Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ranč Soline
  • 30.09.2024. 09:00
  • Primorsko-goranska, Kampor, Rab

OPG Ranč Soline ponudom jahanja na plaži osvojio turiste, ali i domaće stanovništvo

Zlatko Blagdan je teren naslijedio od djeda, a kako se desetljećima nije obrađivao, sve je zaraslo u šikaru. Danas ih vlasnici okolnih zemljišta pitaju bi li došli s konjima i njihovo očistiti, međutim to je ogroman posao.

Foto: Blanka Kufner
  • 216
  • 53
  • 0

U Kamporu na otoku Rabu, u predivnoj uvali Soline, smjestio se ranč na kojem otočani i turisti mogu iskusiti jahanje na pješčanoj plaži.

Zlatko Blagdan kroz svoj OPG posjetiteljima pruža usluge jahanja za što je ove godine dobio i priznanje Grada Raba za outdoor turizam, a lani nagradu platforme Google Reviews.

"Sve je krenulo u doba korone, a za ideju su 'kriva' djeca. Supruga i ja smo ih jednom prilikom odveli u Sinj uživo vidjeti konje, nakon čega je buknula ogromna ljubav prema ovim plemenitim životinjama”, prisjeća se Zlatko. Nije prošlo dugo i učinio je prvi korak ka ostvarenju želja svojih kćeri.

Nikada se prije nije bavio životinjama pa je, priznaje, započeti s tim poslom trebalo dosta hrabrosti. Danas na ranču imaju ukupno 12 konja, od toga su 3 ždrijepca i 2 ponija. Međutim, nisu svi u njihovom vlasništvu - kod njih konje drže i članovi konjičkog kluba koji se dolaze o njima brinuti.

 Za ideju su 'kriva' djeca, kaže Zlatko Blagdan

Trenutna najveća atrakcija je predivan ždrijebac star nekoliko mjeseci. Pričaju nam kako na imanje doleti dosta ptica s obzirom da se konji hrane zobi, tako da je njihov suživot s fazanima i patkicama ovdje uobičajena pojava i vrlo privlačna slika za posjetitelje.

Sigurnost na prvom mjestu

Ranč Soline je relativno nova ponuda na otoku Rabu koja je od strane turista vrlo brzo prepoznata. Prednost je i što pored njega prolazi cesta prema turističkom naselju Suha Punta pa se često dogodi da djeca zatraže roditelje da zaustave automobil kako bi mogli vidjeti životinje.

U sezoni je potražnja velika, no vlasnici i djelatnici jako paze na dobrobit konja - kako se ne bi iscrpljivali. Stoga ih 'kombiniraju'. Zadnjih mjeseci bi ujutro radili s članovima kluba, a popodne s turistima. Trenutno broj konja odgovara potražnji, što je razlog da se ne trude previše promovirati.

Za šetnje plažom formiraju grupe od najviše 5-6 konja, a pružaju i druge usluge, poput brzih tečajeva. Osmislili su, osim toga, takvu ponudu da baš svatko može barem pokušati jahati. Tako najmlađi već za dva eura mogu napraviti krug po ranču i doživjeti svoje prvo iskustvo s konjima.

Nedvojbeno je najpopularnija panoramska tura po zaljevu u trajanju od 45 minuta. Važno je napomenuti kako posjetitelji koji odluče jahati imaju vodiča jer je sigurnost na ovom ranču na prvom mjestu.

Zapuštena zemljišta

OPG je registriran prije dosta godina i u sklopu njega imaju maslinike, vinograde i pašnjake, a na Solinama je registrirana farma konja. Unutar toga je dodatna djelatnost pružanja usluga jahanja. Registrirani su također za sportsko-rekreacijsko i terapijsko jahanje.

Na ranču je ukupno 12 konja 

Zlatko je zemljište naslijedio od djeda koji se u bivšoj državi ovdje bavio poljoprivrednom proizvodnjom. Nakon 80-ih godina prošloga stoljeća teren se više nije obrađivao. Zemlja na kojoj su sada smješteni konji bila je zarasla u šikaru, ponegdje visoku i preko dva metra, tako da je već sama priprema terena bio zahtjevan posao.

Ispaša je na otoku slaba, pokušavaju se širiti, ali to je veliki posao. Događa se u zadnje vrijeme - kako su okolna zemljišta zapuštena - da im se sve više ljudi obraća s molbom da im dođu s konjima počistiti. Međutim, zemlju je prvo potrebno izmalčirati kako bi ju se uopće dovelo u stanje za upotrebu.

Potom slijedi privremeno ograđivanje kako bi se nakon toga životinje moglo pustiti na ispašu. Svaki konj ide na pašu na povodcu jer se prelazi cesta pa treba biti jako oprezan. To podrazumijeva potrebu za ljudima koji će u takvim poslovima sudjelovati.

Veliki im je problem hrana koju dovoze iz Like, što nije niti jednostavno niti jeftino, a za ovoliki broj konja treba jako puno sijena - i to vrlo kvalitetnog jer konji neće 'bilo što'. S druge strane, vode na Rabu uglavnom ima dovoljno, no treba uzeti u obzir da jedan konj dnevno popije oko 80 litara vode, ponekad čak i više.

Veliki interes i otočana i turista

Vrućine im ne idu na ruku, a ovo ljeto je bilo posebno vruće. Zato su u srpnju nudili jahanje tek od 19 sati, a u kolovozu od 18. Ujutro su konji na otvorenom samo dok ne postane pretoplo.

Jako paze i da nisu angažirani svi konji te da su ravnomjerno opterećeni. Oni koji su aktivni ujutro, popodne odmaraju, a vodi se briga i o tome kada koji galopira, kada šeće... Kako bi im olakšali 'preživjeti' ljetne mjesece, kroz dan ih češće tuširaju.

Životinje treba cijelu godinu hraniti i brinuti o njima pa i farma mora imati cijelu godinu prihode. Sretna je okolnost što imaju dosta rapske djece - bez njih, priznaju, ne bi mogli opstati.

Najljepše je kada nam se gosti vraćaju, ističe

Ovo im je četvrta ljetna sezona rada. Prva je bila svojevrsni pilot projekt. Prije no što su učinili konkretne korake, uzeli su tri konja u zakup kako bi ispitali postoji li uopće potražnja za takvom ponudom na otoku. Od prvoga dana su bili svjesni o kako velikoj obvezi je riječ.

"Već se prvu godinu pokazao veliki interes i Rabljana i turista. Najljepše je kada nam se gosti vraćaju, a njihov povratak pokazuje da je ponuda jahanja na plaži vrlo privlačna”, otkriva Zlatko. Dodaje kako iskusni jahači, oni koji imaju dozvolu, mogu kasati i galopirati plažom, dok su početnici uvijek uz vodiča.

Na Rabu nema značajnije ponude seoskog turizma, a to je nešto što bi trebalo razvijati. Toga su mnogi svjesni pa ih podupiru, bilo da se radi o Gradu Rabu ili dionicima iz turističkog sektora.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ranč Soline Zlatko Blagdan Rab Kampor Jahanje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove ovce nisu samo stoka ili dio tradicije, one su dio i ponos naše obiteljske priče. #ruralfoto #životinje