Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ergela "Stina"
  • 19.02.2024. 09:00
  • Sovići, Grude, BiH

Kada vam djed nudi Mercedes, a vi želite konja. I ne jednog, već cijelu ergelu

Donosimo priču iz Sovića u općini Grude (BiH) gdje su dvije sestre svoju ljubav prema konjima pretočile u Konjički klub "Stina". Danas, osim natjecateljskog dijela, sestre Pejić svim potrebitima besplatno daruju terapijsko jahanje.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 858
  • 79
  • 0

Bio jednom jedan konj, dvije sestrice i njihova ogromna ljubav prema toj plemenitoj životinji i želja da svaka od njih jaše svog konja, jer mjesta za obje na kobilici Neri - nije bilo. Otac njima za ljubav u staju dovodi Cezara plemenite krvi, stupa buduće ergele i pretka danas najtrofejnijih bosanskohercegovačkih pastuha.

Tako nekako počinje ova bajkovita priča iz Sovića u općini Grude, čiji nastavak ni u najluđim snovima nije dao naslutiti da će samo koju godinu kasnije prerasti u nesvakidašnju priču o reprezentativnoj konjičkoj ergeli Boričkih arapskih konja, a one malene sestrice, tada šestogodišnja Marija i godinu mlađa Melani Pejić dvadesetak godina kasnije, postaju najtrofejnije bh natjecateljice u sportovima ove kategorije.

Konjički klub po nazivom "Stina" osnovali su 2009. godine. Simboličan je ovo naziv za čvrsti hercegovački kamen i nasalomljivu ljubav i žar prema njihovoj prvoj simpatiji, konjima s kojima su proputovali cijelu regiju i od kuda su se u pravilu uvijek kući vraćali s najsjajnijim trofejima. Pogotovo se s radošću sjete te 2012. godine i osvojenog zlata kada je Melani sa svojim Sabihom pokazala tko je najbolji na Balkanu, a sestra Marija broncu s Azarom, tada nakon zahtjevne utrke na 160 km proglašen konjem u najboljoj kondiciji.

Nose licence za profesionalne trenere i suce

Pejići neprestalno ulažu i u svoje educiranje i obrazovanje te ubrzo postaju nositelji licenci za profesionalne trenere u klasi priznatih francuskih stručnjaka. Paralelno Marija odlazi u Irsku gdje završava studij konjičkog menadžmenta, a kasnije u Beogradu na fakultetu za sport apsorbirala je znanje i zvanje međunarodnog trenera i suca.

"Velika potpora nam je bio otac. Njegov otac, naš djed, nikada mu nije htio priuštiti konja. Nudio mu je novog Mercedesa s tko zna koliko konjskih snaga, ali ne i onog četveronožnog. Tako da je i on došao na svoje, pogotovo kada je u staju ušetao Cezar. Sada imamo njih preko dvadeset", s ponosom nam pokazuje hangare i konje Marija (Pejić) Mikulić.

dvc
Sada na imanju imaju preko dvadeset konja

Imanje se prostire na 20 hektara uređene površine po čijim livadama i šumarcima danas uživaju brojni gosti, u prvom redu oni iz Bosne i Hercegovine, zatim Hrvatske, a u zadnje vrijeme putem agencija i usmenih predaja dosta je onih koji dolaze preko debelih mora i velikih oceana, pogotovo oni iz Izraela i SAD-a. Za sve njih je tu i kuća za odmor s vanjskim grijanim bazenom, staje, koral za jahanje i savršena priroda, tako da gosti mogu uživati u njihovim blagodatima tijekom cijele godine.

Gosti iz svih krajeva svijeta

"Naš konjički klub ima dvadesetak članova među kojima su i višestruke prvakinje BiH, sestre Petra i Željka Vlašić. Najviše smo zastupljene u preponskom sportu, jer to je disciplina čiji smo, mogu reći, začetnici. Ipak za doći do svega ovoga trebalo je puno truda i odricanja", govori Marija te dodaje da njihov radni dan počinje ranom zorom, zimi oko šest, a ljeti u pola pet, pet.

Prvo kreću s čišćenjem, zatim hranjenjem životinja, timarenjem, sedlanjem i na koncu izjahavanjem. Radi, kaže, cijela obitelj, pogotovo njihova treća sestra trinaestogodišnja Matija, možda i najzagriženija miljenica boričkih arapa i buduća velika nada konjičkog sportskog jahanja.

Dio površina je predviđen za sijeno, kasnije njegovu košnju, baliranje i skladištenje. Onaj preostali koristi se za sijanje zobi i ječma, dok se kukuruz kupuje, obzirom na dugotrajna ljetna sužna razdoblja i nemogućnost dobivanja kvalitetnog ploda.

Nude besplatno terapijsko jahanje

Osim škole jahanja, rekrativne zabave, tu je i mogućnost terapijskog jahanja. Sretni su da i takve mogućnosti mogu pružiti osobama s poteškoćama u razvoju i to besplatno.

Posebno ističu ljetni dječji kamp. Kada djeca od sedam ili više godina, bez roditelja i mobitela provedu nekoliko dana na njihovom imanju učeći o konjima, njihovim navikama, paralelno pomažući u staji i oko životinja. Ta predivna iskustva obogaćuju noćnim druženjima i spavanjima u šatorima.

vsd
U radu sudjeluje cijela obitelj, a radni dan počinje ranom zorom

Ove će se godine 9. lipnja na njihovom imanju održati sada već tradicionalni preponski turnir. Međunarodni je to događaj tijekom kojeg kroz Soviće prođe oko pet tisuća posjetitelja i ljubitelja ovih disciplina. 

To njihovo gospodarstvo nerijetko je mjestom atrakcija za mladence gdje snimaju svoje spotove, a konji iz ovog hercegovačkog carstva su viđeni i na filmskim platnima. Tako se sestra Melani 2015. godine sa svojim konjem pojavila u filmu "Hajduk Mijat Tomić", ali i u onom Emira Kusturice "Na mliječnom putu".


Fotoprilog


Tagovi

Ergela Stina Sovići Grude Uzgoj konja Pastuh Marija Pejić Melani Pejić Terapijsko jahanje


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.