Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 07.09.2023. 14:25
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Afrička svinjska kuga uzima danak i na tradiciji - ništa od svinjokolje ove godine?

Kulen će biti moguće proizvesti, ali ne kod mene u dvorištu na improviziranom stolu, nego kod susjeda koji ima registriranu proizvodnju, pojasnio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju.

Foto: Martina Pavlović
  • 3.200
  • 477
  • 0

Afrička svinjska kuga koja je do 31. kolovoza utvrđena na 631 gospodarstvu, od čega su tri u Brodsko-posavskoj, a sva preostala u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dokida i tradiciju. Klasične svinjokolje na zaraženim i područjima u zonama nadzora, ove jeseni neće biti. 

"Posve smo svjesni slavonskih običaja i činjenice da se približava sezona svinjokolja, ali ove godine to neće biti moguće. Bit će moguće proizvoditi kulen i druge suhomesnate proizvode u objektima koji su registrirani za to, ali nažalost u domaćinstvima, ne. To treba jasno reći da ne bi bilo zablude uoči kolinja. Kako sada stvari stoje, tako je", rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju. 

Neće biti nestašice svinjetine i rasta cijena?

Kako je pojasnio, prema uredbi vezanoj za afričku svinjsku kugu dopuštena je proizvodnja proizvoda koji će dugo fermentirati. Tako će registrirani proizvođači u svojim profesionalno opremljenim pogonima, dobiti dozvolu za proizvodnju kulena i ostalih suhomesnatih proizvoda.

"Ponavljam, kulen će biti moguće proizvesti, ali ne kod mene u dvorištu na improviziranom stolu, nego kod susjeda koji ima registriranu proizvodnju", naglasio je. 

Voditeljici emisije Pressica Biljani Pavlović, otkrio je i da je dosad eutanazirano oko 12.200 svinja, a k tome evidentirano i oko 800 uginuća. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je, čuli smo, bilo oko 122.000 svinja, što znači da je sada taj broj manji za oko 11 posto.

Ta brojka od 13.000 usmrćenih, u odnosu na 860.000 svinja ukupno u Hrvatskoj, je zanemariva, naveo je Pavić, ističući da zbog toga najave o nestašici i porastu cijena svinjetine, nisu realne. 

Istaknuo je i da je, za razliku od drugih zemalja koje se nose s ovom zarazom, kod nas prvi slučaj zabilježen na domaćoj, a ne divljoj svinji. Dosad su, kaže, utvrđena tek 4 slučaja zaraze ove divljači. Naveo je da je unatoč tome donesena naredba o dodatnom smanjenju njihove populacije te da je 1.200 grla više odstrijeljeno u odnosu na brojke prije pojave bolesti. 

Dodatno smanjenje divljih svinja 

Ujedno, lovoovlaštenicima je osigurana naknada od 75 eura po odstrijeljenom grlu kako bi ih se stimuliralo na dodatno smanjenje njihove populacije. 

Vjeruje da se do zime zaraza iz najistočnije županije neće širiti na druga područja u Hrvatskoj, a s vremenom ćemo se morati naučiti živjeti s ovim virusom i sigurnosnim mjerama koje su na snazi. 

Govoreći o njegovoj jačini, upozorio je da na suncu virus ugiba za pet dana dok u smrznutom obliku može preživjeti i do šest godina. 

"Nema cjepiva, nema lijeka i ovo su jedine metode koje služe u sprječavanju ove bolesti", naglasio je državni tajnik.

Detaljnije pogledajte u video prilogu: 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Zaraza Svinjokolja Pravila Mladen Pavić Eutanazija svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda