Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni proizvodi
  • 02.10.2023. 10:30
  • Istarska, Kaštelir

Održiv ruralni razvoj i seoski turizam moguć je jedino uz podupiranje lokalnih OPG-a

U OpćinI Kaštelir-Labinci obilježen je Svjetski dan turizma, a iznova su podsjetili zašto je ušla u Mrežu najboljih turističkih sela na svijetu.

Foto: Sebastijan Skoko
  • 1.546
  • 105
  • 0

"Kroz očuvanje naše baštine i održiv ruralni razvoj, obećavamo da ćemo i dalje biti topao i gostoljubiv dom za sve goste koji nam dođu", poručio je načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Đulijano Petrović u kojoj je protekle subote obilježen Svjetski dan turizma. 

Općina je to u kojoj se od 1.500 stanovnika, više od polovine njih bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje. Krajem 2020. ušla je i u Mrežu najboljih turističkih sela na svijetu prema Svjetskoj turističkoj zajednici (UNWTO).

U mreži najboljih turističkih sela svijeta i Kaštelir-Labinci

Od tada razmjenjuju dobre prakse s drugim selima iz raznih država te se kontinuirano educiraju o tomu kako izgraditi status jedinstvene destinacije ruralnog održivog turizma. Podržavanje lokalnih proizvođača, pokazatelj je, ističu, da idu u najboljem mogućem smjeru.

Naime, na obilježavanju Svjetskog dana turizma, gosti su mogli besplatno degustirati proizvode lokalnih OPG-ova. Degustacija je upriličena ispred kaštelirske Butige, jedinstvene prodavaonice u kojoj se delicije proizvođača ovog kraja mogu kupiti cijelu godinu.

Svoje su proizvode ponudli Vinarija Cossetto, OPG Radoš, OPG Beaković, OPG Edi Brčić, Brandystra i Count's drinks, pa su svi mogli kušati vrhunska vina, maslinova ulja, rakije, likere i soft premium craft pića.

Snažno podupiranje lokalnih OPG-a 

Kao središnje mjesto zbivanja odabrana je prodavaonica Butiga koja je i osmišljena suradnjom Općine, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis s ciljem da se snažno podupire rad lokalnih OPG-ova čiji su proizvodi nadaleko poznati, i na čemu, među ostalim, grade svoju prepoznatljivost.

"Koncept koji smo zajedno svojedobno osmislili kako bismo dali vjetar u leđa svim vrijednim proizvođačima našeg kraja pokazuje izvrsne rezultate", istaknuo je Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis.

Kako je istaknula  Linda Grebac, direktorica Turističke zajednice Kaštelir-Labinci, s obzirom na to da se ovdje više od polovine stanovnika bavi domaćom proizvodnjom, ovakva vrsta turističke ponude gdje se spajaju poljoprivreda i turizam, logičan je slijed. 

"Naša turistička destinacija razvija svoj identitet sukladno svojim specifičnostima, a sve kroz uključivanje mještana", naglasila je. 


Tagovi

Svjetski dan turizma Degustacije Domaći proizvodi Đulijano Petrović Marko Bratović Linda Grebac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]