Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska fešta 2024.
  • 16.01.2024. 12:00

Vincekovo, Vincelovo, Vinceška, Vinkovo - gdje se sve slavi ove godine?

Ovogodišnja zimska vinska fešta bit će održana na brojnim lokacijama Lijepe naše. U nastavku saznajte gdje se sve slavi blagdan sv. Vinka.

Foto: TZ Sv. Ivan Zelina
  • 1.082
  • 72
  • 0

Prema katoličkom kalendaru 22. siječnja obilježava se sv. Vinko koji je uz sv. Martina jedan od najdražih svetaca vinara i vinogradara.

Za Vincekovo, Vincešku, Vincelovo, Vinkovo…. kako se već u kojem kraju kontinentalne Hrvatske, gdje se uglavnom i slavi, naziva ova svetkovina, vezani su brojni tradicijski običaji, među kojima ponajprije posveta vinove loze.

Blagdan sv. Vinka - ako sunce peče, obilno vino u bačve poteče

Kao i svake godine, tako i ove na pokušalištu Mandićevac Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek slavi ovog sveca. Proslava će se održati u ponedjeljak, 22. siječnja ove godine, okupljanje je u 11 sati, a blagoslov vinograda u 12 sati.

"Naš stari narodni običaji nalažu da vinogradari sa svojim prijateljima i pajdašima trebaju na ovaj blagdan doći u svoje vinograde i tamo obaviti običaj rezidbe i darivanja najdražeg trsa", kažu iz Turističke zajednice Sv. Ivan Zelina.

Ove godine taj grad Vincekovo obilježava u kapeli Sv. Duha, a prigodni običaji bit će obavljeni u vinogradu pored kapele uz sudjelovanje Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. Program počinje u 11 sati i to svetom misom u spomenutoj kapeli.

Bogat program u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Kako je objavila Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, baranjsko vinogorje će ovaj blagdan slaviti:

Od 20. do 21.1.2024. u Etno kući Martinov u Zmajevcu s početkom od 12 sati, u ponudi će biti vina vinarije OPG Martinov, uz domaću baranjsku zimsku kuhinju.

Pečene kobasice i slanine neizostavni su dio programa (Foto: Maja Celing Celić)

Istog dana u Vinoteci Svijetli dvori u Karanacu program kreće od 14 sati, a uz slobodan ulaz u ponudi će biti kušanje vina, kuhano vino i grah sa kobasicama, uz prigodni glazbeni program.

Isti taj dan, proslava je organizirana i u Podrumu Zajec u Zmajevcu. Od 12 sati u njihovim vinskom podrumu u "Katoličkom surduku" u Zmajevcu, pridružite se obitelji Zajec u tradicionalnom pečenju kobasica i slanine nad otvorenom vatrom koje možete ponijeti i od kuće. Uz mlada vina možete uživati e u predivnim tonovima s gitare Gorana Salajića.

Također, u subotu 20.1.2024. od 12 sati u obiteljskom podrumu Čočić u Zmajevcu u "Katoličkom surduku" očekuje vas prava vinska fešta. Kušajte više vrsta domaćih rakija i likera, odaberite jelo sa švedskog stola, pecite kobasica i slaninu uz finu toplu vatricu na štapu, probajte domaće slastice, degustirajte više vrsta domaćih odležanih vina te se zabavite uz živu glazbu i karaoke.

Erdutsko vinogorje ovog će sveca obilježiti 20. siječnja u Erdutu u Vinima Magistra i to od 12 sati. Za vas pripremaju piće dobrodošlice, vinogradarski ražanj, grah iz ćupa, domaće kiflice i štrudle, kuhano vino, voda i odlična vina vinarije, uz neodoljivo atraktivan pogled na lijepi plavi Dunav i njegove šumovite meander.

Preko 10 događanja čeka vas u Iloku tijekom četiri dana održavanja manifestacije Vinkovo, i to od 19. do 22. siječnja. U petak I subotu, čeka vas bogat glazbeni i gastro program, pokladno jahanje, radionice za djecu. Dok je proslava Vinkova u vinogradima i vinarijama planirana za nedjelju 21. siječnja u 12 sati. Isto će se nastaviti u ponedjeljak 22. siječnja, a blagoslov vinograda Iločkih podruma planiran je za 13 sati, stoji u programu objavljenom na Facebook stranici Vinkovo u Iloku.

Vincekovo po štrigovskim bregima

Ovogodišnji domaćini Vincekova u štrigovskim bregima su Vina Vuković, OPG Zlatko Novak i Vina Cmrečnjak. Okupljanje je 20. siječnja od 8:30 sati do 9:30 sati ispred Doma kulture Štrigova, dok je start prema prvom punktu rute duge 11 km u 9:30 sati, objavila je Općina Štrigova.

 Svrha manifestacije je početak rezidbe i nove vinogradarske godine (Foto: Maja Celing Celić)

Kako navodi evarazdin, Udruga vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa poziva zeinteresirane 20. Siječnja na proslavu ovog blagdana Svetog u Oštricama, na Curlevi. Program počinje u podne blagoslovom vinograda i vinogradara u crkvi u Oštricama, a potom slijedi prigodna ceremonija rezidbe trsa perma Križevačkim štatutima u vinogradu Nedeljka Vukalovića. A onda ide veselica uz Fiškale i marofske kuburaše Grebengradske haramije te jelo i piće (vinski gulaš, kobasice, jeger) kojim udruga Pinta tradicionalno časti svoje članove i goste. 

Turistička zajednica Općine Nedelišće u suradnji s Općinama Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec i Šenkovec pozivaju vas na tradicionalni Vincekov pohod. Okupljanje je u subotu 20. siječnja 2024. godine od 09:30 sati ispred Društvenog doma u Macincu. Službeni start pohoda je u 10:00 sati, a prva pauza i okrjepa svima će dobro doći u Gornjem Mihaljevcu kod Parka mladosti.

I Podravina slavi sv. Vinka

U Virovitičko-podravskoj županiji sv. Vinko slavi se 20.siječnja "Vincekovom hodancijom" gdje možete prošetati vinskim putevima te uživati u vrhunskoj kapljici pitomačkih vinogradara. Ona će započeti okupljanjem ispred Društvenog doma u Sedlarici u 8.45 sati, a zatim laganim hodom kreće prema  vinskim putevima prema tri lokalna OPG-a isprobavajući podravska vina uz dobru vinsku priču. Finalno odredište je Kladarski breg, točnije TIC Klopotec, gdje će se u 13 sati održati ceremonija orezivanja i posvete trsova, a naravno uz sve moći će se uživati u bogatoj eno i gastro ponudi uz Tamburaški sastav Frontmeni, objavio je icv.

Nadalje, Udruga vinogradara, vinara i podrumara "Vinski Vrh" u subotu 20. siječnja 2024. s početkom u 12:00 sati organizira Vincekovo kod klijeti Zdravka Horvatića na Viskom Vrhu.

Tradicija se nastavlja i ove godine (Foto: Vedran Stapić)

Vincekovo po Križevačkim štatutima održava se 20. siječnja s početkom u 14 sati na Kranskom brdu u Križevcima. Općina Ljubešćica ga u organizaciji Udruge vinogradara i voćara "Mejaši" obilježava u subotu, 20. siječnja na ljubeškom bregu Rudan uz prigodan program s početkom u 12:30 sati do Rudana. U 16 sati bii će rezidba vinograda, a nakon toga uslijedit će domjenak uz domaće vino i druženje uz živu glazbu.

Vincelovo u Kutjevu planirano je za subotu, 20. siječnja, od 14 sati. Održat će se blagoslov vina u grada, paljenje vincelovske vatre, druženje uz štap koji ćete moći ispeći na Trgu graševine.

Ako znate još koju lokaciju gdje proslaviti blagdan ovog sveca pišite nam u komentarima ispod teksta. 


Tagovi

Vincekovo Vincelovo Vinceška Proslava Sv.Vinko Blagoslov vinograda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...