Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 19.07.2024. 20:00
  • Splitsko-dalmatinska, Imotski

Afrička svinjska kuga tek 871 m od hrvatske granice, Imotski i okolica proglašeni zonama ograničenja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donijelo je Rješenje o određivanju zona ograničenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 151
  • 0
  • 0

Zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Općini Posušje u susjednoj Bosni i Hercegovini, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donijelo je Rješenje o određivanju zona ograničenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Zaraza je, naime, potvrđena u domaćih svinja na području naselja Vinjani (objekt s 30 grla držanih na otvorenom) i Broćanac u objektu s ukupno 10 grla).

Određene zone zaštite i zone nadziranja

Kako je riječ o naselju Vinjani koje se nalazi tek 871 metar od granice s Republikom Hrvatskom, zonom zaštite proglašeni su grad Imotski i naselje Gornji Vinjani dok se zona nadziranja odnosi na:

  • grad Imotski, naselja Donji Vinjani, Glavina Donja, Glavina Gornja, Imotski i Medvidovića Draga
  • općina Podbablje, naselja Grubine, Hršćevani i Kamenmost
  • općina Proložac: naselja Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet
  • općina Zmijavci, naselje Zmijavci

U navedenim zonama primjenjuju se mjere propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje ASK u RH.

"Pozivaju se svi subjekti koji drže svinje na pojačani oprez te obvezu da svaku sumnju na bolest životinje žurno i bez odgađanja prijave svom veterinaru", ističu iz Ministarstva. 

Napominju i da se ASK lako prenosi svježim mesom i proizvodima od mesa svinja te stoga apeliraju i na građane da isto kupuju na za to registriranim i odobrenim objektima.

Podsjećaju da je obavezno isključivanje ASK u svake uginule svinje na objektima do 100 grla, a na objektima sa 100 i više, u najmanje 2 uginule svinje tjedno iz svake epidemiološke jedinice (nastambe). Detaljne upute dostupne su u Programu nadziranja ASK

Dodatno, uzorke je potrebno uzeti i pri svakom pobačaju krmača. 

Uzimanje uzoraka i pregledi plaćaju se iz državnog proračuna

Osim toga, kažu, poučeni iskustvom iz prošle godine te nedavnim izbijanjem bolesti na području Gradišta, skreću pažnju na pojačani oprez prilikom svakodnevnog rada na objektima na kojima se drže ove domaće životinje, posebno pri liječenju uobičajenih bolesti poput vrbanca, pastereloza, enterotoksemija, intoksikacija te zdravstvenih problema prije i nakon prašenja krmača kao i u slučaju naglih uginuća bez prethodnih znakova bolesti osim pada apetita, a koje se moguće povezuju s visokim vanjskim temperaturama.

"I isključivanje i sumnja te uzimanje uzoraka i klinički pregledi svinja, plaćaju se iz državnog proračuna te nema troškova niti za veterinara niti za subjekta", stoji u priopćenju.

Ovlaštenim veterinarima na raspolaganju je dežurstvo djelatnika Uprave te su uzgajivači u svim slučajevima kada je potrebna konzultacija vezano za postupanje pozvani kontaktirati broj mobitela: 099/4392-507.


Tagovi

ASK Zona ograničenja Zona zaštite Zona nadziranja Ministartsvo poljoprivrede Afrička kuga svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.