Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem
  • 13.08.2024. 12:00
  • Međimurska, Čakovec

Više od 1.720 izlagača iz 36 država svijeta na sajmu AGRA u Gornoj Radgoni

Poznati slovenski te inozemni izlagači, među kojima i 19 izlagača iz Hrvatske, predstavit će vrhunsku tehnologiju, opremu i sredstva za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane.

Foto: I. Čolaković/Pomurski sejem
  • 170
  • 12
  • 0

Na međunarodnom sajmu AGRA, koji će od 24. do 29. kolovoza biti održan u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, predstavit će se više od 1.720 izlagača iz 36 zemalja svijeta, čime i u svom 62. izdanju potvrđuje reputaciju najvećeg i najznačajnijeg poljoprivredno - prehrambenog sajma u ovom dijelu Europe, istaknuo je Boris Herjavec, izvršni direktor ove sajamske priredbe na konferenciji za medije koja je u ponedjeljak, 12. kolovoza održana u Čakovcu.

Ovogodišnja AGRA brojnim će posjetiteljima na 18 tisuća četvornih metara u sajamskim halama te na 34.500 m2 vanjskog izložbenog prostora, predstaviti vrhunsku tehnologiju, opremu i sredstva za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane.

Iz Hrvatske 19 izlagača

Poznati slovenski te inozemni izlagači, među kojima i 19 izlagača iz Hrvatske, ponudit će inovativna digitalna rješenja, najnovije tehnologije i vodeće svjetske brendove poljoprivredne i šumske mehanizacije i opreme. Posjetitelje će moći vidjeti vrhunsku sjemensku robu, sadnice, sredstva za prihranu i zaštitu bilja, opremu za prehrambenu industriju i gastronomiju, te kušati visoko kvalitetne prehrambene proizvode.

Očekuje vas i bogata izložba domaćih životinja (Foto: Pomurski sejem)

Na sajmu će biti predstavljen i bogat program građevina za poljoprivredu, proizvoda za korištenje obnovljivih izvora energije te opreme za uređenje vrtova i okoliša stambenih objekata.

Na stručno vođenim izložbama domaćih životinja i prezentacijama u sajamskom manježu bit će predstavljeni i najbolji uzgojni rezultati, a na prostoru vrtova posjetitelji će moći vidjeti i najbolje prakse i dobiti stručne savjete o uzgoju.

Atraktivna ponuda dalekih zemalja

Na ovogodišnjoj AGRA-i u Gornjoj Radgoni bit će organizirano i stručno ocjenjivanje kakvoće mesa, mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića i medenih pića, vina, ambalaže i poljoprivredne mehanizacije.

"Zemlja partner ove će godine biti Republika Bugarska, koja će izložiti svoje poljoprivredne proizvode, od medova, jela od ekološki uzgojenog voća i povrća, vina, ulja, ali i kozmetiku. Posjetitelji će i ove godine imati priliku vidjeti i atraktivnu ponudu dalekih zemalja, primjerice, Alžira, Gane, Senegala ili Kameruna", naglasio je izvršni direktor sajma. 

Pogled u budućnost poljoprivrede

I ove će godine na ovom međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu biti održan niz atraktivnih natjecanja, stručnih skupova o ekološkoj, održivoj i regenerativnoj poljoprivredi, digitalnim alatima u poljoprivedi i šumarstvu, pametnoj i preciznoj poljoprivredi te upravljanju rizicima u svjetlu klimatskih promjena.

Marijan Novak i Boris Herjavec na konferenciji u Čakovcu (Foto: I. Čolaković)

Ponuda će biti obogaćena i odličnom gastronomskom ponudom te atraktivnim zabavnim programom za više od stotinu tisuća posjetitelja koje organizatori očekuju na ovogodišnjoj AGRA-i.

"Očekujemo da će i izlagači iz Hrvatske pobuditi veliko zanimanje posjetitelja ovoga sajma, a posebno valja istaknuti da su i ove godine naši sudionici postigli izvrsne rezultate na međunarodnim stručnim ocjenjivanjima mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mlječnih proizvoda, meda i vina", naglasio je Marijan Novak, predstavnik AGRA-e za Republiku Hrvatsku. 

Naime, varaždinska Koka je na međunarodnom ocjenjivanju mesa i mesnih proizvoda dobila zlatnu medalju za pureću šunku s crnim paprom - Deluxe Istranka te za panirane pileće proteinske odreske - Protein pileći fritesi. Ova hrvatska prehrambena kompanija dobila je i tri zlatne medalje za tržnu ponudu te četiri srebrne medalje. Srebrnu medalju dobila je i sisačka salama i tlačenica tvrtke Promes Cvanciger iz Siska, koja je na 62. AGRA-i nagrađena i s četiri brončane medalje. 

Vindijino kozje mlijeko - šampion ocjenjivanja

Hrvatski izlagači bili su uspješni i na međunarodnom ocjenjivanju mlijeka, mlječnih proizvoda i njihove biljne zamjene. Varaždinska Vindija dobila je titulu - Šampion, za kozje mlijeko 'z bregov te za mliječni puding od vanilije, velikim zlatnim medaljama nagrađeni su i njihovi sirevi ovidur, caprodur, vivis svježi sir te tres chic praline. Vindija je ove godine u Gornjoj Radgoni osvojila i četiri zlatne medalje, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. 

Mini mljekara Veronika iz Desinića za svoje je sireve dobila čak sedam velikih zlatnih medalja, zlatnom medaljom nagrađen je i njihov maslac te tvrdi sir Ratkajec, a ova je hrvatska mljekara dobila i tri srebrne medalje za svoj voćni jogurt od maline i cikle, za sirutku s okusom manga i marelice te za taborgradski polutvrdi sir. Zlatnom medaljom nagrađen je i međimurski domaći sir te sir s tartufima mljekare Tradicijski sirevi iz Šenkovca, srebrnom medaljom nagrađen je i njihov škripavac, međimurski bijeli albuminski te lećevački sir, a brončanu medalju dobili su za lećevački mladi sir. 

Sajam AGRA održava se od 24. do 29. kolovoza 

Medalje za kvalitetu osvojili su i hrvatski medari. Zlatnu medalju za medove od lipe i amorfe dobio je Josip Kotiščak iz Sesveta Ludbreških, zlatnom medaljom nagrađen je i med od bagrema Pčelarskog obrta Jakupec iz Virovitice te bagremov med Pčelarstva Trupković iz Novog Sela Rok. 

Pčelar Fredi Petrović iz Plomina nagrađen je srebrnom medaljom za cvjetni med od kadulje, a srebrnu medalju dobio je i pčelar Nemanja Vlahović iz Garešnice za bagremov med. Dražen Bogdan iz Macinca dobio je brončanu medalju za med od barema, a Josip Furdi iz Domašinca osvojio je broncu za med od lipe. Srebrnom medaljom nagrađen je sok od aronije OPG-a Slavice Grđan iz Zagreba.

Visoke ocjene dobila su i vina hrvatskih vinara na 50. ocjenjivanju vina. Osvojili su 14 zlatnih medalja te 16 srebrnih. Šampionsku titulu ove je godine dobilo vino teste mate, vinarije San Mauro iz Momjana, a veliku zlatnu medalju dobio je Krešimir Lovrec iz Svetog Urbana za traminac mirisavi - izbor bobica. 


Tagovi

Sajam AGRA Pomurski sejem Međunarodni sajam Boris Herjavec Marijan Novak


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner