Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 01.03.2024. 12:00

Seoskom agroturizmu treba novi pojam - Turističko poljoprivredno gospodarstvo (TPG)?

Time bi se reguliralo pružanje ugostiteljskih usluga od strane svih poljoprivrednika, a ne samo OPG-ova, smatra Udruga ruralnog turizma Hrvatske.

Foto: Maja Celing Celić
  • 803
  • 91
  • 0

U Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti trebao bi se uvesti pojam turističko poljoprivredno gospodarstvo (TPG), jedan je od prijedloga Udruge ruralnog turizma Hrvatske (URTH) za zakonodavne izmjene, a kako bi inicirala pokretanje javne rasprave o reguliranju seoskog agroturizma

Njime bi se, smatraju, reguliralo pružanje ugostiteljskih usluga od strane svih poljoprivrednika, a ne samo OPG-ova što je trenutno slučaj.

Predlažu i redefiniranje vlastite poljoprivredne proizvodnje kako bi gosti i turisti na TPG-u mogli kušati i kupiti najmanje jedan poljoprivredni proizvod ili prerađevinu tijekom cijele godine ili sezone.

Izradil su i nacrt pripadajućeg pravilnika koji, između ostaloga, predviđa pet vrsta ovih objekata pri čemu broj vrste korespondira s brojem turističkih usluga koje se pružaju.

Podsjećaju da strategija održivog turizma do 2030. prepoznala seoski agroturizam kao jedan od ključnih posebnih oblika turizma koje je potrebno poticati dok je Nacionalnim planom do 2027. u drugom kvartalu ove godine planiran početak rada institucija na izmjenama zakona. To je bio i povod izrade prijedloga koji su vezani uz propise u nadležnosti Ministarstva turizma i sporta, 

Vezano uz Zakon o pružanju usluga u turizmu, predlažu proširenje turističkih usluga koje se mogu pružati na poljoprivrednim gospodarstvima kako bi iste obuhvatile i apiturizam, team building, promatranje životinja i sl.

Prema njihovoj evidenciji, u Hrvatskoj djeluje preko 1.000 poljoprivrednika koji se bave seoskim agroturizmom te ovom prilikom pozivaju sve zainteresirane da svoje komentare i prijedloge upute na e-mail udruga.rth@gmail.com.


Tagovi

URTH Turističko poljoprivredno gospodarstvo Seoski turizam Agroturizam OPG


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda