjene dali i novinari

Foto: Maja Celing Celić
  • 327
  • 33
  • 0

Zanimljiv poziv koji se ne odbija, dobili su novinarke i novinari s područja Osječko-baranjske županije - u sklopu manifestacije Vinatlon morali su ocijeniti 18 graševina iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.  

Novinarska graševina

"Ovo mi je prvi put u životu da me netko pozvao na ocjenjivanje vina i drago mi je zbog toga. Posebno zato što je vino postalo prepoznatljiv proizvod ovoga područja i što sve češće turisti upravo zbog vina dolaze u Slavoniju i Baranju", rekao je Davor Lončarić, glavni urednik Radio Osijeka.

Njegov kolega iz redakcije Agroglasa, Ivica Korman kaže kako je za svog radnog vijeka radeći reportaže obišao puno vinarija, ali do sada nije bio uključen u kušanje na ovaj način. "Kušao sam dosta vina, mislim da se čak razumijem u mnoga, no ovo je nešto sasvim posebno, vrlo zanimljivo degustiranje", izjavio je Korman dodajući kako je među ponuđenih 18 bilo dosta dobrih vina. 

Ivica Korman je trima vinima dao najviše bodova

"Čak se nisam mogao odlučiti za favorit, ali sam trima dao najviše ocjene. Ova bi ideja mogla zaživjeti i postati tradicija jer ipak mi novinari trebamo i kušati to o čemu pišemo", zaključio je Korman. 

Nakon zbrajanja bodova, bit će dodijeljena i nagrada "Novinarska Graševina". 

100 vina iz tri zemlje

Dok je novinarsko ocjenjivanje prošlo u nešto ležernijem tonu, u isto je vrijeme, u susjednoj predavaonici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti održano ocjenjivanje 100 pristiglih uzoraka vina iz tri zemlje. Ocjenjivačka komisija koju čine stručnjaci s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo iz Pečuha, Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, Prehrambeno-tehnološkog i FAZOS-a imali su zadatak izabrati ovogodišnjeg Šampiona Dunava.

Cilj je promocija vina i kulture pijenja vina, a u suradnji s Udrugom vinogradara Baranje iz Zmajevca. Pred stručnjacima je bilo kušati 58 bijelih, 32 crna i 10 rosea. "S obzirom na veliki broj uzoraka, pred nama je zahtjevan posao. Podijeljeni smo u dvije komisije koje prema pravilima OIV-a ocjenjuju po 50 uzoraka",  istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije i docent na FAZOS-u Toni Kujundžić.

Pred stručnjacima je bio težak zadatak

Vinske titule koje su rezultat ovakvih događaja vinarima su važne pa kao uzorke šalju svoja ponajbolja vina. "Nama su ovakva ocjenjivanja iznimno važna, a vjerujem i fakultetima te cijeloj našoj vinskoj regiji. Ovo je prilika da ih promoviramo. Siguran sam da će manifestacija kao i dodjela Šampiona Dunava iz godine u godinu rasti", rekao je Ivan Gerštmajer Zelemeber u ime organizatora Vinatlona, Udruge vinogradara Baranje iz Zmajevca.

Najduži vinski stol 

Šampion Dunava i Novinarska Graševina bit će proglašeni na svečanosti koju Udruga vinogradara Baranje Zmajevac organizira u petak, 7. lipnja u Starom podrumu Belje u Kneževim Vinogradima. 

Ondje će uz prigodan glazbeni program za sve posjetitelji biti upriličeno kušanje svih sto uzoraka vina i to na najdužem vinskom stolu.


Tagovi

Ivan Gerštmajer Zelemeber Toni Kujundžić Novinarska graševina Šampion Dunava Ocjenjivanje vina FAZOS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.