Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 24.02.2024. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Voćari, prijavite se na 17. znanstveno-stručno savjetovanje!

Organizator je Hrvatska voćarska zajednica, glavna tema je ekološka proizvodnja, a održat će se i panel rasprava s nazivom: Održivost i budućnost ekološkog voćarstva u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Foto: Vedran Stapić
  • 719
  • 41
  • 0

Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji, tema je 17. Znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati 6. ožujka, u hotelu International u Zagrebu.

Organizator je Hrvatska voćarska zajednica, koja je i ove godine pozvala renomirane domaće i inozemne stručnjake sa zanimljivim i korisnim predavanjima, a održat će se i panel rasprava s nazivom: Održivost i budućnost ekološkog voćarstva u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Organizatori ističu da je voćarstvo izuzetno zahtjevna, klimatski osjetljiva i radno vrlo intenzivna proizvodnja u poljoprivredi. Prema podacima Upisnika voćnjaka u Hrvatskoj (APPRRR) na kraju 2022., proizvodnja voća se obavljala na 40.107 hektara (3,44% ukupne poljoprivredne površine). Najzastupljeniji nasadi su bili pod orasima i to na 6.417 ha, slijedi lijeska na 6.107 ha, jabuka na 4.316 ha, a šljiva na 4.173 ha.

Nasadi višnje zauzimaju 1.769 ha, dok se mandarina uzgaja na 1.565 ha, itd. Na površinama koje ostvaruju komercijalnu aktivnost (imaju registriranu proizvodnju i ostvaruju tzv. proizvodno vezanu potporu) najzastupljenija je jabuka s 2.854 ha, lijeska s 3.017 ha, orah s 2.026 ha, šljiva s 1869 ha i mandarina s 1.441 ha.

Hrvatsko voćarstvo u brojkama - gdje smo s proizvodnjom?

Voćarske površine rastu, ali proizvodnja voća pada jer struktura voćnjaka koji imaju proizvodnju sve je lošija. Velik je udio onih koji imaju malu ili nikakvu proizvodnju, osobito nekih nasada oraha i lijeske koji su u ukupnim površinama zastupljeni s oko 40 posto površina. Proizvodnja voća evidentirana 2013. bila je 248.000 tone, 2018. ukupno je proizvedeno 195.000 tone voća, a 2022. godine iznosila je 164.629 tona.

Samodostatnost u proizvodnji voća u RH danas je na oko 50 posto potreba. Viškovi u proizvodnji su samo u proizvodnji mandarina i višanja. Pozitivni trendovi su u proizvodnji bobičastog voća i jagoda.

Kako se prijaviti?

Dodatne informacije i Program 17. Savjetovanja hrvatskih voćara možete pronaći ovdje

Kotizacija za sudionike je 50 eura koje je potrebno uplatiti na račun Hrvatske voćarske zajednice prije dolaska na Savjetovanje, odnosno do 6. ožujka, a u cijenu kotizacije uključen je zajednički ručak svih sudionika, osvježenje za vrijeme stanke između sekcija i okruglog stola, te promotivni materijali sponzora.

Prijaviti se treba na e-mail: hrvocarskazajednica@gmail.com.


Tagovi

Hrvatska voćarska zajednica Znanstveno-stručno savjetovanje Hrvatsko voćarstvo Ekološko voćarstvo Trajni nasadi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.