Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival palente i sira
  • 28.06.2024. 12:00
  • Primorsko-goranska, Dražice

Zadnja subota u lipnju rezervirana za 16. Festival palente i sira u Dražicama

Svake je godine najatraktivniji dio manifestacije istresanje palente, uz pomoć posebno konstruirane dizalice

Foto: Općina Jelenje
  • 82
  • 27
  • 0

Već 16. po redu Festival palente i sira, tradicionalna gastronomska manifestacija, ove će se godine održati u Dražicama, općina Jelenje. Tom se prigodom kuha palenta od 500 i više kilograma, u pinjati od 700 litara, a uz nju se dijeli i grobnički sir.

Program započinje u subotu, 29. lipnja u 10 sati plesnom radionicom, a poslijepodnevni dio u 15 sati na Trgu mlikarice u Dražicama strganjem krompira, u 16.30 se pali oganj, u 18 sati najavljen je samanj, u 18.30 počinje kulturno-zabavni program, dok je u 20 sati veliko finale - stresanje palente, poručuju organizatori. Nakon toga posjetitelje očekuje bogat zabavni program.

Na ovom događaju sudjeluje stotinjak volontera, a više od trideset kuhara brine se da palenta ima dobar okus. Ona se dijeli u oko dvije tisuće porcija. Svake je godine najatraktivniji dio manifestacije istresanje palente, uz pomoć posebno konstruirane dizalice.

"Program je upotpunjen raznim kulturnim događanjima i štandovskom ponudom. Riječ je o najprepoznatljivijem i najmasovnijem događaju na Grobnišćini koji se naizmjenično jedne godine održava u Dražicama, a druge u Čavlima", ističu.

Dodaju da mu je svrha promovirati najpoznatiji grobnički brend - palentu kompiricu, a "muka" od koje se kuha izrađena je upravo u jelenjskom mlinu, onom u Martinovom Selu, jedinom aktivnom na području Primorsko-goranske županije.


Tagovi

Festival palente i sira Dražice Istresanje palente


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.