Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masterclass radionica
  • 22.12.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Riječna riba je gastro-turistički adut kontinentalne Hrvatske

Riba u Osijeku uvijek pliva više puta. U ribnjaku, Dravi ili Dunavu, kotliću, a potom i u vinu. Među vrhunskim kuharima, kako ju pripremiti, pokazao je i legendarni Stevo Karapandža.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.113
  • 90
  • 0

Riječna riba je gastro-turistički adut Slavonije i Baranje. Moguće ju je pripremiti na bezbroj načina, a dio kulinarskog umijeća kada je priprema ribljih specijaliteta u pitanju prikazan je na Masterclass radionici u sklopu osječkog Tjedna riječne ribe.

Prvo jelo koje su poznati chefovi Željko Neven Bremec i legendarni Stevo Karapandža pripremali je file od smuđa na krevetu od riže i poriluka s dodatkom od grožđa bez koštica, a drugo je tolstolobik s povrćem u jednostavnijoj i bržoj varijanti kakva je u današnje vrijeme u trendu. Riba je, podsjećaju kuhari, izvrsna namirnica i trebala bi češće biti na jelovniku.

"Riječna riba je adut gastro-turizma, ne samo Osječko-baranjske županije nego i kontinenta s obzirom na to da je u gastronomiji važna dobavljivost namirnica. Kako smo mi zapravo u situaciji da smo okruženi ribnjacima jako je važno servirati kvalitetnu namirnicu koju imamo u svojoj blizini", izjavila je Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka za Televiziju Slavonije i Baranje

Ovakvi događaji, dodaje, doprinose promociji autohtonim namirnicama koje se od davnina koriste u Slavoniji, a ovakve im manifestacije daju moderniji štih.

Anđelko Opačak: Ključ je povećati proizvodnju slatkovodne ribe, tu smo najslabiji

Jedan od sudionika na panel raspravi o riječnoj ribi i njezinoj važnosti u ljudskoj prehrani bio je i poznati osječki kuhar koji priprema hranu za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Tomica Đukić. "Ona je sigurno izvrsna namirnica. Interesantno je da su Slavonija i Baranja bogate ribom koja je nutritivno vrijedna i kvalitetna. Ipak mišljena sam da ju jedemo premalo", poručio je.

Posebno u osječkom kraju su poznati tradicijski recepti za pripremu ribe, a sve što se može napraviti od mesa može se i od ove namirnice, tvrdi struka uz poruku kako riba u Osijeku uvijek pliva više puta. U ribnjaku, Dravi ili Dunavu, kotliću, a potom i u vinu.

Više pogledajte u emisiji Poticaj Televizije Slavonije i Baranje:


Tagovi

Riječna riba Masterclass radionica Tomica Đukić Riblji specijaliteti Kulinarstvo Tajana Rogulja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr