Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 12.07.2024. 17:35
  • Vukovarsko-srijemska, Gradište

Afrička svinjska kuga potvrđena je na farmi mangulica, eutanazirano 81 grlo

Kako se farma nalazi blizu šume Spačva, sumnja se da su zarazu prenijele divlje svinje, no to tek treba potvrditi.

Foto: Goran Gazdek (ilustracija)
  • 1.021
  • 106
  • 0

Hrvatska ima novi slučaj afričke svinjske kuge.

Zaraza je potvrđena na farmi OPG-a Kadić u Gradištu koja u 4. kategoriji, dakle u slobodnom uzgoju, na otvorenom, drži autohtonu pasminu mangulice. Riječ je o 81 grlu. 

"Svinje će se eutanazirati, a u zoni zaštite od 3 km će se nadzirati stanje narednih 4-do 7 dana", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro maloprije u Vukovaru, u sjedištu Vukovarsko-srijemske županije. 

Zona zaštite određuje se u krugu od 3 km od farme, dok će zona nadziranja pokrivati mjesta Andrijaševci, Cerna, Privlaka, grad Županja, grad Otok, Bošnjaci i Štitar. 

Prema ministrovim riječima, farma se nalazi uz šumu Spačva te se sumnja da je do zaraze došlo preko divljih svinja. No, to tek treba potvrditi. 

Istaknuo je i da u tom dijelu naše najistočnije županije postoji 369 svinjogojskih farmi od kojih je samo jedna veća, tj. s više od 10.000 grla dok su ostalo manje s ukupnim brojem oko 3.500 svinja. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Mangulice Zaraza OPG Kadić Eutanazija Josip Dabro


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja