Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rabska torta
  • 27.06.2024. 10:30
  • Primorsko-goranska, Rab

Znate li za Rabsku tortu? Zahvaljujući obitelji Brna tradicija iz 12. stoljeća živi i dalje

Obitelj Brna vodi Kuću Rabske torte kojom promiču tradiciju i kulturu otoka. Osmišljena je kao gastro-muzej, to je mjesto gdje se cijeli proces može vidjeti i na kraju ovu jedinstvenu deliciju i kušati.

Foto: Vilma slastice
  • 210
  • 83
  • 0

"Radila sam u velikom turističkom poduzeću, no zbog potrebe za kreativnim izričajem usudila sam se otvoriti vlastiti obrt i krenuti od nule. Imala sam viziju i znanje, što mi se činilo najvažnijim. Naknadno sam shvatila kako sam također bila vrlo hrabra", otkrila nam je Vilma Brna koja je prije gotovo tri desetljeća odlučila proširiti priču oko Rabske torte.

Ovu tradicionalnu deliciju prva je počela proizvoditi za prodaju. S vremenom joj se u poslu pridružio sin Josip i njegova supruga Margarita. Uključivanje u posao sina koji je tada bio vrlo mlad, ali također iznimno kreativan, hrabar i vrijedan, znatno joj je olakšalo poslovanje. Josip je proširio asortiman proizvoda i ostvario probitak na tržište izvan otoka.

Začetnica poslovanja ističe da je zajedno bilo mnogo lakše, ponajviše zbog konzultacija i međusobnog nadopunjavanja. "Sada posao vodi sin sa suprugom, no i ja sam aktivna. I dalje pripremam Rabsku tortu i ostale slastice", opisuje.

Tvrtka Vilma slastice d.o.o. bavi se proizvodnjom čokolade, keksa, kolača, raznih drugih slastica i navedene torte kao najpoznatijeg proizvoda. Torta je danas poznata i tražena daleko van otoka, može se kupiti u gastro suvenirnicama u gradovima diljem Hrvatske, a nadaju se u skoroj budućnosti nuditi je i van zemlje.

U čemu je tajna okusa?

Rabska torta značajno pridonosi turističkoj ponudi otoka jer je vrhunska delicija koja predstavlja iskonsku rapsku tradiciju. Prepoznata je i kao suvenir pa je tako mnogi rado kupuju za poklon, sve češće i Gin 1177.

Nezaobilazna za turiste, Kuća Rabske torte

Gin 1177 je rapski gin, oslanja se na okuse iz Rabske torte, tako je dobio ime 1177. "To je godina od kada se spominje torta. Tada su je sestre Benediktinke poslužile papi Aleksandru koji se sklonio na Rab od nevremena na moru", doznajemo od naše sugovornice.

Rab je još od rimskog doba poznat kao sretni otok, Felix Arba. Ovdje se rodio Sveti Marin, osnivač Republike San Marino. Na Rabu je kralj Edvard VIII. uživao sa svojom ljubavi u prekrasnim uvalama otoka, na otok se u 12. stoljeću od nevremena sklonio papa i baš je taj događaj i ta godina prvi pisani trag postojanja i posluživanja torte.

Tadašnju su napravile sestre Benediktinke koje su nedavno proslavile tisućljeće postojanja, sačuvale su recept i održale tradiciju. Danas su njeni sastojci poznati: badem je osnovna namirnica od koje se sprema. Tu su još naranča, limun i maraskino, fini liker od višanja, a tajna okusa je u savršenom spoju i omjeru navedenih sastojaka.

Vrijedi spomenuti kako su bademi, poznati i kao mendule ili bajami, prava riznica zdravlja. Obiluju antioksidansima i vitaminima te su odličan izvor proteina i zdravih masnoća.

Kuća Rabske torte

Obitelj Brna vodi Kuću Rabske torte kojom promiču tradiciju i kulturu otoka. Osmišljena je kao gastro-muzej, to je mjesto gdje se cijeli proces može vidjeti i na kraju ovu jedinstvenu deliciju i kušati. Smještena je u staroj gradskoj jezgri, blizu gradske Lože koja je kroz stoljeća bila mjesto okupljanja građana.

Kuća je sretno mjesto baš kao što je Rab sretni otok. U njoj je osjećaj tradicije i topline svuda prisutan, miriši po svježe ribanoj kori od limuna i po narančama, po netom pečenoj torti - po radosti! Ona je najveći promotor torte i mjesto gdje se nastavlja tradicija.

Ovdje se može uživati i u Ginu 1177 koji se izvrsno nadovezuje na tortu. Dio sastojaka koje su njen zaštitni znak, našli su se u ovom aromatičnom craft ginu. Napitak oduševljava svježinom dobivenom iz korice naranče i limuna te toplinom koju pruža badem.

"I tako od 12. stoljeća od jednog neočekivanog posjeta, i danas kad očekujemo turiste, Rabska torta živi svoj slatki život na tronu gastronomske ponude Raba, Kvarnera i Hrvatske. Nema značajnog obilježavanja događaja bez ove delicije, ona je siguran poklon u svakoj prilici", navodi Vilmin sin Josip Brna.

Pristižu brojne nagrade

Danas kroz njihovu Kuću u sezoni prođe preko 200 organiziranih grupa turista koji ovdje uz vodiča mogu čuti sve u vezi povijesti ove slastice, ali i otoka. Također mogu vidjeti proces nastajanja proizvoda. Djelatnica Ružica je ta koja nasmijana dočekuje goste te vrijedno cijelo ljeto mijesi i peče.

Josip i Margarita Brna

Nacionalna godišnja nagrada Simply the Best koju su ove godine primili, kao i zlatna medalja sa Sabatine za piće Aperitivo Arba 1889. koje je ime dobilo po godini kad je počeo turizam na otoku, dokazuju kvalitetu temeljenu na ustrajnosti.

"Nagrada Simply the Best je posebno priznanje za kreativan pristup realizaciji suvenirskog programa temeljenog na osobitostima i tradicionalnoj gastronomskoj baštini našeg otoka", kaže Josip.

Kao tradicija koja traje stoljećima, Rabska torta je posebna delicija koja obogaćuje Hrvatsku kulinarsku baštinu. Nekada je bila prisutna samo na posebnim događanjima kao što su vjenčanja ili krštenja, a danas se sve češće kao posebnost daruje dragim osobama u različitim prilikama.


Fotoprilog


Tagovi

Rabska torta Vilma slastice Vilma Brna Josip Brna Kuća rabske torte Tradicija


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."