Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 19.12.2023. 10:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Zanima vas ekološko sjemenarstvo žitarica? Prijavite se na radionicu

Radionica je namijenjena poljoprivrednicima bez obzira čuvaju li sjeme na obiteljskom gospodarstvu za vlastite potrebe ili žele registrirati njegovu proizvodnju

Foto: Depositphotos/AlterPhoto
  • 903
  • 64
  • 0

Radionica Ekološko sjemenarstvo žitarica održat će se u srijedu, 20. prosinca ove godine od 15:30 do 20 sati u prostorima Veleučilišta (Ratarna) u Križevcima.

Organizator je Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP) u suradnji s Veleučilištem u Križevcima. Radionica je namijenjena poljoprivrednicima bez obzira čuvaju li sjeme na obiteljskom gospodarstvu za vlastite potrebe ili žele registrirati njegovu proizvodnju.

Svoja bogata iskustva u uzgoju i znanstvenom radu podijelit će dr.sc. Vesna Samobor.

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete ovdje.

Inače, radionica je dio projekta Inovativne metode razvoja i proizvodnje ekološkog sjemena i onoga čuvanih sorti u cilju očuvanja bioraznolikosti i razvoja baze znanja u ruralnom području – Eko sjeme u koordinaciji Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i uz potporu kroz Mjeru 16.2. Programa ruralnog razvoja.

Projektna ideja usmjerena je na očuvanje i razvoj biljnih genetskih izvora u on farm i ex situ uvjetima i njihovo održivo korištenje u ekološkoj proizvodnji. Partneri na projektu su Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč koji provodi znanstvena istraživanja tradicijskih sorata i četiri obiteljska gospodarstva (OPG Iličić, OPG Juretić, OPG Mucko i OPG Babić) koji na svojim gospodarstvima čuvaju sjeme tradicijskih sorata i planiraju među prvima u Hrvatskoj registrirati njegovu ekološku proizvodnju.

"Ekološko sjemenarstvo vrlo je deficitarna djelatnost jer gotovo svo sjeme za ekološku proizvodnju dolazi iz uvoza. Za ekološki uzgoj posebno je važno imati ekološki otporan sortiment, prilagođen lokalnim uvjetima", kažu iz HSEP-a.  

Kako navode, neke od tradicijskih sorata pokazale su dobra svojstva u ekološkoj proizvodnji, a u svakom slučaju mogu biti dobro polazište za daljnja oplemenjivanja.

"Kod nas još uvijek nema sustavnog rada na oplemenjivanju tradicijskih sorata kao ni ekološkog oplemenjivanja, a ono je temelj budućnosti ekološke proizvodnje. Zbog toga ovaj projekt predstavlja pionirski rad nastojeći motivirati poljoprivrednike da se okušaju u sjemenskoj proizvodnji te znanstvenu zajednicu da ih u tome podrži", poručili su.


Tagovi

Ekološko sjemenarstvo Žitarice Vesna Samobor Radionica Prijave


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]