Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Špilja Samograd
  • 18.07.2024. 09:00
  • Ličko-senjska, Perušić

Zbog čistog ličkog zraka dobili ideju za njegovu prodaju u bočicama - sve se proda

Pećinski park Grabovača i špilja Samograd u Perušiću jedno je od nezaobilaznih ličkih izletišta. Pogotovo što se podjednako možete nadisati svježeg zraka, a i ponijeti ga sa sobom.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 126
  • 0
  • 0

Područje Like oduvijek je zauzimalo visoko mjesto na ljestvici speleološki najatraktivnijih lokaliteta u Lijepoj našoj. Posebno zauzimaju objekti čija istraživanja traju dvjestotinjak godina. Isto tako posebnost ovog područja čine Velebitske breče koje su po litološkom sastavu, geološkom položaju i geografskom smještaju jedinstvena pojava u svijetu.

Možda i najljepša i najbogatija špilja je Samograd u Perušiću. Pećinski park Grabovača i rečena špilja gdje je voda obogaćena otopljenim CO2 svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala i otapala karbonatne stijene, tvoreći na površini bezbrojne škrape, kamenice i ponikve, a u podzemnom svijetu jame i špilje. Za njihovim ljepotama dolaze ljudi sa svih strana svijeta. 

Zabilježeno je čak devetnaest vrsta pećinskih stanovnika. Tipski je to lokalitet za kornjaše koji su ujedno i lički endemi. Također je pronađeno više od dvadeset vrsta sisavaca i deset strogo zaštićenih vrsta šišmiša. Pošto se radi o značajnom krajobrazu sa strogim pravilima gospodarenja, Grabovaču kao i njene špilje predstavljaju i ptice, među njima i kritično ugroženi suri orao.

Nezaobilazno mjesto za aktivan obiteljski turizam

Od ukupno zaštićenih četrdesetak životinjskih vrsta, dvije su najpoznatije. Vuk i mrki medvjed jedine su životinjske jedinke koje ne zalaze tako duboko. Ovaj hrvatski prirodni biser utočište je tih divljih zvijeri koje su našli svoj mir u tom prekrasnom parku. Tragove divljih zvijeri susrećete svuda uokolo, samo ne u špiljama. Na njihovo prisustvo u okolnim šumama upozoravaju i tamošnji vodiči, mada od njih nema opasnosti. Stalni šušur okolo špilja životinje tjera u drugom smjeru.

Hodajući parkom otkrivate veći ili manji geološki ili baštinski zapis iz prošlosti Like

Samograd je podijeljen u četiri prekrasne dvorane, uz Frasovu, njenu unutrašnjost čine i Perušića, Karlovića i Kukuljevića dvorana znamenovane u čast poznatih književnika, putopisaca, knezova, antropologa i hrvatskih banova. Ta veličanstvena igra prirode koja traje milijunima godina duboko pod zemljom isklesala je čarobnu skulpturu u koju ulazite putem petstotinjak isklesanih stepenica generalno uređenih koncem 1903. kada je bio planiran posjet bana Khuena Hedervaryja Lici, pa tako i špilji. Međutim od posjeta se odustalo zadnji trenutak, a mnogi volonteri onog vremena (čitaj: zarobljenici), u njenom "stomaku“ ostavili su dušu i tijelo. Od tuda i potpisi austrijskih časnika isklesani na jednoj sigi koji datiraju iz 1792. do 1835. godine.

Od tada do danas područje Grabovače smješteno između ličke krške zaravni i Perušićkog polja u neposrednoj blizini rijeke Like, jedno je o značajnijih turističkih meka i nezaobilazno mjesto za aktivan obiteljski turizam. Brojka od gotovo petnaest tisuća posjetitelja koliko prođe tim značajnim krajobrazom u razdoblju od početka travnja do konca listopada, govori da stalnim ulaganjem i ponudom postaju prepoznatljivo mjesto na hrvatskim turističkim kartama.

Zaslugu za tako što nosi Javna ustanova pod čijom se ingerencijom nalazi pećinski park. 

Imaju kapacitete za novi sustav liječenja u Hrvatskoj

Hodajući parkom otkrivate gotovo na svakom koraku pokoji ili veći ili manji geološki ili baštinski zapis iz prošlosti Like. Na području od 600 hektara imamo brojne špilje i jame od kojih su tri zaštićene kao geomorfološki spomenici prirode. Upravo zbog toga je Grabovača jedinstveni pećinski park i jedini takav u Europi.

Da bi to opravdali, uredili su nekoliko desetaka kilometara poučnih staza koje povezuju brojne spilje i prirodne znamenitosti ovog kraja s vidikovcem na nekih 743 metra nadmorske visine od kuda se pruža veličanstven pogled na kanjon Like, Ličko polje, te veći dio Velebita. Zatim šumske orgulje, malena jezera, Panov Labirint, hobitsku kućicu, mali vrt ličkog bilja, izvor Grabovac, biljni i životinjski svijet. A zahvaljujući Ministarstvu kulture i Općini Perušić obnavlja se i stari grad odnosno Gradina ili turska kula na lokalitetu Vrhovine u kojem su stolovali Frankopani.

"Sve je to naišlo na pozitivan odjek posebno posjet Samogradu koji se odlikuje bogatstvom i privlačnosti kalcitnih tvorevina kao što su stalaktiti i stalagmiti, sigasti stupovi i dva sigasta mosta", upoznaje nas ravnateljica Javne ustanove Jelena Milković.

Špiljski zrak možete i ponijeti sa sobom 

Jedna od novosti bila je i speleoterapija u Medinoj pećini. Metoda koja se bazira na doziranom boravku pacijenata u posebno odabranim špiljama, a služilo bi za tretman kroničnih i alergijskih respiratornih poremećaja. Iako jako povoljno za ublažavanje ili liječenje astme, bronhitisa, čišćenje pluća kod pušača, nažalost tako što je za sada stalo, kaže ravnateljica koja vidi budućnost u takvom načinu liječenja. Pogotovo zato što Grabovača ima četrdesetak speleoloških objekata, špilja i jama odnosno dostatne kapacitete za provedbu novog sustava liječenja u Hrvatskoj. 

Uskoro gradnja orgulja na vjetar?

Otuda i ideja o prodaji špiljskog zraka u bocama. Limitirana je proizvodnja na nekih dvjestotinjak bočica. Sve što ponude to i prodaju. Ne pita se za cijenu. Proces punjenja je fascinantan jednako kao i samogradski prostor gdje se to obavlja.  

"Jer takvog zraka nema nigdje. Čist kao suza, bez alergena, smoga i ostalih nečistoća", dodaje Mario Paral, edukator i začetnik brojnih grabovačkih novitada.

Što se tiče zraka, definitivno je posramio onaj naš gradski pun smoga i ostalih nečisti, a i po pitanju okoliša posramio bi puno razvikanije slične destinacije. Uskoro im stiže ponuda iz Slovenije o gradnji orgulja na vjetar. Kada mogu Zadrani imati morske, mogu i Ličani one na vjetar i to onaj južni. Drugi smjerovi, kaže mladi edukator iz Grabovače, ne cvile tako zanosno kao kad zapuše južina.

Najdraža hobitska kućica 

Osim zraka i vjetra, tu su i brojne poučne staze pripremljene na suživot čovjeka i prirode. Zato je uz strane i domaće goste veći dio vremena rezerviran za škole. Djeca iz svih krajeva Lijepe naše organizirano dolaze u park gdje se educiraju kako se snaći u prirodi. Osluškuju bilo života tog kraja.

"Djeci i roditeljima najdraža je hobitska kućica. To je odmah iza špilje najposjećenije odredište. Prije dvije-tri godine došli smo na ideju njene gradnje. Ubrzo smo je i realizirali i uredili okoliš", izjavio je Paral, dodavši da sve rade zajednički, od sadnje, okopavanja, gradnje - sve je to djelo pet stalnih zaposlenika i tri dodatna koje uzmu tijekom sezone. Crnograbovinom omeđeni prostor kultno je mjesto druženja. Uz prostor za roštiljanje centralno mjesto je predviđeno za festival retro glazbe iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Djeci je najzanimljivija hobitska kućica

Malo ima krajeva u Lici koji bi bili tako zanimljivi kao što je okolica Perušića sa svim tim povijesnim, prirodopisnim ili zemljopisnim stranama. Često znamo reći, a tako piše i na njihovim internetskim stranicama autora Miroslava Muse, da na svijetu ima toliko zanimljivih lokacija da ih za života ne možemo sve obići, zato se ne isplati trošiti vrijeme i vraćati se na iste lokacije po drugi put. Međutim, postoje neka mjesta koja vas zovu i ne znamo iz kojeg razloga ne možemo odoljeti tom pozivu. A pećinski park Grabovača sigurno je jedno od tih mjesta.


Fotoprilog


Tagovi

Pećinski park Grabovača Špilja Samograd Izletište Turizam Perušić Svjež zrak Pećina


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja