Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 10.01.2024. 10:35
  • Primorsko-goranska, Kupari, Čabar

Nesanirano klizište ugrožava život i egzistenciju obitelji Turk, posljednje u selu Kupari

Stalno slušamo o važnosti ostanka mladih na selu, a kada zatreba konkretna pomoć, mjesecima nema reakcije, kaže Josip Turk koji je s obitelji pokrenuo dosad uspješan ruralni turizam. Rješenje vidi u proširenju ceste.

Foto: Željko Raukar
  • 2.102
  • 154
  • 0

Obitelj Turk, Josip i Helena s dvoje male djece, jedina je koja živi u selu Kupari u Nacionalnom parku Risnjak nedaleko izvora rijeke Kupe.

Josipovi roditelji su prije više godina renovirali tradicionalnu goransku kuću, a on sa suprugom u njoj pokrenuo turističku djelatnost. Kroz svoj OPG proizvodi ekološku hranu - imaju 15 ovaca, uzgajaju razne vrste povrća, tu je i voćnjak sa stotinjak stabala te razno bobičasto voće. Kroz turističko-ugostiteljski obrt Tratinčica bave se pružanjem usluga u domaćinstvu - iznajmljuju sobe te gostima nude domaća jela. Njihovo seosko domaćinstvo poznato je kao Ruralni turizam Kod Josipa.

Međutim, Josip se našao u problemu i pita se hoće li se moći nastaviti baviti poslom s obzirom kako već više od dva mjeseca zbog nesaniranog klizišta ne može autom do vlastitog doma!

Naime, na cesti stoji znak za zabranu prolaska koji on poštuje, ali ne bi se niti usudio prolaziti jer je usko i opasno po život. Stoga je automobil parkiran nekoliko stotina metara od kuće što im uvelike otežava život.

Ne učini li se nešto, upozorava, uskoro bi posljedice za egzistenciju obitelji mogle biti katastrofalne. Treba misliti i na životinje, one za sada imaju dovoljno hrane, no što kada im bude trebalo dopremiti sijeno, kako će do njih doći traktor ako se ne može proći niti osobnim automobilom?

"Teško je kada s bolesnom djecom moramo do liječnika jer po lošim vremenskim uvjetima treba pješačiti do vozila”, žali se Josip. Žao mu je i supruge koja se boji hodati po mraku s obzirom da žive na prostoru gdje ima mnogo divljih životinja.

Ugrožena egzistencija obitelji

Nije niti njemu jednostavno nositi namirnice više puta od auta do kuće. Treba uzeti u obzir i nepovoljne vremenske uvjete u ovo doba godine. Ono što traži od nadležnih, Grada Čabra, je proširenje tog dijela ceste za što je potrebno, smatra, svega nekoliko sati rada strojem kako bi mu, kada padne snijeg, mogla doći ralica te da se može slobodno kretati kao svaki drugi građanin Republike Hrvatske.

Ako rezimiramo, trenutno je situacija sljedeća:

  • žive od turista koji neće moći dolaziti, čime im je ugrožena egzistencija
  • ugrožene su i životinje jer im neće biti omogućena doprema hrane

Stoga zahtijeva slobodan i siguran nužni prolaz do svoje imovine. Navodi kako će za sanaciju klizišta sigurno trebati 3 do 5 godina, a ne pronađe li se uskoro rješenje, neće biti u mogućnosti raditi i morat će zatvoriti obrt.

Klizište je odnijelo dio ceste, Turk rješenje vidi u njezinu proširenju 

Ističe da kuću ne planira napustiti, ovdje je njegov dom. U imanje su desetljećima ulagali njegovi roditelji i kasnije on s obitelji. Razvili su posao od kojeg mogu živjeti.

"Godinama sam radio po svijetu i takav život za mene više nije opcija. Odlučio sam ovdje živjeti s obitelji te očekujem da mi se to omogući”, jasan je Josip Turk. Dodaje kako zadnje godine nisu bile lagane, od korone, preko mišje groznice, a sada i ovo.

Inače, do njihove kuće se nekada moglo doći i preko mosta kojeg je pak 2022. odnijela poplava te niti ovdje još nema rješenja na vidiku.

"Most je u nadležnosti Nacionalnog parka. Oni trenutno rade na dokumentaciji i posao bi trebao krenuti u proljeće. Hoće li tako biti, ne znam, jer se do lokacije gradnje mora prolaziti cestom gdje su klizišta", opisuje.

Pisao i Županiji 

Situaciju u kojoj se našao zbog elementarne nepogode koja ih je zadesila u rujnu 2022. - poplave koja je odnijela most i dio ceste te stvaranje klizišta, prošle je godine u svibnju objasnio i županu Primorsko-goranske županije, pod čijom je ingerencijom konkretna lokacija.

"Grad Čabar se izjasnio da će u ovoj godini sanirati ta klizišta iako sumnjam. Potoci i rijeka koja je nabujala odnijela nam je dio zemljišta, to smo prijavili u Gradu, međutim ni od toga nismo dobili nikakvu odštetu. Prošlo je već 8 mjeseci od elementarne nepogode, a nikoga nije bilo na uviđaj štete. Kroz protekle godine kao i sve, ganjala nas je mišja groznica, krpelji, migrantska kriza, korona party, no ništa nas nije ugrozilo kao ovaj famozni most preko rijeke Kupe", naveo je između ostalog u pismu zatraživši i financijsku pomoć na što su ga iz Županije uputili da se prijavi na Javni poziv za dodjelu potpora.

Josip se, kaže, u tim programima nije našao. "Ja sam svoju konstrukciju ulaganja završio. No, bio sam zadovoljan i takvim odgovorom te smo usprkos tome nastavili s poslovanjem", priča nam.

Otvoreno pismo Gradu Čabru

U prosincu 2023. otvoreno pismo sljedećeg sadržaja poslao je Gradu Čabru: 

"Umro mi je otac, Turk Josip rođen 14.03.1951. U večernjim satima, jedan od razgovora koje smo vodili bio je taj da bi želio umrijeti doma, nažalost to nije bilo moguće. Javljam vam se po već dobro poznatom problemu na području grada, na području od posebnog interesa Republike Hrvatske, na području koje se nalazi u Nacionalnom parku Risnjak, odnosno o problemu klizišta na asfaltnoj cesti broj GA73 Podgrič-Kupari kojom vi gospodarite.

Naime, kao što i znate, prije mjesec dana uslijed velikih kiša, a i iz ostalih razloga, nastalo je klizište koje meni, mojoj obitelji i sumještanima onemogućava svakodnevno korištenje ceste i normalno funkcioniranje. Tu sada bio dan ili noć, ili kiša ili snijeg, ili led... trčim gore-dolje, gore-dolje kao neki majmun, po cesti koju ste mi zatvorili. Ono osnovno, hranu, moram po više puta nositi dolje, kući, u rukama, po istome nesigurnome putu. Supruga koja ide rano ujutro po mraku pješice do automobila strepi, u strahu je od medvjeda, vukova i ostalih grabežljivaca. Tu su i dvoje malodobne djece od 1,5 god. i 3,5 god. koje je potrebno voditi liječniku na preglede i ostalo po istom tom nesigurnom putu.

Ostavili ste nam i mogućnost korištenja ceste na vlastitu odgovornost, to ne bih želio komentirati... Ma zapravo, komentirat ću ovako: po ovako nesigurnom prijelazu se vozite Vi sa Vašom obitelji, a ja se sa svojom svetom obitelji zasigurno neću!

Pozivate na naseljavanje našega kraja, čak dodjeljujete i poticaje, a postojećim stanovnicima niste u stanju osigurati najosnovniju infrastrukturu. Na neke prijedloge povremenog, privremenog ili bili kakvog drugog preseljavanja, iseljavanja ili nečeg sličnog obratit ću vam se riječima goranskog patriota gosp. Raukara koji kaže: "Stigao sam u Gorski kotar po tustom mraku, lijeva ko iz kabla, puše ko ludo, ništa se ne vidi, ipak najljepše je na svijetu".

Zakinuli ste nas da ne možemo nikuda sigurno otići niti sami niti sa djecom. Zakinuli ste nas da nam baka ne može doći u posjet, u posjet svome sinu, svojoj snahi, svojim unucima. Zakinuli ste nas za obitelj i prijatelje koji nas ne mogu posjećivati. Žao mi je, povjerenje je izigrano. Ja jesam sin Gorskoga kotara, ali se ne osjećam sinom Grada Čabra.

Turističko-ugostiteljski obrt Tratinčica

Piše i "Uskoro će snijeg. Koncesionar koji održava cestu zasigurno neće čistiti cestu na dijelu gdje je klizište, naravno jer je to opasno i jer je cesta zatvorena. Bit ćemo zatvoreni ovdje kao psi u kavezu. Pohvala koncesionaru, u proteklih 20 godina nikada nismo bili zatvoreni.

Povrh svega, paradoks ove situacije leži u tome da ste na ovoj lokaciji imali svu potrebnu mehanizaciju za proširenje ceste (4 sata efektivnoga posla sa mehanizacijom). Napominjem, za proširenje ceste ne za saniranje klizišta jer je potpuno jasno da je u ovome periodu saniranje klizišta teško izvedivo. Pa ni tada niste to izveli kako treba nego ste, najjednostavnije za vas, zatvorili cestu, jedinu pristupnu cestu našoj kući i mjestu! Jako mi je smiješno da vam nakon toliko upućenih poziva moram slati još i dopis, a šaljem vam ga upravo iz razloga da vas "ne maltretiram pozivima".

Ove godine nećemo trebati poklone Grada Čabra, nećemo trebati ni jagode, niti su nam potrebne novogodišnje čestitke. Ove godine nam je potrebna prohodna cesta.

Za kraj ću vas ostaviti u razmišljanju sa pitanjem: Što ako ove zime bude potrebna hitna pomoć u Kuparima? Upamtite da mi ovdje živimo, ovdje živi četveročlana obitelj.”, stoji u pismu. 

Odgovor gradonačelnika

Komentar o situaciji u kojoj se našla mlada obitelj, zatražili smo i od gradonačelnika Čabra, Antonia Dražića. U pismenom odgovoru ističe da su u protekle dvije godine područje grada zatekle dvije elementarne nepogode, odnosno tri ukoliko računamo i sušu. 

Obilne padaline i bujične poplave, nanijele su, među ostalim, štetu i u naselju Kupari gdje stanuje obitelj Turk. Prvotno se, opisuje, aktiviralo jedno klizište uz oštećenje ceste i mosta, a Grad i Hrvatske vode uspješno su sanirali navedenu štetu. Za prvo klizište napravljen je elaborat i projekt te provedena javna nabava prošle godine.

Međutim, ponuda jedinog ponuditelja bila je daleko iznad osiguranog budžeta u proračunu od 200.000 €, zbog čega se pokreće ponovni postupak javne nabave. Osigurana su još veća sredstva za prvo klizište novim proračunom kao i za nerazvrstane ceste, ali se nedavno aktiviralo i drugo klizište te je cesta propala i nije sigurna za promet. Navedena dionica udaljena je nekoliko stotina metara od kuće obitelji Turk.

"Čeka se izrada elaborata i geostatičkih izmjera za novo klizište, a gruba procjena kompletne sanacije samo štete u Kuparima, ne računajući ostala naselja, u ovom trenutku iznose jedan cijeli godišnji izvorni proračun Grada Čabra", navodi gradonačelnik. 

Ističe da je bez pomoći države, županije i Nacionalnog parka gdje vrijede također druga pravila gradnje, Grad financijski samostalno nemoćan u sanaciji tako velikog zahvata. Otkriva i da im je prije nekoliko dana država za elementarnu nepogodu uplatila 10.600 eura, što nije dovoljno ni za projekt, a još manje za sanaciju.

"Govorimo o štetama na području grada koje se mjere u milijunima. Ovih dana je došlo do otvaranja novog klizišta, odrona uz cestu Požarnica-Smrečje u dužini od 21 metar. Klizišta poput onih u Kuparima imamo nekoliko", nastavlja dalje. 

Traženo proširenje ceste - iznimno opasan zahvat 

Uzvraća da je privremeno rješenje koje se predlaže za proširenje ceste, iznimno opasan zahvat koji može pod trenutnim okolnostima isprovocirati još veće klizište uz ugrozu ljudskih života, zbog čega Grad bez elaborata i protuzakonito neće i ne može raditi. 

U idiličnom prostoru Gorskog kotara žele i dalje živjeti i raditi

Također, kaže da se s obitelji Turk razgovaralo u nekoliko navrata, a jedna od ponuđenih i najboljih mogućnosti koju trenutno imaju jest privremeno preseljenje, tj. osiguranje drugog privremenog smještaja dok se ne izvrše sve potrebne radnje do okončanja sanacije kada će cesta biti sigurna za odvijanje prometa.

"S onime što imamo, trudimo se sanirati ono što možemo kako bi građani u što manjoj mjeri osjećali posljedice nepogoda s kojima smo se susretali. Ali svi moramo biti svjesni da su proračunske mogućnosti našeg grada ograničene i bez pomoći drugih institucija trebat će vremena za oporavak od svega. A vidjet ćemo što nam još vrijeme koje je pred nama nosi", zaključuje gradonačelnik u odgovoru. 

Neprihvatljiva ponuda za preseljenje 

Ponuda Grada da presele u stan u Čabru, komentira Josip Turk, ni u kom slučaju nije prihvatljiva s obzirom da u Kuparima ima gospodarstvo o kojem mora brinuti. 

Osim toga, ova kuća je njihov dom, od iznajmljivanja zarađuju za život, gospodarstvo ih prehranjuje, a također i njihove goste. 

Što se tiče sanacije klizišta, kaže da ga ostala ne zanimaju ta da je sve što traži proširenje ceste kako bi se moglo normalno prolaziti automobilom. 


Tagovi

Ruralni turizam Josip Turk Kupari Izvor Kupe NP Risnjak Ruralni turizam kod Josipa Klizište Poplava Grad Čabar Antonio Dražić


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."