Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 18.07.2023. 08:40

Afrička svinjska kuga na 97 gospodarstava, proizvođačima najavljena obeštećenja

Danas će biti izdana nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Slovenija je zbog izbijanja bolesti u našoj zemlji uvela posebne mjere na granici.

Foto: Selma Mujić (ilustracija)
  • 8.614
  • 653
  • 0

Afrička svinjska kuga potvrđena je dosad na 97 gospodarstava u 11 općina, pri čemu je najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, istaknula je predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje ASK i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić na jučer održanoj sjednici.

Ujedno, ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je da će Vlada obeštetiti posjednike. 

Kako se čulo, osigurana su sredstva (ne navode iznos, op.a.) za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima uslijed otežanog prometa kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja zaraze kod divljih svinja.

Danas će biti izdana nova Naredba o mjerama kontrole kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja.

Zbog izbijanja zaraze u našoj zemlji odnosno njezinog pojavljivanja i u Karlovačkoj županiji (potvrđen virus kod divlje svinje), Slovenija je uvela posebne mjere na granici. Tamošnji Nacionalni centar za kontrolu bolesti proglasio je područjem visokog rizika uz jugoistočnu granicu s Hrvatskom.

Afrička svinjska kuga se proširila na šest županija, izdano novo rješenje

Prema objavljenom, ono obuhvaća područje osam lovačkih obitelji, dio lovišta s posebnom namjenom te provođenje mjera suzbijanja. To znači aktivne potrage za uginulim divljim svinjama, povećanom uzorkovanju domaćih i divljih svinja kao i stroži nadzor provođenja biosigurnosnih i drugih propisanih mjera.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Naredba o suzbijanju Obeštećenje Potpore posjednicima Marija Vučković Tatjana Karačić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".