Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 12.08.2023. 10:30

20 najčešćih pitanja o afričkoj svinjskoj kugi - evo odgovora

HAPIH je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede objavio novi praktičan letak za svinjogojce, a uzgajivači ga mogu dobiti i na nizu edukacija koje se provode ovih dana.

Foto: Depositphotos/Bulgn
  • 6.479
  • 361
  • 0

Što je afrička svinjska kuga, koji su znakovi bolesti, postoji li lijek, može li se prenositi zaraženim mesom, zašto se usmrćuju zdrave životinje, kako će se nadoknaditi šteta, što je kategorizacija... neka su od 20 najčešćih pitanja koje postavljaju zabrinuti uzgajivači svinja. 

Odgovori se sada mogu pronaći u ovih dana objavljenom informativnom letku.

Najnoviji je to edukativni materijal kojeg su pripremili stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Letak je dostupan na mrežnoj stranici HAPIH-a u podizborniku "Afrička svinjska kuga – saznaj više" gdje se mogu naći i ostale aktualnosti, drugi linkovi (Naredbe, Rješenja...) kao i dodatni edukacijski materijali Europske agencije za sigurnost hrane EFSA (praktični naputci u letcima kampanje "Zaustavite afričku svinjsku kugu") i Ministarstva poljoprivrede (letci s informacijama o biosigurnosti; za putnike i turiste; za prijevoz i osoblje na granici i dr.).

Preuzeti ga možete i u dokumentu ispod članka. 

U tijeku su edukacije

Također se može dobiti i u svim županijskim područnim uredima HAPIH-ovog Centra za stočarstvo, kao i na edukacijama za uzgajivače koje ovih dana provode stručnjaci Centra za stočarstvo i Centra za sigurnost hrane HAPIH-a, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Tako su do sada održane edukacije u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a prema iskazanom interesu bit će organizirane i u drugim županijama, među kojima i Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj te Istarskoj.

Provode se edukacije svinjogojaca diljem Hrvatske (Foto: HAPIH)

Za pitanja u svezi afričke svinjske kuge otvorili su i posebnu adresu ask@hapih.hr s koje će stručnjaci HAPIH-a odgovoriti u što kraćem roku. Na istu adresu načelnici mogu poslati prijave za edukacije u svojim općinama.  


Dokumenti


Tagovi

Afrička svinjska kuha HAPIH Ministarstvo poljoprivrede Uzgoj svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner