Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 13.11.2023. 17:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Afrička svinjska kuga usporila, promet mesom u dvije županije moguć od 26. studenog?

Najavljen je dolazak EU tima ovaj tjedan u Hrvatsku, koji bi trebao dati procjenu situacije s ASK-om, o kojem će EK raspravljati idući tjedan u Bruxellesu, čulo se na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 7.633
  • 414
  • 0

Ukupno šest posljednjih dana nema pozitivnih rezultata na afričku svinjsku kugu, bilo sumnje ili pojave bolesti, ali mjere ostaju na snazi, kazali su danas državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić i predsjednica Nacionalnog stožera za obranu od ASK-a Tatjana Karačić na konferenciji za novinare u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Zagrebu.  

"Situacija je dobra jer zadnjih nekoliko dana nije bilo pozitivnih slučajeva, jer su mjere koje provodimo dale rezultat u okolnostima kada one nemaju alternative jer nema lijeka niti cjepiva protiv ove bolesti", rekao je uvodno Pavić, nakon sastanka Nacionalnog i lokalnih stožera za obranu od ASK.

Klanje i promet mesom i prije 12. siječnja?

Prema njegovim riječima, cilj je osloboditi Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju ove bolesti kako bi stekli status kojim bi od 26. studenog ondje trebao biti moguć promet svježeg mesom i u kojima će biti moguće klanje svinja na vlastitim gospodarstvima iz kategorije tri ili četiri.

Što se tiče Osječko-baranjske županije, gdje se na 15 domaćinstva pojavila zaraza, a koja je dobila rok do 12. siječnja iduće godine, Pavić vjeruje da će trenutnim tempom biti moguće klanje u dvorištima i promet svježim mesom i prije toga roka.

S druge strane, Karačić je upozorila na problematiku provedbe mjera na području Vukovarsko-srijemske  županije jer pojedinci odbijaju predati svinje na uklanjanje. Ona je istaknula da se ne radi o otimanju. već da se te svinje plaćaju u skladu s određenim cijenama koje su znatno bolje od trenutnih tržišnih cijena.

Vrije na terenu: Svinjokolje u dvorištu unatoč zabrani, za širenje zaraze prijavljen veterinar

Apelirala je na odgovornost i svjesnost posjednika o kakvoj se teškoj bolesti radi, jer su oni rizik za širenje bolesti, a onda i potencijalni rizik da se u cijeloj Hrvatskoj, izvan spomenutih županija, ne dobije zeleno svjetlo za stavljanje svježeg mesa u promet.

EU tim dolazi procijeniti situaciju sa ASK-om  

Odgovarajući na brojne upite, Pavić je kazao da je Vlada za suzbijanje bolesti predvidjela 32 milijuna eura, a da je dosad isplaćeno ukupno 5,8 milijuna eura, za 950 gospodarstava. Na terenu su, kaže, 202 veterinara, koji čine sve da afrička svinjska kuga ne uništi hrvatsko svinjogojstvo. Dosad je eutanazirano ukupno 34.717 svinja u tri slavonske županije. 

On je otklonio mogućnost dogovora, što se tiče najavljenog prosvjeda poljoprivrednika i, kako kaže, laičkih zahtjeva kojima ne treba nasjedati. Podsjetio je na sastanak održan u Retkovcima prije više od 30 dana, na kojem je upozorio na poveći rizik za ukupno svinjogojstvo u Hrvatskoj, ako se ne suzbije ASK na vrijeme jer postojeće mjere nemaju alternative.     

Osim toga, najavljen je dolazak EU tima ovaj tjedan u Hrvatsku, koji bi trebao dati procjenu situacije, o kojem će Europska komisija raspravljati idući tjedan u Bruxellesu. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Mladen Pavić Tatjana Karačić Promet mesom Mjere suzbijanja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled