Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 29.04.2017. 12:00

Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija i manifestacije

Samo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast noćenja od 127%, a sezona na istoku traje tijekom cijele godine.

Foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
  • 2.911
  • 238
  • 0

Činjenica je da Vukovarsko-srijemska županija ima kapaciteta u turističkoj ponudi i ima jedno od značajnijih mjesta na karti turističke ponude kontinentalne i ruralne Hrvatske, ali to, čini se, nije poznato mnogima u Hrvatskoj.

Zato je županijska Turistička zajednica, doznajemo na webu Ministarstva turizma, organizirala u vinoteci Bornstein predstavljanje turističke ponude krajnjeg istoka što je istaknuto u nazivu "Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija i manifestacije", a to je ono što bi turiste moglo zanimati i privući na posjet Slavoniji.

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak rekla je na zagrebačkom predstavljanju kako je kontinentalni turizam apsolutni hit, o čemu svjedoči sve više gostiju koji posjećuju Srijem i Slavoniju pa je iznijela podatak kako je samo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast noćenja od 127% te da sezona na istoku traje preko cijele godine.

U Zagrebu predstavljena turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije

Jedan od aduta ruralnog turizma u Slavoniji su obiteljska poljoprivredna i turistička gospodarstva koja nude autentični ili dizajnirani ambijent slavonskog sela kakvo je nekada bilo. Kao primjer dobre prakse u Zagrebu je predstavljena etno-kuća "Snašini kućari" iz Gradišta kod Županje koju je prije nekoliko godina otvorila Marica Jovanovac i gdje se može osjetiti, kako je rekla, odraz tradicije, običaja i nadaleko poznate gostoljubivosti ovoga kraja.

Dobar je primjer općine Nijemci, na krajnjem istoku Vukovarsko-srijemske županije, čija Turistička zajednica marljivo promiče ono što ima, a to je lijepa priroda, vodotoci Bosuta i Spačve, spačvanske šume, mnoštvo vrsta ptica, srijemski specijaliteti i gostoljubivost.

Bosut - rijeka koja teče u dva smjera

"Legenda kaže da su stari Rimljani za Bosut govorili kako u svom carstvu imaju rijeku koja dopodne teče u jednom, a popodne u drugom smjeru. Uistinu, Bosut ponekad tako mirno teče da se i najmanjim vjetrom voda pokrene u smjeru kojim puše. Ljubitelji prirode u to se mogu uvjeriti posjete li Nijemce u zapadnom Srijemu, okružene poljima i šumama", rekao je Martin Božanović, predsjednik TZ općine Nijemci i kapetan riječnog katamarana "Sveta Katarina" koji plovi i vozi turiste Bosutom i Spačvom.

Bogata kuhinja i vrhunska vina

Poručio je turistima koji će doći na istok Slavonije kako će, osim bogate tradicijske gastronomije i običaja, u Nijemcima najbolje osjetiti neraskidivu vezu čovjeka i prirode te da se tu se mogu opustiti u osami loveći šarana, štuku ili neku od dvadesetak vrsta riba koje obitavaju u rijekama, a ako posjete izletište Sopotac, s njegove promatračnice uživat će u pogledu na prirodu i u bogatom ptičjem svijetu.

"Zagrepčanima je predstavio i hvaljenu slavonsku i srijemsku kuhinju te specijalitete pred kojima redovito pokleknu i najjači karakteri. Doći u Srijem i Slavoniju, a ne kušati kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Ponudit će vas i jelima iz kotlića začinjenim domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša ili čobanca, a valja probati i smuđa, šarana, sarmu i druge delicije ovoga kraja. Prije svakog jela nazdravlja se čokančićem mirisne šljivovice, a bogatu kuhinju prate vrhunska vina od kojih su najpoznatija ona iz srijemskog vinogorja", piše novinar weba Ministarstva turizma.

Foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Ruralni turizam Ministarstvo turizma Turistička zajednica Seoska gospodarstva Gastronomija Priroda Slavonija Srijem Kontinentalni turizam


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled