Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi turizam
  • 29.09.2017. 13:30

Fast food skuplji od zdravog proizvoda s OPG-a

Seoska domaćinstva koja uz poljoprivrednu djelatnost nude i uslugu smještaja te prehrane moraju dobiti svoje mjesto u turističkoj ponudi!

Foto: Klaster Lika destination
  • 284
  • 22
  • 0

Održivi razvoj turizma počiva na tri stupa: ekonomskoj održivosti, društvenoj odgovornosti te zaštiti okoliša. Da bi se ovo u praksi moglo uspješno provoditi, potrebna je suradnja naizgled suprostavljenih sektora, kao što je npr. turistička izgradnja i zaštita prostora. U Hrvatskoj ima dosta loših primjera nesuradnje spomenutih sektora i zato moramo oprezno i stručno pristupiti daljnjem razvoju da se ne dogodi daljnje prostorno "zagađenje".

Pogledamo li kroz povijest izgradnje gradova i naselja, vidjet ćemo da se nekada puno više vodilo računa o kulturi izgradnje i materijalima koji su bili primjereni podneblju, istaknuto je na na konferenciji "Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj“, održanoj u nacionalnom parku Plitvička jezera u organizaciji Mreže za održivi razvoj Hrvatske u suradnji s Klasterom Lika Destination i NP Plitvička jezera.

Održivi turizam podrazumijeva uključivanje stanovništva i suživot s turistima jer oni upravo dolaze doživjeti, osjetiti i kušati ono što nemaju u svome kraju. Suradnja pružatelja usluga i lokalnih proizvođača danas je iznimno cijenjena i tražena. Seoska domaćinstva koja uz poljoprivrednu djelatnost nude i uslugu smještaja te prehrane moraju dobiti svoje mjesto u turističkoj ponudi. Događa se da je skuplji proizvod fast fooda nego domaći i zdravi proizvod poljoprivrednog domaćinstva koje je tu namirnicu samo proizvelo. U kontekstu razvoja kontinentalnog turizma potrebna je edukacija kao i strateška pomoć u održivom razvoju.

Temeljem predavanja i interaktivne panel rasprave doneseni su zaključci prema kojima filozofiju održivog turizma promovirati na svim razinama društva, integrirati dionike turističkog razvoja radi donošenja konkretnih projekata održivosti (TZ, JLS, LAG, udruge...), kreirati, promovirati i provoditi male projekte "Održivi turizam u praksi" te svakako zakonski regulirati i poboljšati planinski turizam kao i druge selektivne oblike turizma u Hrvatskoj po uzoru na dobre primjere razvijenih zemalja.

Inače, svjetska turistička organizacija pod okriljem Ujedinjenih naroda obilježava 2017. godinu kao godinu održivog turizma za razvoj.

Foto: Klaster Lika destination


Tagovi

Održivi turizam Seoski turizam Klaster Lika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo