Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNWTO
  • 20.10.2023. 10:25
  • Karlovačka, Slunj

Proglašena najbolja svjetska ruralna odredišta - na prestižnom popisu i naš Slunj

Od gotovo 260 ruralnih odredišta u svijetu, najboljima su proglašena 54, dok ih je 20 uvršteno u program nadogradnje.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.249
  • 88
  • 0

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je popis najboljih turističkih sela 2023. na kojemu se i ove godine nalazi jedno hrvatsko.

Na prestižnoj listi, od gotovo 260 ruralnih odredišta u svijetu nalazi se njih 54, uključujući i Slunj/Rastoke, dok ih je 20 uvršteno u program nadogradnje.

"Dijelimo ovu nagradu na 4.224 dijela, na 4.224 stanovnika na području grada Slunja koji su u posljednja tri desetljeća zajedno radili i ponovno gradili naš prekrasni grad koji je ratom bio devastiran", kazala je gradonačelnica Mirjana Puškarić.

Prepoznati su, kaže, kao malo turističko naselje koje kontinuirano radi na razvoju i ulaže u sve segmente društva, kako bi bili primjer izvrsnosti održivog i društveno odgovornog poslovanja.

"Izuzetno sam ponosna jer smo zajedničkim snagama dobili priznanje svjetske razine da smo na dobrom putu", istaknula je.

Riječ je, inače, o selima (ili i manjim gradovima u ruralnim područjima) koja, prema UNWTO kriterijima, prednjače u njegovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija.

Sela ocjenjivana u devet kategorija

Komentirajući ta priznanja, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili naglasio je da turizam svugdje može biti moćna snaga za inkluzivnost i osnaživanje lokalnih zajednica, kao i da su sela koja su dobila priznanja pokazala da su iskoristili turizam kao katalizator za svoj razvoj i dobrobit.

Sela su i ove godine ocjenjivana u devet ključnih područja – kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih resursa, ekonomska, društvena i održivost okoliša, razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti, upravljanje turizmom, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost. S novih 74 sela ta je mreža povećana na 190, a osim Slunja među 54 najbolja za 2023. su još primjerice Lerici iz Italije, Tokaj iz Mađarske, Al Sela iz Jordana, Barrancas u Čileu, Ericeira u Portugalu, Jalpa de Canovas u Meksiku, Morcote u Švicarskoj, Schladming u Austriji, Şirince u Turskoj, Cantavieja u Španjolskoj, Dongbaek u Republici Koreji, Zhagana u Kini i druga.

Cijeli popis možete pronaći ovdje.

Ovogodišnja se Generalna skupština UNWTO-a održala u Samarkandu u Uzbekistanu.

Inicijativu za najbolja turistička sela UNWTO je pokrenuo 2021. godine kao dio programa "Turizam za ruralni razvoj". Naime, njime se potiče razvoj turizma u ruralnim područjima, ali i bori protiv depopulacije u njima i za unapređenje inovacija i integraciju lanca vrijednosti kroz turizam i održive prakse.


Tagovi

UNWTO Ruralna odredišta Turizam Slunj Zurab Pololikashvili Mirjana Puškarić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda