Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 07.03.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Bizovac

Obitelj Sudar razvija priču ruralnog turizma - uz etno kuću izgradili bazen

Sredili smo prvo jednu sobu, pa onda redom i ostale. Na kraju su to postali apartmani, kaže nam Berislav Sudar

Foto: Damir Rukovanjski
  • 5.534
  • 533
  • 0

"Ej, Bizovac je selo od davnina, u njemu je živjeti milina", kaže pjesma o ovom selu u Osječko-baranjskoj županiji, poznatom po bogatoj i raskošnoj narodnoj nošnji, ali i turizmu koje je započelo pronalaskom ljekovite vode i izgradnjom toplica sredinom prošlog stoljeća.

No, apartmani u privatnom vlasništvu ipak su novijeg datuma. Odmah uz crkvu Sv. Mateja nalazi se jedna stara, ali uređena kuća. Jednostavno mami da zavirite u nju. 

"Prvo smo došli na ideju da napravimo jedan apartman, a kasnije uredili i druge ipotpuno cijelu kuću", priča nam Berislav Sudar koji uz pomoć oca Krunoslava i mame Slavice živi ovu bizovačku turističku priču.

Stari bicikl i cvijeće, topla gredica, ali prije svega živopisnim dvorištem kojeg je uredila ova obitelj, dominira stari ambar, staro spremište za žitarice. Kao što Berislav kaže, on je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. To znači da ga se ne smije ni mijenjati, rušiti, izmještati, prodati. Jednostavno on je tu kao svjedočanstvo vremena.

Bizovac je poznat i po svojim specifičnim nazivima za razne predmete. Pa tako i kod Sudarovih srećemo riječ amper, ašov, furunu, đezvu, hoklicu, kredenac, kaslicu, lotre, otoman, razno ruvo….

Izgradili i bazen uz pomoć Osječko-baranjske županije

"Ova kuća je obiteljsko nasljeđe već dugi niz godina. Po nekim zapisima tu je već 160 godina. I sam ambar je toliko star. Ovo je lijepa cijelina u kojoj mnogi uživaju organizirajući proslave, druženja", priča Krunoslav pokazujući nam i bazen koji su izgradili uz pomoć potpore Osječko-baranjske županije

Dvorište u etno stilu 

"Suradnja s Osječko-baranjskom županijom započela je prije sedam, osam godina, s natječajima koje su organizirali za turističke iznajmljivače. Potpore smo prvo koristili za uređenje apartmana i soba, a nakon toganapravili ozbiljan projekt izgradnje bazena. Iza njega je i veliki beach bar", priča nam Berislav.

Kako dodaje, dobili su već nekoliko potpora Županije i zadovoljni su što ih podupire kao i sav ruralni turizam na ovom području. 

Potpisani ugovori: Gotovo 160 tisuća eura potpora za ruralni turizam

Ianče, u slavonskim selima je uobičajeno da kuće nose i neka stara tradicijska nazivlja. Pa je i ovo u Bizovčana poznata kao kuća Škarićevih. Prilikom uređenja pazili su na svaki detalj. Unutrašnji prostor za zabave uređen je u staroj štali, a za proslave na otvorenom je tu i nadstrešnica.

"Proslave momačkih, djevojačkih, pričesti, krizme, vjenčanja su česti događaji. Ima onih koji dođu na kupanje u Bizovačke toplice ili koji dođu jednostavno odmoriti. Bikeri, poslovni ljudi, prolaznici, sportski kolektivi. Zaista imamo turiste raznih profila", kaže Berislav.

Inače kapacitet smještaja im je 16 kreveta raspoređenih u tri apartmana i jednu sobu. Iz apartmana se izlazi u ganjak, to je predhodnik ulaza u te stambene cjeline. Klimatizirani su, imaju pristup internetu, a opremljeni su i  aparatima i uređajima. Iako je riječ o etno kući, ona je moderno uređena, što se sviđa i gostima. 

Prostor za razne zabave i obiteljska druženja

"Za večere i ručak je zimi moguće ugostiti tridesetak osoba u onom dijelu gdje je pečenjara i stara peć. To je u onoj spominjanoj staroj štali. Za lijepog vremena moguće je pripremiti svečanost za više od 60 osoba", napominje Sudar. 

Na pitanje kako su došli na ideju kaže da se kuća prenosi s koljena na koljeno u njihovoj obitelji. Otac, ili kako se po bizovački kaže, apa, ima dva brata i dvije sestre i dogovorom je pripala njemu.

"Građena je po "švapskom" sistemu. Dugačka oko 45 metara, prostora ima i stoga smo odlučili pokrenuti turističku priču", otkriva.

Bazen je izgrađen uz pomoć potpora Osječko-baranjske županije

Napominje i da su sobe koje su danas postale apartmani, prije pripadale po jednoj obitelji. "Muž sa ženom i djecom, tako je nekada bilo. U 15 do 20 kvadrata", navodi.

Sredili su, kaže, prvo jednu sobu, pa onda redom i ostale.


Fotoprilog


Tagovi

Berislav Sudar Krunoslav Sudar Slavica Sudar Bazen Potpore Osječko-baranjska županija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner