Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanal Sv. Ante
  • 12.06.2023. 13:30
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Morski čuvar Šibenika sada ima i posjetiteljski centar

U Posjetiteljskom centru su ponosni što su dobili priliku sačuvati prirodu od gradnje golf igrališta iza čije investicije je stajao američki glumac Brad Pitt.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 1.803
  • 115
  • 0

Nedavno je otvoren Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" kod Šibenika, a ispred kojeg se nalazi ponosni morski čuvar grada, tvrđava sv. Nikole iz 16. stoljeća. Ispred centralne zgrade kompleksa, koji skriva morfologiju ušća rijeke Krke i mora, mogu se vidjeti brda pod morem koja su ondje već 20 tisuća godina.

"Posjetiteljski centar nije bio jedan od projekata prijavljen samo zato što su bila dostupna EU sredstva. Njega smo pomno planirali, a nadamo se da ima svoj nastavak i u budućnosti", istaknula je ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk.

Njegov osnovni cilj je, kaže ona, zaštita biološke i krajobrazne vrijednosti tog područja. "Sam centar osmišljen je tako da prezentira prirodne vrijednosti naše županije, nakon toga posebnu pozornost dajemo tvrđavi sv. Nikole, koja je UNESCO-ov spomenik, a nakon toga ulazimo u podmorje, u natura stanište na ušću rijeke Krke", istaknula je. 

Jogurt propale zadarske mljekare

Kako se čulo, Šibenčani su prostor bivše vojarne Minerska doživljavali kao "eksteritorij", a danas je on na ponos svih građana i grada i županije, jer se nalazi u njegovu predvorju, koje je sada konačno otvoreno onima kojima i pripada.

Gradnja privlači turiste (Foto: Marinko Petković)

Naime, civili su ovdje prvi put mogli slobodno zakoračiti tek 2013. godine. Nisu građanima samo vratili područje, koje je dosad bilo korišteno i kao kulisa za film "Kako je počeo rat na mome otoku?",  nego su omogućili, upravo kroz ovaj prezentacijski centar, da spoznaju bogatstvo prirode i krajolika u kojem žive.

Autor izložbe Filip Beusan ističe nužnost očuvanja prirode koja ima svjetsku, europsku i nacionalnu zaštitu te predstavlja značajan krajobraz, halofite - biljke koje vole rasti uz more i u moru, a u postavi imaju i fosil amonita. Tu je i replika prave podmornice, koja zorno pokazuje kako je to zaroniti u morske dubine od 35 metara. Nadalje, izložbu čini i kontejner sa žutim patkica, koje su već oplovile cijeli svijet, a lokalna atrakcija je čašica jogurta davno propale zadarske mljekare, koja ukazuje da plastici nije mjesto u moru.

U Posjetiteljskom centru su ponosni što su dobili priliku sačuvati prirodu od gradnje golf igrališta iza čije investicije je stajao američki glumac Brad Pitt.     

Dupina ljeti manje, ali se u zimu vraćaju 

Centar ima i važnu edukacijsku namjeru, pa se tako u njemu može naučiti zašto po ljeti u kanalu sv. Ante, ima manje dupina, ali se po zimi u njega redovito vraćaju. Međutim, prava atrakcija je tvrđava sv. Nikole, na ulazu u kanal, koja je jedinstvena renesansna građevina iz venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine.

Centar je otvoren za posjetitelje (Foto: Marinko Petković)

Tvrđava je i danas zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, a zbog nje Šibenik nikada nije napadnut s mora. Naime, u njoj je stalno boravilo po 40 vojnika, koji su tamo bili po 16 mjeseci. Prije nje, ondje su u 14. stoljeću bile dvije kule spojene lancem. No, jedna od modernih atrakcija su tzv. Hitlerove oči. Riječ je o tunelima na moru, iskopanim 1943. godine kako bi ondje sakrili njemačke ratne brodove od bombardiranja saveznika.     

Osim centralne zgrade, uređen je i caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe te zgrada sa sanitarnim čvorovima.

Projekt je vrijedan 3,45 milijuna eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezije osigurano 2,60 milijuna eura bespovratnih sredstava. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša.

Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica te županije. 


Fotoprilog


Tagovi

Posjetiteljski centar Anita Babačić Ajduk Filip Beusan Sv. Ante Sv.Nikola Kanal sv. Ante Hitlerove oči Halofiti Šibenik Brad Pitt


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.