Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rabska torta
  • 23.09.2024. 15:00
  • Primorsko-goranska, Rab

Za 135 godina organiziranog turizma, izrađena 135 metara dugačka Rabska torta

Najduža Rabska torta privukla je brojne posjetitelje željne kušanja tradicionalne delicije s ovog otoka čiju recepturu su stoljećima brižno čuvale časne sestre.

Foto: Blanka Kufner
  • 231
  • 67
  • 0

Stanovnici i posjetitelji otoka Raba ovog su vikenda mogli uživati u pogledu na najdužu ikada izrađenu Rabsku tortu. Ne samo u pogledu, naravno, već i u okusu ove tradicionalne otočne slastice. Za njenu je izradu trebalo gotovo tjedan dana.

Prvi zapisi o recepturi čuvene delicije potječu iz davne 1777. godine, stoljećima su ga čuvale časne sestre, a kasnije se to znanje prenosilo s koljena na koljeno.

Glavni sastojci su bademi i šećer - u jednakim omjerima, začinjeni koricom domaće naranče i maraschinom te koricom limuna na podlozi od prhkog tijesta. Ova delicija može trajati i dva mjeseca, čulo se prilikom predstavljanja 135 metara dugačke torte, a sve zahvaljujući upravo velikoj količini šećera.

Znate li za Rabsku tortu? Zahvaljujući obitelji Brna tradicija iz 12. stoljeća živi i dalje

Izradila ju je Vilma Brna koja je osnovala tvrtku Vilma slastice d.o.o. za proizvodnju čokolade, keksa, kolača, raznih drugih slastica i navedene torte kao najpoznatijeg proizvoda. Torta je danas poznata i tražena daleko van otoka.

"Tijesto je zapravo podloga i sa strane ide čipkica, znači bitno je da ulovimo ruku, da stisnemo taj dio, da nam ne ispadne”, otkrila je Ružica Ribarić iz Kuće Rabske torte uz napomenu kako je inače za pripremu potrebno tri dana.

Torta se izrađuje od domaćih sirovina s otoka Raba, a pokrenut je i postupak dobivanja certifikata za oznaku izvornosti.


Fotoprilog


Tagovi

Otok Rab Rabska torta 135 godina turizma Tradicionalna slastica Gastronomija


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na fotografiji se nalazi mladi medvjed u svojem prirodnom okruženju. Medvjed je smeđe boje, s gustim, mekim krznom koje mu prekriva tijelo.Medvjed djeluje radoznalo dok promatra okolinu.
#RuralFoto #životinje