Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistički rezultati
  • 11.01.2024. 18:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osječko-baranjska županija bilježi rekordne turističke rezultate

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je ova županija 2023. godine proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

Foto: OBŽ
  • 900
  • 76
  • 0

Iza Osječko-baranjske županije (OBŽ) ponovo je jedna od najuspješnijih turističkih godina.

"Protekla 2023. je bila bogata i aktivna, što se očituje i u rastu destinacije za 13 posto noćenja i dolazaka, kao i povećanju broja dolazaka stranih gostiju", izjavio je na predstavljanju turističkih rezultata, Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

Kako se čulo na današnjoj konferenciji, kao kontinentalna destinacija do 2023. je bilježile visoku sezonu od travnja do lipnja te od rujna do studenoga, odnosno u vrijeme pred i post sezone definirane na nacionalnoj razini.

"Prošle godine prvi put bilježi bolje rezultate tijekom ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, i to uz prevagu stranih gostiju. Od 1. siječnja do 31. prosinca je ostvareno 272.339 noćenja i 127.306 dolazaka", dodao je Lukić.

Sve je veći broj dolazaka stranaca

Noćenja domaćih gostiju, istaknuto je porasla su 5,6, a stranih 23,6 posto. Gotovo polovina noćenja ostvarena je u hotelima, zatim slijede objekti u domaćinstvu, ostali ugostiteljski smještaj te objekti na OPG-u.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana

"Predstavili smo se tijekom protekle godine i na brojnim međunarodnim turističkim sajmovima.. Značajna je bila i organizacija međunarodnog kušanja graševina iz šest zemalja, Grow du Monde, a u Gospodarskom centru OBŽ održan je i ovogodišnji Suncokret ruralnog turizma", rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - evo tko su dobitnici

Organizirane su i brojne manifestacije, a na Danima hrvatskog turizma održanim u Rovinju ove godine, čak dva od tri finalista za najbolji događaj bili su iz Osječko-baranjske županije, Đakovački vezovi, pobjednici u ovoj kategoriji i HeadOnEast koji je ušao u finale.

"Radili smo pola godine na Festivalu i programski ponudili nikad jači sadržaj, no zbog kakvoće zraka uzrokovane požarom u Dravi International, nije bilo drugog izbora nego imati 'skraćeno' izdanje", dodala je.

Najsrdačnija hrvatska regija

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je OBŽ 2023. proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

"Zahvaljujem se svim djelatnicima u turizmu na njihovom doprinosu razvoja naše destinacije jer je uz gastro i eno ponudu upravo gostoljubivost Slavonije i Baranje jedan od naših najsnažnijih aduta", naglasio je Lukić.

Ulaganja u smještajne kapacitete na razini županije u zadnjih su šest godina ozbiljno podigla razinu konkurentnosti ponude kroz mogućnost primanja većih grupa, kao prateću kvalitetu.

Ukupan broj ležaja krajem 2022. godine iznosio je 5.968 kreveta u 643 objekta, što znači porast broja kreveta u odnosu na 2021. godinu od 8 posto  te čak 17 posto više objekata. Početkom siječnja 2024. godine brojimo 6.138 kreveta, 735 objekta, što je čak 14.3 posto objekata više, a 2,8 posto kreveta više u odnosu na 2022. godinu.

U planu 850 tisuća eura

"Iz proračuna 2023. izdvojili smo više od 600 tisuća eura za razvoj turizma, dok je ove godine u planu oko 850 tisuća eura kroz različite programe i potpore", istaknula je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice OBŽ

Najavljeno je i otvorenje obnovljenih dvoraca Pejačević u Našicama, kao i ulaganje u obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju, razvoj novih terminala u Zračnoj luci Osijek i drugi projekti. Kako je zaključeno, korak po korak ova županija gradi jednu lijepu, održivu i zanimljiviju hedonističku priču koju turisti koji posjete istok Hrvatske itekako prepoznaju. 


Fotoprilog


Tagovi

Turistički rezlutati OBŽ Mato Lukić Tatjana Turalija Ivana Jurić Turizam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner