Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 26.06.2023. 18:30
  • Vukovarsko-srijemska, Posavski Podgajci

Afrička svinjska kuga stigla u Hrvatsku, potvrđen prvi slučaj

Uz potvrđen slučaj, danas su prijavljene i još dvije sumnje na ASK, javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphoto/accept001
  • 4.967
  • 679
  • 0

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je danas, 26. lipnja, afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Riječ je o dva manja objekta na kojima su se životinje držale na otvorenom.

Navode da je u tijeku određivanje mjera kontrole, uključujući usmrćivanje preostalih svinja na objektu, određivanje zona ograničenja, prikupljanja epidemioloških informacija te utvrđivanje kontaktnih objekata i mogućeg širenja bolesti na druge lokacije.

Isti dan prijavljene su još dvije sumnje na ASK, na jednom objektu s područja Gunje i na jednom s područja Rajevog Sela. Sa svih sumnjivih objekata su također uzeti uzorci koji su trenutno u obradi i naređene su preliminarne mjere kontrole od strane Veterinarske inspekcije.

Ističu da se svi uzgajivači trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera, a svako uginuće ili bolest u ovih životinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju), kao i držanje na neregistriranim objektima kao i na objektima s otvorenim držanjem bez odobrenja veterinarske inspekcije Državnog inspektorata te zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla.

"Naglašavamo da je u slučaju pojave ASK naknada štete zbog provedenih mjera kontrole moguća isključivo za one subjekte, držatelje svinja, koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuća i koji su primjenjivali sve propisane mjere", stoji u objavi. 

Više informacija o ASK i trenutnoj proširenosti možete pronaći ovdje

Zaključuju i da su se lovoovlaštenici također dužni pridržavati biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne) u svrhu pretraživanja na afričku svinjsku kugu. 


Tagovi

Usmrćivanje Potvrđena bolest Veterinarska inspekcija Ministarstvo poljoprivrede Afrička svinjska kuga ASK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".