Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 26.01.2024. 15:15
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vučković: Unatoč krizama i poremećajima poljoprivrednici ne odustaju od proizvodnje

U Osijeku su održani 4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.640
  • 284
  • 1

O poljoprivredi ovisi prehrambena sigurnost i ekonomska snaga i ona je visoko na listi prioriteta te u fokusu djelovanja Vlade, poručio je premijer Andrej Plenković sa 4. Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva održanih u Osijeku. 

Prema njegovim riječima, posljednje procjene o rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do kraja prošle godine, govore da će biti rekordnih 3,3 milijarde eura. To je, naglasio je, 50 posto više nego 2016. godine. 

Afrička svinjska kuga najveći izazov

Da je stanje u poljoprivredi bolje nego što se misli, rekla je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Dodala je da je 2017. vrijednost ove proizvodnje bila nešto više od 2,2 milijarde eura, na kraju 2022. godine 3,2 milijarde eura.

"Unatoč krizama i poremećajima poljoprivrednici ne odustaju od proizvodnje", istaknula je naglasivši da mora spomenuti temeljni nacionalni izazov, afričku svinjsku kugu kao ekonomski najzahtjevniju bolest u stočarstvu u posljednjem desetljeću europskog kontinenta koja se ne bi mogla staviti pod kontrolu bez suradnje svih dionika. 

U sklopu dvodnevne manifestacija održane su panel rasprave na temu komasacije poljoprivrednog zemljišta, izazova u stočarskoj proizvodnji s posebnim osvrtom na afričku svinjsku kugu te uspostave Banke hrane u RH. Bile su ovdje i prezentacije šteta u državnim šumama od olujnih nevremena te o ulaganjima u šumarski sektor kao i prezentacija rezultata i ciljeva u provedbi EU fondova u ribarstvu i akvakulturi. 

Pet godina HAPIH-a 

Obilježena je i vrijedna obljetnica, pet godina djelovanja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu čije je sjedište upravo u Osijeku. Osnovan 1. siječnja 2019. godine, HAPIH danas ima 8 centara i 27 podružnica diljem zemlje, a nastao je spajanjem bivših agencija: Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Hrvatske agencije za hranu i Hrvatske poljoprivredne agencije. 


Fotoprilog


Tagovi

4. Dani poljoprivrede Ribarstva i šumarstva Konferencija Marija Vučković Andrej Plenković HAPIH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).