Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visit Village
  • 12.06.2024. 10:30

Svakodnevnica jednog seljaka je nečiji san o odmoru - kako do takvih turista?

Znate li za turiste koji žele pomusti krave, oprati suđe, pokositi travu i slično? E, pa vrijeme je da "gosti za poželjeti" dođu i kod Vas! Besplatna registracija i mogućnost dodatne zarade.

Foto: Visit Village
  • 1.948
  • 252
  • 1

"U početku nam je bilo neobično da je nekome zanimljivo i poželjno musti krave, prati posuđe vani ispod drveta, raditi u vrtu...", tako svoju priču započinju na gospodarstvu Jokanović, koji su ostali u čuđenju što je svakodnevnica jednog seljaka, nečiji san o odmoru.

Donedavno su se bavili isključivo stočarstvom i bili poznati po uzgoju goveda, uglavnom krava, a onda su se odlučili oprobati u agroturizmu i otvorili vrata svog gospodarstva za posjetitelje. Danas je za njihov Katun Ljeljenak u Plužinama, u susjednoj Crnoj Gori, potrebna rezervacija. Kapaciteti su popunjeni, a gosti rado priteknu u pomoć u svim poslovima.

Dođu, pomognu i još plate - gosti za poželjeti

I sve je više onih koji žele iskusiti autentičan život na selu - umijesiti kruh, procijediti mlijeko, nahraniti kokoši, pokositi travu, obrati voće ... - ma gosti za poželjeti, rekao bi jedan prosječan seljak kojem je ovo prilika i za dodatnu zaradu.

Donedavno su se bavili isključivo stočarstvom, a sada su turističko domaćinstvo (Foto: Katun Ljeljenak)

Nego, kako su Jokanovići postali zanimljivi turistima i može li njihova priča biti vodilja za brojna mala hrvatska gospodarstva? Tragajući za odgovorom, dolazimo do stranice visitvillage.me, koja upravo takvim klijentima nudi besplatnu promociju i kako nam kažu, raduju se trenutku kada će im se pridružiti domaćinstva iz Hrvatske. 

Riječ je o projektu koji predstavlja inovativni pristup spajanju tradicionalnog ruralnog turizma s modernim potrebama za fizički aktivnim odmorom u prirodi uz stjecanje novog iskustva i spoznaju tradicije gospodarstva, lokaliteta (agroturizma).

"Projekt prepoznaje dva tipa korisnika. Jedan su oni koji nudi usluge, kao što su mala, tradicionalna, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi kojima su te usluge potrebne kao što su turisti, planinari, obitelji koje žele vezu sa prirodom, osobe s posebnom prehranom ili zdravstvenim potrebama", pojašnjavaju za Agroklub iz Visit Village.

Iza cijele priče stoje Vesna Korović i Marija Radunović, koje su rođene na poljoprivrednim gospodarstvima, a danas su i vlasnice svojih. S visokoškolskim backgroundom, putevi su im se isprepleli prije oko jednog desetljeća kada ih pokreće želja za promocijom života na selu i prikaza iz kuta ljudi kojima se svakim danom sve više razvija svijest o održivosti.

Vesna i Marija dovode turiste na selo

Teško je u nekoliko redova sažeti njihov put do pokretanja platforme fokusirane na rezervaciju boravka na poljoprivrednim gospodarstvima, kao posebnog stila života, a koja ne pruža samo mogućnost turistima da dožive ruralni život, već je također integrirao medicinske benefite boravka u prirodi, očuvanje tradicije i stjecanje novih iskustava iz sektora poljoprivrede.

Besplatna registracija

U biti, sve funkcionira vrlo jednostavno, vlasnik besplatno kreira profil svog gospodarstva, poput onih na društvenim mrežama. Tu navodi i cijene boravka i sve ono što može ponuditi posjetiteljima. 

"Onaj iznos koji unese, nitko neće korigirati, niti oduzimati od njega postotak. Mi ne želimo zarađivati od vlasnika", kaže nam Marija, i tu se logično pali lampica - u čemu je caka? Pojašnjava nam da platforma bilježi članarinu, ali ona je zapravo pokrivena sredstvima od turista. Na primjer, ako je dnevni boravak na PG-u 100 eura, turist će platiti 15 eura više i to je zapravo onaj dio koji Visit Villageu pripada.

Što je vama svakodnevnica, turistima je san

"Važno je da na profilima koje kreiraju, opišu svoju ponudu, također da su spremni provesti goste kroz svoju svakodnevnicu i to uredno naplatiti, čak i kada je riječ o dnevnom posjetu, na čemu zapravo i je naš akcent", dodaje naša sugovornica, napomenuvši da su turistima posebno zanimljiva mješovita gospodarstva i ona koja imaju tradiciju proizvodnje iza sebe, i u slučajevima za vlastite potrebe.

Jer, ljubitelji seoskog turizma upravo traže takve priče gdje će sami pokušati napraviti sir ili vino, ubrati plodove, pa čak i pokupiti sijeno. Ovdje je i na vlasniku da svoju ponudu učini primamljivijom, hoće li u nju uključiti nešto što bi privuklo posebnu grupu - ponuditi hranu za vegane, uključiti posebnu prehranu za dijabetičare, api terapiju i slično. Iz Visit Village poručuju i kako su spremni pomoći vlasnicima da zajedno registriraju gospodarstvo i postanu dio ove regionalne ponude.

Na platformu Visit Village besplatno se možete registrirati ovdje

Jer, postoje li ljepša sela od naših?

Napomenimo još na kraju za one koji se odluče postati dio ove platforme da u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima, nakon logiranja u donjem desnom kutu pojavit će vam se zelena ikona za "chat", putem koje možete komunicirati direktno s Vesnom i Marijom. Također, više kontakt informacija možete pronaći ovdje


Tagovi

Agroturizam Seoski turizam Visit village Promocija sela Katun Ljeljenak Vesna Korović Marija Radunović Promocija gospodarstva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Visit Village (RH)

Dr Anta Gvozdenovića bb, 81000 Podgorica, Crna Gora
tel: +382 67 324 679, e-mail: info@visitvillage.me web: https://visitvillage.me/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja