Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plitvička jezera
  • 27.01.2024. 13:30
  • Ličko-senjska, Plitvička jezera

Općina Plitvička jezera nisu samo nacionalni park - poseban čar turizmu daju OPG-ovi

Jahanje, vožnja kočijom, zipline Pazi Medo, e-bicikliranje, bivši vojni aerodrom Željava te sva blaga koja nude obiteljska gospodarstva, zanimljivi su turistički sadržaji za aktivni odmor.

Foto: Marinko Petković
  • 977
  • 125
  • 0

Općina Plitvička jezera koja teritorijalno počinje nakon Koranskog mosta na staroj Ličkoj magistrali koji spaja Karlovačku i Ličko-senjsku županiju, osim Nacionalnog parka, okuplja 42 mjesta i mjestašca u kojima postoje i zanimljivi turistički sadržaji za aktivni odmor.

Naime, u hotelima se mogu iznajmiti električni bicikli na kojima se može krenuti u istraživanje prirode i manje poznatih mjesta Like. E-biking vrlo je popularan u svijetu, a u Liku ga je 'dovela' tvrtka Plitvice Bike&Bad. Ako ste u grupi, najbolje je na turu krenuti u društvu vodiča. Primjerice, iz novoga hotela Lyra jedna od tura je dugačka dvadesetak kilometara, a može se vidjeti puno. Inače, iz hotela koji se uzda u healtness koncept, goste će u sobama iznenaditi teleskop jer je nebo prepuno zvijezda, mjesec je velik, dakako vidi se i Venera, a treba potražiti i zviježđe Lyra, koje je vidljivo točno iznad hotela.

Željava nije prepuštena zaboravu

Može se predahnuti i odmoriti u Nacionalnom parku u kojem se nalaze tri hotela, dok se u centru Korenice, administrativnom središtu ove općine nalazi novi hotel Macola. No, brojni turisti na poseban način vrednuju i privatni smještaj, mala obiteljska gospodarstva koja uz noćenje nude puno više. Tu se osjeti ljepota života u Lici, a dan počinje osim s pjevom ptica i pokojeg pijevca i mirisom tek pečenog kruha...

Nas je vodio Antonio Hodak, za kojeg smo zaključili da je 'enciklopedija' na dva kotača. Kad ide-ide, kad ne, tu je električni pogon i polagano se prolazi kroz sela, vozi po puteljcima, a nerijetko bicikliste prate pogledi zečeva, srna i lisica. U ruti koju smo odabrali cilj je bio bivši vojni aerodrom Željava, odnosno službeno zvan vojni kompleks i baza Klek objekt 505, građen davne 1960. godine za vrijeme bivše Jugoslavije i to u potpunoj tajnosti. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je bilo dobro skriveno od radarskih pogleda sa Zapada.

Cijeli se kompleks proteže na golemih sedam milijuna četvornih metara na kojem se i danas nalaze piste i tuneli, a ukupno je izgrađeno četiri ulaza u planinu u obliku aviona Mig 21. Na samom ulazu baze nalazi se avion Douglas koji je originalno služio za prijevoz i desant padobranaca, a danas pun naljepnica predstavlja idealno mjesto za napraviti selfie.

Avion Douglas koji je originalno služio za prijevoz i desant padobranaca

Vožnja e-bikeom s vodičem u trajanju od dva sata što ovisi o izabranoj ruti košta 35 eura. Kako smo sreli više motoriziranih turista usred radnog dana, koji rado dolaze iz cijelog svijeta, čini nam se da potencijal ovoga golemog objekta, nije ni blizu iskorišten. Naime, s druge strane Plješivice u BiH imaju sa Željavom ozbiljne planove, kad se radi o zračnom prometu u turističke svrhe.   

Pogled na ličko polje iz zraka, ali i Plješivicu    

Ovisnike o adrenalinu i one koji žele malo više uzbuđenja, oduševit će novi zipline, velika turistička atrakcija naziva Pazi Medo, u kojoj se na 80 metara iznad zemlje 'leti' brzinom od 120 km na sat. Pazi Medo spada u jedan od najdužih zipline poligona u ovom dijelu Europe, dugačak čak 1.700 metara, a nalazi se u mjestu Rudopolje, s kojeg puca pogled na planinski masiv Plješivicu. Nakon 'leta' iznad borove šume, što je predivan osjećaj, dolazite na veliko polje na kojem mirno pasu po neka krava i ovca, koje su već navikle na malo veće "goste u zraku", pričaju naši mladi domaćini. Upravo s jedne točke Plješivice kreće spuštanje prema kotlini. Panorama je očaravajuća, a atrakcija je za cijelu obitelj.

Osnivač zip linea je Općina Vrhovine u suradnji s udrugom Rudopolje Moje, u sklopu projekta SRC Bijeli Vrh. Sagrađena je i velika dolazna platforma, koja nije samo sletište zipa već i predivan vidikovac za penjače na stijene s malim kafićem s pogledom na tri doline u okolici sa 30 metara visine. Planova ima i za gradnju tri hostela, staze u dužini od pet kilometara za skijanje po zimi  i bicikliranje po ljeti, a zip bi na kraju trebao biti dužine od čak 2.950 m.      

Atrakcija jest i jahanje ili vožnja kočijom, pa se ne smije zaobići u selu Vrelo Koreničko OPG Marine i Slavena Nikolića, koji na svom imanju, s kćerima Josipom i Miom uzgajaju magarce i čak 25 konja koji su im i donijeli popularnost. Inače, Nikolići su rođeni Dalmatinci, a sreću su prije nekoliko godina, iz rodnoga Splita odlučili potražili u Lici i, kako kažu, nisu se pokajali. Osim što se bave poljoprivredom, oboje su i zaposleni. Zemlja je lani, istče Slaven, dala dosta sijena za konje, voda nije problem, ali žito moraju kupovati. Uporni Nikolići su sada u najboljim godinama, a vole raditi i ništa im nije teško, a posla oko konja i u šumi, koja je na 'kućnom pragu', uvijek ima.   

Preselili iz Splita u Liku i nisu se pokajali

Kako su nam kazali Markus je punih deset godina bio alkarski konj, a engleski punokrvnjak Veni Vici, potomak je Jazz Polica, višestrukog prvaka, koji je u Liku stigao sa Zagrebačkog hipodroma. Na OPG-u se može i noćiti, ali i uživati u domaćim proizvodima. Bilo na konjima ili kočiji svakako se uputite do izvora pitke vode po kojem je ovaj zaselak i dobio ime.

Nakon bicikliranja, jahanja, šetnje, leta preko Like ili toliko nam potrebnog uživanja u prirodi i njenim zvukovima, sigurno će se svima otvoriti apetit. Što pojesti u Lici? Dakako, janjetinu uz poznati lički krumpir da ne govorimo o policama, domaći sir i mliječne proizvode od kojih su jedinstveni odnosno autohtoni škripavac, basa i lička kisel`na. Lika je poznata i po šljivama, pa se od njih pripremaju kolači i peče jako dobra rakija, ali ne rode šljive baš svake godine pa je tako i prošla jesen bila dosta škrta.

OPG Nikolić ima 25 konja i nekoliko magaraca

Za preporuku jednoj takvoj gozbi je Vila Velebita u Korenici. Domaćinski goste u restoranu dočekuje uvijek nasmijani vlasnik Dean Vukobratović koji, kako kaže, jednim pogledom može zaključiti kakav mu se gastronom našao u restoranu i ponuditi ono najbolje.

Kušali smo kao putar mekanu teletinu i janjetinu, domaći kruh s češnjakom, a za kraj zapečene palačinke s basom.


Fotoprilog


Tagovi

Plitvička jezera Turizam OPG Marine i Slavena Nikolića Jahanje Delicije


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]