Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olive touch
  • 21.10.2023. 16:30
  • Primorsko-goranska, Malinska - Dubašnica

Maslina nije neobrana - riješe ju turisti i na poseban način dožive otočnu tradiciju

Lokalni maslinari, zajedno s hotelijerima i turističkom zajednicom općine Malinska - Dubašnica, pokrenuli su prije nekoliko godina jedinstven program Olive touch.

Foto: Marinko Petković
  • 1.499
  • 116
  • 0

Listopad u općini Malinska - Dubašnica na Krku u znaku je jedinstvenog programa Olive Touch koji na poseban način spaja tradiciju, doživljaj i destinaciju, a koji četiri vikenda u listopadu pretvara u mjesto za aktivni odmor u vidu berbe maslina na Kvarneru. 

"Nastao je prije nekoliko godina kao projekt kojeg su pokrenuli lokalni maslinari, zajedno s hotelijerima i turističkom zajednicom općine, koja je kreator ovog doživljaja. Da je ideja edukativnog, gastro i rekreativnog programa pala 'na plodno tlo' govori sve veći interes posjetitelja koji vikend na Zlatnom otoku provode odmarajući te upijajući posljednje zrake sunca ove sezone, ali i rješavajući se stresa u maslinicima u kojima upravo traje berba", kazao nam je Branko Jud, vlasnik OPG Utla, čije je višestruko nagrađivano maslinovo ulje ušlo u Flos Olei, najutjecajniji svjetski vodič za vrhunska maslinova ulja. 

Rastu troškovi proizvodnje maslinovoga ulja  

Prema njegovim riječima, program je baziran na četiri subote tijekom listopada, a Olive Touch izlet počinje tako da se potrebno ukrcati u turistički vlakić koji će vas odvesti do maslinika. U masliniku u Portu dočekat će vas Branko sa suprugom Ivom (naslovna fotografija, op.a.) te odmah zaposliti, odnosno pokazati kako se beru masline, koje su simbol napretka, ljepote i zdravlja, ali i plodnosti, odnosno izobilja. No, ove je godine urod bio prosječan pa je, kažu, moguće da i ove , nakon povećanja lani, cijena maslinovog ulja bude i nešto veća jer su i troškovi njegove proizvodnje, prije svega kartonska ambalaža, etikete i troškovi radne snage, premašili 10 eura po litri.

Jud ističe da se ne vidi u ekološkoj proizvodnji maslinovog ulja jer drži da se tu, još uvijek, ne može puno učiniti što se tiče zašititnih sredstva u maslinicima. Uz to, drži da se pravila u ekološkoj proizvodnji prečesto mijenjaju što onda dodatno otežava ionako zahtjevnu proizvodnju u svjetlu klimatskih promjena. Inače, imaju 400 maslina u proizvodnji, koje godišnje daju 800 do tisuću litara godišnje. 

Obiteljski muzej Bogovski toš nalazi se u Malinskoj

Kad u grupi berača sa stabla uberete posljednju maslinu, sudjelovat ćete u njihovom sakupljanju te što je moguće brže transportirati ih u uljaru, jer za hladno prešano ulje ne smije prijeći temperaturu od  27 stupnjeva C. Uljare su danas suvremene, mahom kompjuterizirane, pa je prerada brza i jednostavna, a zlatno blago vrlo brzo u bocama. No, i troškovi njegove prerade, koji su lani bili dvije kune po litri ulja, napominju naši domaćini, bi mogli sada zbog uvedenog eura u odnosu na prošlu godinu, otići gore, pa s nestrpljenjem čekaju vidjeti što će i kako biti ove godine.   

Bogovski toš ima stablo starije od 400 godina

S druge strane, da živite u prošlosti, masline biste nosili u Bogovski toš, najveći tradicionalni mlin na ovom području kojeg su nekada pokretali konji. Danas je van funkcije, te služi kao centralni dio velike zbirke obitelji Bogović, čiji će vam domaćini Biserka i Ivica pokazati kako se na ovom mjestu nekad prerađivala maslina, ali i živjelo na Krku tijekom godine. Nastariji eksponat, zidni sat, potječe iz 1818. godine, a vrijedna obiteljska zbirka broji više od 200 eksponata, koji su pomno odabrani. 

Izlet Olive Touch dalje kreće prema novom interpretacijskom centru DUBoak koji je prava turistička atrakcija koja radi cijele godine, a namijenjena je cijeloj obitelji. Postav ćete razgledati u društvu stručnog vodiča uživajući u priči o maritimnoj baštini, ali i spoju dubašljanskih šuma i mora. Kada sve razgledate i interaktivno doživite slijedi okrjepa lokalnim specijalitetima, kušanjem maslinovog ulja i Olive Touch poklon. Sirena vlaka kojim ste se vozili ovoga dana, označit će kraj izleta, koji košta 30 eura. Na njegovom putu je i 550 godina star franjevački samostan, dok je golemo stablo u dvorištu Bogovskog toša, kažu, starije od 400 godina. 

Za avanturiste koji žele izlet možete kreirati i završiti dodajući programu vođenu interpretacijsku šetnju stoljetnom šumom u trajanju ovisno o ruti koju odaberete. Za cijelu obitelj svakako je kružna, jednosatna šetnja (4 km) koja uključuje razgled 'drmuna' (latinski naziv za šumu, op.a.) u općini Malinska Dubašnica tijekom koje ćete saznati sve o specifičnom krčkom načinu gospodarenja šumom. 


Fotoprilog


Tagovi

Olive touch Turistička atrakcija Berba maslina Branko Jud Obitelj Bogović Hladno prešano ulje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB