Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Craft pivovara
  • 08.03.2024. 15:00
  • Primorsko-goranska, Veli Brgud

Prva liburnijska craft pivovara Morčić nudi tek tri, ali izuzetna proizvoda

Svaka od tri različite vrste piva koje imaju u ponudi promovira regiju kroz drugačiju priču. Kupac, naime, s etikete na kojoj zanimljivosti pišu na hrvatskom i engleskom jeziku ima priliku saznati više o lokalnoj tradiciji.

Foto: Blanka Kufner
  • 857
  • 89
  • 0

U pivovari Morčić smještenoj u selu Veli Brgud u zaleđu Opatije, obitelj Kalčić proizvodi craft pivo izvrsnog okusa što potvrđuju i u kratko vrijeme osvojene nagrade. 

Zanimljivo je kako svaki od tri različita proizvoda koja nude promovira Rijeku i okolicu kroz drugačiju priču. Kupac ima priliku saznati više o lokalnoj tradiciji s etikete na kojoj zanimljivosti pišu na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Tri tjedna za proces "od kotla do stola"

Pivo je, ispričali su nam, nefiltrirano i nepasterizirano, obiluje okusima i mirisima koji se stvaraju tijekom fermentacije što mu daje posebnu aromu. Kalčići naknadno ne dodaju nove sastojke. Velika se pažnja pridaje također kvaliteti vode koju koriste u proizvodnji, raznim se filterima dodaju ili oduzimaju soli i minerali kako bi se voda prilagodila vrsti pive koju proizvode. Ističu kako sam proces "od kotla do stola" traje oko tri tjedna.

Maksimalno se oslanjaju na kvalitetu, stoga zlatne medalje koje osvajaju nisu slučajne. Ne reklamiraju se, kažu, jer su njihova piva sama po sebi reklama pa sve ide "od usta do usta". Tko god ih je do sada kušao, oduševio se, ponosno ističu. Za sve tri vrste piva od Osječkog Sveučilišta u suradnji s Veleučilištem u Karlovcu dobili su odličja za kvalitetu. Osvojili su i Suncokret ruralnog turizma u kategoriji Craft Turizam, a od Turističke zajednice Kvarnera stiglo je priznanje za promociju razvoja ruralnog turizma.

vd
Dobitnici su brojnih zlatnih medalja za kvalitetu

U vrlo kratko vrijeme izgradili su respektabilni brend prepoznat diljem županije. "Počeci su bili naporni jer je opremanje prostora bilo zahtjevno, kako vremenski tako i financijski, ali sada smo razvojem poslovanja zadovoljni", kažu Kalčići. 

Njihovi kupci ponekad nose pivo u inozemstvo kao poklon prijateljima i rodbini. Otišlo je tako, osim u druge krajeve Hrvatske, za Mađarsku, Austriju, ali i dalje.

Promocija lokalne tradicije

Tamno pivo, odnosno čokoladni stout, donosi priču o zvončarima i karnevalu. "Zvončari svojom magičnom zvonjavom iskazuju muževnost i rodoljublje, tjeraju zle sile i duhove te prizivaju proljeće. Zvončarske skupine uvrštene su na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Živio pust!”, stoji na etiketi njihove crne pive.

American pale ale (APA) svijetlo je pivo prvo izašlo na tržište i priča o Morčiću, vrsti hrvatskog pučkog nakita. Pored svoje estetske i ukrasne namjene, taj je nakit također bio vidljiv iznak identiteta, oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima.

India pale ale (IPA) također je svijetlo pivo, a posvećeno je torpedu. "Inspiraciju smo pronašli u Torpedu koji je izumljen i usavršavan u Rijeci. Brutalno dobra, precizna, ukusna, poziva da okusite našu IPU koja će vas oduševiti, od izgleda, preko mirisa do okusa. Torpedirajte se!”, može se pročitati na boci.

Vrhunska sirovina

Vlasnik Elvio Kalčić u ove je vode krenuo nakon 23 godine provedene daleko od doma. No, kako je od pomorca postao brewmaster? Sve je, kaže, krenulo kao hobi kuhanjem pive u kućnoj radinosti za obitelj i prijatelje. 

"Istraživalo se, eksperimentiralo, ponekad griješilo, drugi puta uspijevalo, da bi s vremenom postajale sve bolje i ukusnije", navodi. Najveći poticaj bili su prijatelji degustatori pa su tako strast prema pivu Elvio i supruga Kristina odlučili pretočiti u poslovni poduhvat.

Nije uvijek išlo sasvim glatko, međutim nakon nekoliko godina, u prizemlju obiteljske kuće u Velom Brgudu, selu u općini Matulji, niknula je prva liburnijska craft pivovara. Prva je piva u boce utočena krajem 2021. te je u startu prepoznata od strane ljubitelja dobre kapljice ovog pića.

"Rade se od četiri osnovna sastojka, a to su ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac. Sladove većinom nabavljamo iz Engleske, a hmelj je američki”, kaže Elvio te dodaje kako su namirnice koje rabe vrhunske su kvalitete. Koriste tri vrste slada i tri vrste hmelja da bi pomnom kombinacijom dobili željenu punoću okusa i specifičnu aromu.

Jedinstvena pivovara

Primjećuju da kupci traže nešto više, pritom misle općenito na kvalitetu i kvalitetne sastojke te na manje, ograničene serije. "Upravo to je craft pivarstvo - radi se o nefiltriranim i nepasteriziranim pićima koja sadrže sve dobre sastojke, a proizvode se u manjim količinama na specifičan način. Čim su u pitanju male količine, veća pažnja se pridaje kvaliteti sirovine i vrhunskoj preradi”, ističu te da im je to i bio cilj - postati jedinstvena pivovara koja se diči ekskluzivnim pivom sa sto posto prirodnim i vrhunskim sastojcima. 

sc
Sladove većinom nabavljajuu iz Engleske, a hmelj je američki

Njihove su nešto jače po alkoholu i gorčini od standardne industrijske. Drže razinu alkohola između pet i šest posto jer takvu pivu smatraju najpitkijom te s najvećom zadržanom punoćom okusa. Maksimalni kapacitet proizvodnje im je oko 4.000 litara mjesečno, odnosno 10.000 boca. Količine nemaju namjeru povećavati, pogotovo ne na uštrb kvalitete.

Za sada opskrbljuju preko 50 ugostiteljskih objekata i specijaliziranih delikatesnih trgovina diljem županije, uključujući otoke, do Raba. Mogu se također kupiti u izložbeno-prodajnom prostoru u centru Rijeke, u Kašetici primorsko-goranskoj. Osim kafića, restorana i barova, opskrbljuju također osam hotela, čak i dva objekta s Michelinovom zvjezdicom.

Sljubljivanje s hranom

U suradnji s TZ Matulji, prije nekoliko mjeseci održana je prezentacija u obližnoj stanciji u mjestu Rukavac. Slovenski gosti i rukavački domaćini zajednički su osmislili meni koji je spojio domaću kuhinju i sezonske namirnice te međunarodne specijalitete, a svaki su slijed pratile i "posebne kapi".

Bila je organizirana večera, a trojica chefova pripremala su lokalne specijalitete koji su se posluživali uz vino. "Glavno jelo bilo je marinirana svinjska rebra u našoj crnoj pivi. Uz to se posluživala India pale ale koja ide uz takvu malo težu hranu", opisuju Kalčići.

Dodaju kako je upravo to ono što žele posjetitelji ruralnih prostora - domaće pivo ili vino uparirano s hranom, lokalni proizvod, nekoliko chefova... U tome smjeru i sami žele ići u budućnosti. 

U mjestu Jurdani imaju objekt koji planiraju urediti i u njemu nuditi svoje proizvode uz tradicionalnu hranu - primjerice fuže ili njoke s gulašom. Otkrivaju kako već na tome rade, ali ne žuri im se pa će se razvijati tempom kako im mogućnosti budu dozvoljavale.


Fotoprilog


Tagovi

Veli Brgud Kvarner Craft pivovara Morčić Elvio Kalčić Kristina Kalčić Proizvodnja piva American pale ale Čokoladni stout India pale ale Torpedo


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."