Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrosunčane elektrane
  • 11.01.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Zanimaju vas agrosolari? Prijavite se za konferenciju u Osijeku

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a prijaviti se mogu svi zainteresirani do 26. siječnja.

Foto: Despoitphotos/ilfede
  • 1.516
  • 111
  • 0

Konferencija pod nazivom "Mogućnosti primjene agrosolara u vinogradarstvu i voćarstvu u Hrvatskoj" održat će se 1. veljače na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Organizatori su gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i FAZOS, a program kreće od 9 sati u fakultetskoj vijećnici.

Teme konferencije su:

  • Studija o potencijalu uporabe solarne energije u poljoprivrednom sektoru i sektoru slatkovodne akvakulture u Hrvatskoj
  • Agrotehničke pretpostavke uspješne implementacije agrosunčanih elektrana
  • Pravni i prostorno-planski aspekti agrosunčanih elektrana
  • Studija primjera – Agrosolari u vinogradarstvu i voćarstvu u Slavoniji

Za agrosolare najprikladniji trajni nasadi

Cilj je, kažu organizatori, slavonskim vinogradarima i voćarima prezentirati Studiju o potencijalu uporabe solarne energije u poljoprivrednom sektoru i sektoru slatkovodne akvakulture u Hrvatskoj koju su izradili zajedno s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

"Studija je, među ostalim, pokazala kako su trajni nasadi, posebno vinogradarstvo i voćarstvo najprikladniji za primjenu agrosunčanih elektrana", ističu iz gospodarskog udruženja OIEH.

Kako dodaju, njihova ključna prednost je ta što se radi o agrotehničkoj mjeri koja ima za cilj zaštititi nasade od vremenskih nepogoda poput tuče ili jakog vjetra, a ujedno donosi poljoprivredniku siguran prihod.

"S obzirom na to da je Slavonija naša najveća poljoprivredna regija te usto okupana suncem gotovo jednako kao i primorska Hrvatska ne čudi veliki interes za agrosunčanim elektranama", navode.

Kako se prijaviti?

Na konferenciji će uz stručnjake koji su Studiju izradili, sudjelovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi u raspravi riješili sve nedoumice poljoprivrednika o korisnosti te zakonskoj regulativi agrosunčanih elektrana. U sklopu događaja organiziran je ručak i obilazak Vinarije Belje s degustacijom vina.

Sudjelovanje se ne naplaćuje, a zbog ograničenog broja sudionika dolazak je obavezno potvrditi na mail: info@oie.hr najkasnije do 26. siječnja ove godine. 

Program konferencije pronađite u dokumentu ispod teksta.  


Dokumenti


Tagovi

Agrosolari OIE FAZOS Konferencija Trajni nasadi Agrosunčane elektrane Prijava OIEH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

OIE Hrvatske

Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 5625 746, e-mail: info@oie.hr web: https://oie.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]