Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orebić
  • 03.02.2024. 12:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Orebić

Poznat je po Dingaču i Postupu, a ove godine slavi 120. godišnjicu turizma

S dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom, najvišim pelješkim vrhom Svetim Ilijom i bogatom pomorskom baštinom te prekrasnim plažama, Orebić je jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija.

Foto: TZ Orebić
  • 805
  • 57
  • 0

Općina Orebić ove godine obilježava veliki jubilej, čak 120 godina turizma, danas uz vinogradarstvo najvažnije gospodarske grane.

"Iako su dolasci prvih gostiju u pelješko mjesto bogate pomorske tradicije i magičnih prirodnih ljepota zabilježeni i prije davne 1904., ona se uzima kao početak razvoja turizma", priopćili su iz Turističke zajednice ove općine.

Kako kažu, te je godine, 12. siječnja, osnovano "Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića". Okupljalo je najuglednije i najviđenije mještane, prvi je predsjednik bio kapetan Lovro Kosović, a svrha mu je bila kontrola prometa stranaca te unapređenje poljoprivrede, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve turizma.

Imaju Postup i Dingač

"Bili su istinski vizionari jer smjernice koje je još prije 120 godina postavilo Društvo itekako su aktualne i danas", kaže Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice općine Orebić koja planira bogat program tijekom čitave godine kako bi se obilježila ovako važna obljetnica.

U ovom se mjestu održava Festival peljeških kapetana

S dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom, najvišim pelješkim vrhom Svetim Ilijom i bogatom pomorskom baštinom te prekrasnim plažama, Orebić je jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija.

Uz turističko središte području istoimene općine živopisni su Trstenik, Borje, Podobuče i Prapratna, surferima itekako poznati Viganj i Kućište, nautičarima omiljeno Lovište, a u unutrašnjosti ambijentalna mjesta Oskorušno i Kuna.

Naglašavaju da iz godine u godinu privlači sve više gostiju, a to potvrđuju i impresivne turističke brojke. U 2023. s više od 130 tisuća dolazaka i gotovo milijun noćenja Orebić je zauzeo visoko drugo mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika.

Savršena prilika da otputujete na jug

"Prirodne ljepote, povijesno nasljeđe, brojni ugostiteljski objekti visoke kategorije, gotovo 12 tisuća komercijalnih ležajeva kao i godine predanog rada na unapređenju ukupne ponude rezultirali su ovakvim uspjehom za koji su zaslužni svi dionici u turizmu", istaknuo je Đeldum.

Pogled s franjevačkog samostana 

 S brojnim aktivnostima koje pripremaju za ovu godinu nastojat će, kaže, opravdati povjerenje stalnih i očekivanja novih gostiju.

"Nije li ova okrugla obljetnica dobar povod da ove godine za odmor odaberete Orebić? Ne trebate čekati ljeto. S gotovo 2.600 sunčanih sati sjajan je izbor u bilo koje doba godine", poručili su iz TZ Orebić.  


Tagovi

Orebić Turizam Postup Dingač Mladen Đeldum TZ Orebić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.