Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi trend
  • 20.07.2023. 12:00
  • Istarska, Istra, Vodnjan

Oleoturizam: U desetak istarskih maslinika 190.000 turista!

Iako imaju prosječno najvišu cijenu ekstra djevičanskog ulja s cijenom od cca 22 eura, istarska ulja su tražena zahvaljujući i maslinarskom turizmu kojega uspješno razvijaju. Što je direktor Turističke zajednice Denis Ivošević govorio u Španjolskoj i Italiji?

Foto: Brist Olive/D. Ivošević
  • 2.227
  • 342
  • 0

Uspon maslinarstva započet prije tridesetak godina u Istri se nastavlja. "Od svega 254.000 stabala intenzivnom sadnjom danas smo dostigli oko 1,8 milijuna stabala“, rekao je za američki Olive Oil Times Denis Ivošević direktor Turističke zajednice Istre.

Paralelno s podizanjem novih nasada, uz agrotehničke mjere, slijedile su i edukacije kako proizvesti, označiti i tržiti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. U svemu tome Turistička zajednica bila je velika podrška maslinarima najprije u razvojnom smislu, a u posljednjih desetak godina posebno je orijentirana na komunikaciju, promociju i prodaju.

Promidžba, natjecanja i vodiči maslinovih ulja

"Svake godine dovedemo više od 350 novinara, influencera, pisaca, stručnjaka iz sektora turizma, a posebno iz segmenta eno gastronomije koji svojim reportažama, člancima i objavama na vjerodostojan način prikazuju unikatne priče te na taj način formiraju javno mnijenje o tome da je Istra učinila najveći kvalitativni iskorak po pitanju oleoturizma – turizam ekstra djevičanskog maslinovog ulja“, pojašnjava Ivošević.

U promidžbi vlastitih proizvoda istarski maslinari odlaze na međunarodna natjecanja. Na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku, iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate.

Podsjetimo, na posljednjem NYIOOC-u, od ukupno 105 nagrada oni su za Hrvatsku osvojili 50 zlatnih odličja. 

Od strane svjetskog vodiča najboljih maslinovih ulja Flos Olei Istra je sedam godina proglašena kao najbolja maslinarska regija na svijetu.

Više sommeliera za ulje nego za vino

"Jedina smo regija na svijetu koja ima jednaki, ako ne i veći broj sommeliera za ekstra djevičansko maslinovo ulje nego za vino“, ističe Ivošević.

Iako imaju prosječno najvišu cijenu ekstra djevičanskog ulja s cijenom od cca 22 eura, istarska ulja su tražena zahvaljujući i maslinarskom turizmu kojega uspješno razvijaju.

U talijanskoj Materi o oleoturizmu na Mediteranu

Svaki od 10-ak ponajboljih maslinarskih itinerera (Chiavalon/Vodnjan, Oleum Maris/Vodnjan, Brist/Vodnjan, Ipša/Oprtalj, Mate/Zambratija, Galić/Kostanjica, Beletić/Novigrad, Belić/Rabac, Negri/Labin) ima godišnju posjetu od 10.000 - 12.000 individualnih posjetitelja. "To samo potvrđuje da jedan maslinarski itinerer može biti jednako interesantan i profitabilan kao vinski itinerer ili kao određena izložba, galerija ili muzej“, kaže Ivošević i dodaje da sveukupno na godišnjoj razini imaju oko 190.000 individualnih posjetitelja.

Istarski projekt prepoznat u svijetu

Ceste maslinovog ulja kao i cijeli projekt razvoja oleoturizma u Istri prepoznat je u svijetu pa su uslijedili pozivi uglednih institucija da svoj "best practise“ prezentiraju na stručnim skupovima i uglednim manifestacijama, i to ne bilo gdje, nego upravo u Španjolskoj i Italiji, tradicionalnim maslinarskim velesilama.

Samo u posljednjih mjesec dana pozvani su na dva velika i eminentna eventa, da predstave svoj know-how i dostignuća na polju oleoturizma, bez obzira što Istra ni u jednoj od organizacija nije član tih prestižnih institucija.

U Španjolskoj su, kaže Ivošević, bili pozvani u regiju Andaluziju tj. u provinciju Jaen koja drži svjetski primat po količini (20 %) proizvodnje maslinovog ulja na svijetu. Tamo, na prostoru manjem od Istre posjeduju 66 milijuna stabala maslina s godišnjom proizvodnjom od 500.000 tona ulja.

Jaén nazivaju glavnim gradom maslinovog ulja. Posvuda vidiš nepregledne redove zelenog drveća. Jedna od zanimljivosti je i da na svakog stanovnika Jaéna u Andaluziji ima oko 15 stabala.

Obzirom na tako impresivne brojke, logično je da se upravo na tom području održava najveći i najznačajniji maslinarski sajam na svijetu: Expoliva. Sajam traje 3 dana s posjetom većom od 20.000 ljudi.

Pored impresivnog izložbeno-sajamskog prostora gdje se može vidjeti i doznati o najnovijim dostignućima u maslinarstvu, velik dio eventa posvećen je nagrađivanju ponajboljih maslinovih ulja, tečajevima za edukaciju kao i konferencija na temu razvoja Oleoturizma.

Za divno čudo, kaže Ivošević, taj oblik turizma u toj najvećoj svjetskoj maslinarskoj regiji još uvijek nije saživio u pravom smislu te riječi jer prioriteti su na strani ogromnih količina proizvodnje i na izdašnim državnim odnosno EU poticajima. Zvuči nestvarno i frapantno da taj oblik turizma još nije čak ni u povojima. Upravo iz toga razloga pozvali su predstavnike Toscane, Mykonosa i Istre da prezentiraju svoje modele razvoja oleoturizma.

U Materi o oleoturizmu na Mediteranu

Drugi veliki event dogodio se je prije 15-estak dana i to u Materi, jednom od najstarijih gradova na svijetu na samoj granici s regijom Apulija koja ima 11 milijuna stabala i godišnjom proizvodnjom od 177.000 tona maslinova ulja. Ondje se je održao skup s tri relevantne teme: Godišnja Skupštine CITTA' DELL'OLIO,  Godišnja Skupština RE.CO.MED; Mreža gradova maslinova ulja Mediterana i Prvi kongres o turizmu extra djevičanskog maslinovog ulja – Oleoturismo.

Turistički doživljaj u istarskom masliniku Brist

Na oba eminentna eventa, u Španjolskoj i Italiji, Ivošević je prezentirao dostignuća našeg najvećeg poluotoka na polju Oleoturizma - turizma extra djevičanskog maslinovog ulja koja su impresionirali sve prisutne profesionalce na stručnim predavanjima.

Osim Ivoševića, na ovom zanimljivom dvodnevnom skupu u Materi, sudjelovali su i predstavnici ostalih mediteranskih zemalja: Grčke, Španjolske, Tunisa, Maroka, Crne Gore, Turske, Portugala i domaćina Italije. Uz primjere dobre prakse, predstavljena su istraživanja tržišta i specifične studije o trendovima ovog rastućeg sektora. Cilj je bio identificirati zajedničke standarde  o maslinarskom turizmu kako bi se došlo do stvaranja pravog "Euro – mediteranskog kluba proizvoda“.

Turisti žele izravan odnos s proizvođačima

Prema istraživanjima Roberte Garibaldi, predsjednice talijanske udruge gastronomskog i vinskog turizma, interes za ovaj segment turizma raste. No veliki je jaz između potražnje i ponude, pogotovo u maslinarskom turizmu.

"Iako Italija proizvodi kvalitetno ulje od sjevera do juga, s više od 500 sorti maslina i 4.319 aktivnih uljara za preradu, još nije razvila ponudu uljarskog turizma primjerenu potražnji“, izjavila je i dodala: "Pomislite samo da je 64 % Talijana zainteresiranih za turističke itinerere između maslinika i uljara, no samo 8% je imalo priliku za to. Znači, postoji praznina od 56% koju treba popuniti iskorištavanjem već konsolidiranih iskustava, na primjer kroz klubove proizvoda koji se temelje na kvaliteti, kako bi se potaknulo marketing onih u nastajanju i olakšalo njihovo rezerviranje, kao što je sada je slučaj s hotelima i letovima", sugerira Garibaldi.

Zanimljivi su i rezultati najnovijih istraživanja. Interes za tradicionalnijim doživljajima opada, a turisti sve više žele izravan odnos s proizvođačima, upoznavanje područja koje posjećuju i otkrivanje tradicije maslinarstva u njima.

Od posjeta uljarama do večere uz svijeće u maslinicima

Doduše, kupnja proizvoda po atraktivnoj cijeni i dalje je glavna motivacija koja potiče turiste da posjete uljare. Postotak onih koje privlači mogućnost kušanja ulja u kombinaciji s domaćim proizvodima i namirnicama penje se na 70%.

Ostala potencijalna iskustva kao što su posjet povijesnoj uljari (68%), pješačka tura među stablima maslina (64%), otkrivanje uljare (61%) ili muzeja ulja (51%) su i dalje posebno cijenjeni kao i iskustvo u wellness centru ili toplicama s tretmanima temeljenim na ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

U usporedbi s prošlošću najočitiji rast, prema podacima Izvješća za 2023. godinu, bilježi osobni odnos s proizvođačem: 59% ispitanika željelo bi imati priliku upoznati i razgovarati s vlasnikom tvrtke, postotak veći od deset bodova u usporedbi s istraživanjem iz 2019. Također je istaknuta veza između proizvodnje ulja i povijesti povezane lokacije.

Dok stariji preferiraju tradicionalna iskustva, mlađi (generacije od 7 do 24 godine) priželjkuju večere uz svijeće u maslinicima (60%), turističku berbu maslina (54% ) i domaća hrana ( 44%).

Veliki još neiskazani potencijal maslinarskog turizma

“Potencijal ovog sektora, zahvaljujući njegovoj stoljetnoj tradiciji, povezanosti s teritorijem i krajolikom, blagotvornim svojstvima proizvoda, čini se uglavnom još neiskazanim“, smatra Roberta Garibaldi. Zato opetuje kako maslinarski sektor ima najveći prostor za rast među svim vrstama doživljaja hrane i vina, ali još uvijek s velikim jazom između interesa za iskustva i stvarne ponude.

S time je suglasan Michele Sonnessa predsjednik talijanske udruge Oil City. Kako prenose tamošnji mediji događaj u Materi on je ocijenio kao uspješan jer je postavio temelje za plodnu i trajnu suradnju između deset mediteranskih zemalja koje brinu o unapređenju kvalitetnog maslinarskog turizma, "baštine koju moramo braniti i promicati unaprjeđujući njezino povijesno podrijetlo i identitet“.

Potencijal maslinarskog turizma je ogroman, čulo se u Italiji, ali i Španjolskoj 

"Sazrelo je vrijeme da se napravi korak naprijed i pretvori maslinarski turizam u iskustvo zajednice koje uključuje ne samo proizvodni lanac, već i ugostiteljstvo. Uljarski turizam tako postaje "turizam zajednice“, prilika za davanje vrijednosti ekstra djevičanskom ulju i veću profitabilnost maslinarima te promoviranje naših krajeva bogate povijesti i identiteta“, zaključio je Michele Sonnessa  i najavio stvaranje prvog Euro-mediteranskog foruma maslinarskog turizma koji će se održati iduće 2024. godine u regiji Pugliji.


Tagovi

Istra Maslinarski turizam Denis Ivošević Andaluzija Matera Roberta Garibaldi Istraživanje Mediteranski forum


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čarda kod Baranjca 😊