Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 13.07.2023. 08:20
  • Karlovačka, Rakovica

Afrička svinjska kuga i u Karlovačkoj županiji, objavljena nova naredba o mjerama kontrole

U Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji ASK je potvrđena na 84 gospodarstva.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 7.325
  • 482
  • 0

Do srijede, 12. srpnja, afrička svinjska kuga potvrđena je na ukupno 84 gospodarstva u Hrvatskoj.

Riječ je, navode iz Ministarstva poljoprivrede, o slučajevima na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, općinama Sikirevci i Gundinci. Kažu i da uz pojačani monitoring uzgoja domaće svinje na području Babine Grede i Vinkovaca nema širenja bolesti što pokazuje i osam negativnih gospodarstava.

Međutim, temeljem pojačanog nadzora u lovištima, jučer je iz jedne uginule divlje svinje izoliran virus u Karlovačkoj županiji, Općini Rakovica.

"S obzirom na značajno širenje zaraze objavljena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH i prateće Rješenje o zonama ograničenja. Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija", pozivaju. 

Novu Naredbu o o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge pročitajte ovdje, a rješenje o određivanju zona ograničenja ovdje.  

Napominju i da su kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Virus Zaraza Širenje zaraze Divlja svinja Rakovica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"