Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 05.07.2023. 08:10
  • Vukovarsko-srijemska, Babina Greda

Afrička svinjska kuga na 17 gospodarstava, utvrđeno i novo žarište

Nastavlja se eutanazija svinja.

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 8.191
  • 745
  • 0

Laboratorijskom analizom potvrđeno je osam novih slučaja afričke svinjske kuge, a riječ je o gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima su i do sada utvrđeni slučajevi (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci), uz novo žarište na gospodarstvu u Babinoj Gredi, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako napominju, ovime je do sada utvrđena zaraza na 17 gospodarstava, a eutanazija svinja na novopotvrđenim obavljala se jučer i dovršit će se danas. 

Napominju i da je u javno savjetovanje upućen Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge. 

Antun Golubović: Vrijeme je za ohladiti glave, smanjiti bespotrebna kretanja i prebroditi

Njime se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od ASK. 

Odredili su i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Zaraza Novo žarište Eutanazija svinja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB