Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Na kraju sela
  • 23.03.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Kozarac

Renovirali stoljetnu kuću u slijepoj ulici, podigli nasade i stvorili idiličan OPG "Na kraju sela"

Osnovan prije nešto više od godinu dana, OPG zanimljivog naziva "Na kraju sela" Andree Tkalčević već ima pune ruke posla, od obnovljene kuće koju iznajmljuju za razne proslave, vožnje kočijom, do mladih nasada maline i kupine, a sve s jednim ciljem - širenja i napredovanja.

Foto: Andrea Tkalčević
  • 5.522
  • 359
  • 0

U Kozarcu, malom mjestu u Baranji, udaljenom 30 kilometara od Osijeka i sedam od Belog Manastira, na kraju sela smjestio se OPG istog naziva - Na kraju sela.

Osnovan tek prije nešto više od godinu dana, ovom mladom gospodarstvu nositeljica je Andrea Tkalčević, iako u radu sudjeluje cijela obitelj, odnosno njeni sinovi, suprug i roditelji.

Na površini od 0,15 ha prošle je godine posađen novi nasad od 200 sadnica kupina i 30 sadnica malina. Osim toga, bave se i iznajmljivanjem prostora za razne proslave i događaje poput krštenja, rođendana, krizmi, prve pričesti te raznih obiteljskih okupljanja. Oboje se nalazi na istome zemljištu, nasad kupina i malina je iza restaurirane kuće i samog dvorišta na površini od 1 ha dok je ukupna površina same čestice 15.000 m2, govori nam poduzetna Andrea.

Prvotni cilj - prodaja svježih plodova s kućnog praga

"Budući da je naš nasad kupina i malina još vrlo mlad i nalazi se u početnoj fazi razvoja, tek očekujemo prve plodove. Naš prvotni cilj je prodavati što veći dio uroda s kućnog praga, u svježem ili smrznutom stanju", ističe te dodaje kako u budućnosti planiraju proširiti nasad te kada trenutni bude jači tj. bude davao veće količine plodova, krenuti s preradom.

rfgb
Mladi nasad kupina i malina iza stoljetne kuće

Kako su tek, možemo reći, na početku poslovanja, a početni troškovi ulaganja veliki, Andrea ističe da je izazovno istovremeno se istaknuti i probiti na tržištu te "u ovoj fazi u kojoj mi jesmo nastaviti ulagati vlastitim sredstvima i ići naprijed svakodnevno."

Nadaju se da će se ove godine uspjeti uklopiti u neke od mjera sufinanciranja iz europskih fondova kako bi dobili dodatan vjetar u leđa jer za većinu mjera je potrebno biti minimalno godinu dana na tržištu koje bi, dodaje, po njihovoj ekonomskoj veličini odgovarale.

Zadnja kuća u slijepoj ulici, stara oko 100 godina

Priča nam kako je kuća koju iznajmljuju naslijeđena od roditelja, starosti oko 100 godina, ali u ruševnom stanju. "Suprug i ja smo se odlučili pretvoriti je u malu "salu" za proslave. S obzirom na nedostatak sličnih prostora u našem bližem okruženju, no i kao ulaznicu za promoviranje naših daljnjih ideja te iznad svega želja uključivanja naše djece u sami proces, odlučili smo se na taj korak", kaže Tkalčević.

Renovacija je započela 2019. godine i trenutno je restaurirana, ali je u procesu obnova i prilagodba vanjskog dijela OPG-a. Planiraju urediti dio sa životinjama i dodati još vanjskih igara za djecu kako bi dodatno obogatili ponudu.

fe
U odnovi je sudjelovala cijela obitelj

"Naš cilj je stvoriti prostor u seoskom štihu gdje će se svatko osjećati ugodno, a prostor je opremljen svime što je potrebno za jedno okupljanje. Važno je napomenuti da smo zadnja kuća u slijepoj ulici te su poslije nas polja i šume, što dodatno osigurava mir u prirodi i ugođaj izoliranosti od gradske vreve", kaže nam te dodaje kako za sada ispunjuju svoja očekivanja što se tiče interesa za iznajmljivanjem.

Bogatu fotogaleriju pogledajte ispod teksta.

Renovacija je bila, dodaje, vrlo opsežna, doslovno od poda do krova, kako unutra tako i izvana. Počevši od osnovnih potreba, nije bilo ni vode ni odvodnje u kući, električne instalacije minimalne, koje su u potpunosti zamijenili. Podovi su bili od dasaka i poslaganih cigli na zemlji, a sada je pod obložen armiranim betonom kao podloga te je dekorativno lijepljen i brušen stari crijep koji potiče iz njihovog sela. Također, cijeli krov je bio uklonjen i ponovno postavljen, s ciljem očuvanja autentičnosti s tradicionalnim crijepom. Ostavili su, dodaje, dva stara prozora radi očuvanja povijesne vrijednosti, dok je sve ostalo ili novo ili temeljito renovirano.

"Suprug i ja smo bili ključni, sudjelovali u večini radova, dok smo za veće zahvate imali pomoć roditelja, obitelji, kumova i prijatelja", naglašava Andrea.

Vožnja kočijom i iskustvo uživanja u prirodi

Osim toga, novost u njihovoj ponudi je vožnja kočijom. Na imanju su konji u vlasništvu njezina oca. On je, kaže, vanjski suradnik OPG-a i brine se o kočiji i konjima. Cijene vožnje variraju ovisno o trajanju i prigodi, a usluga je dostupna za različite događaje poput svadbi, rođendana ili obiteljskih izleta.

fd
Ostavili su dva stara prozora radi očuvanja povijesne vrijednosti

"U budućnosti, naš cilj je proširiti znatnije sami nasad, objediniti naše kupine i maline kroz proizvodnju i turizam kako bismo našim gostima mogli ponuditi naše vlastite proizvode", dodaje kao i to da im je plan pružiti uvid u seoski pogled života gostima u dodiru sa životinjama, prvenstveno konjima te ovcama, peradi itd.

U tom svjetlu, nedavno su kupili jednu kuću nedaleko svog imanja u Kozarcu s namjerom da je pretvore u kuću za odmor. "Iako nas očekuje izazovna renovacija, vjerujemo da ćemo kroz nekoliko godina moći otvoriti vrata ove nove turističke destinacije", poručuje za kraj Andrea te da ova inicijativa predstavlja spoj njihove ljubavi prema poljoprivredi i domaćim životinjama sa željom da gostima pruže autentično iskustvo uživanja u prirodi i okusima lokalnih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Na kraju sela Andrea Tkalčević Seoski turizam Iznajmljivanje kuće Kuća za proslave Nasad kupina Nasad malina Mladi OPG Kozarac


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.