Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatno sjeme
  • 13.11.2023. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Vrijedno priznanje Zlatno sjeme Bc Institutu, Poljoprivrednom institutu Osijek i HAPIH-u

Hrvatsko agronomsko društvo dodijelilo je priznanja u sklopu 16. Međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo.

Foto: Hrvatsko agronomsko društvo
  • 1.006
  • 56
  • 0

Najrašireniji hibrid kukuruza u Hrvatskoj je BC 572 Bc Instituta, a najraširenija sorta pšenice Kraljica Poljoprivrednog instituta Osijek. 

Naše dvije sjemenarske i oplemenjivačke kuće stoga su i ove godine zaslužile vrijedno priznanje Zlatno sjeme koje im je uručeno u sklopu 16. Međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo, održanom u Zadru, u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog sjemenarskog udruženja - Euroseeds. 

Kada je istaknuto, u 2022/23. certificirano je 319.879 kg sjemena kukuruza BC 572 dok je Kraljice certificirano 7.996.500 kg od ukupno 40.414.905 kg sjemena pšenice, što čini udio od 20 posto. 

Ove je godine priznanje "Zlatno sjeme" dodijeljeno i za poseban doprinos razvoju sjemenarstva i rasadničarstva, a pripalo je Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo

Na Kongresu je, naglašava doc.dr.sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva i predsjednik Organizacijskog odbora, obilježeno i 25 godina kako je Vlada formirala nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje svih poslova iz područja sjemenarstva sa sjedištem u Osijeku. Tadašnji Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, danas je HAPIH-ov Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo koji je predstavio poseban broj znanstveno-stručnog časopisa Sjemenarstvo.

Predstavljan je i udžbenik Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta "Očuvanje biljnih genetskih izvora“ autora: Zlatko Šatović, Martina Grdiša, Nina Jeran i Filip Varga. Održan je i okrugli stol na temu: Nove uredbe Europske unije o sjemenarstvu.

Napominje i da su, uz brojne goste iz resornih ministarstava i znanstvenih i stručnih institucija u području poljoprivrede, u uvodnim izlaganjima sudjelovali Ivica Delić iz Ministarstva poljoprivrede s temom EU legislativa - Prijedlog Uredbe o proizvodnji i stavljanju na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala u Uniji, te Valentina Zoretić Rubes iz Ministarstva zdravstva i Renata Hanzer iz HAPIH-a s temom Prijedlog Uredbe o  novim genomskim tehnikama. 

U sklopu kongresa koji je okupio oko 170 sudionika, bio je organiziran obilazak poljoprivrednih potencijala Zadarske županije. Sudionici su obišli Grupu Nida u Ninskim stanovima koja se bavi proizvodnjom i preradom masline, smokava i ljekovitog bilja, zatim Cro Cherry - najveću plantažu trešanja u Hrvatskoj s preradom u Ninskim stanovima. Također, posjetili su Ornitološki rezervat Vransko Jezero - Parka Prirode Vransko Jezero te Vinariju Karaba u Pakoštanima vlasnika Šime Kurtova. 


Fotoprilog


Tagovi

Zlatno sjeme Kongres Josip Haramija Bc Institut Poljoprivredni institut Osijek HAPIH Oplemenjivanje bilja Sjemenarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).