Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 03.08.2023. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Alarmirani uzgajivači svinja - u opasnosti od širenja zaraze je i Osječko-baranjska županija

Županija priprema edukativne i informativne materijale o afričkoj svinjskoj kugi, a u suradnji s HAPIH-om i Ministarstvom poljoprivrede, otvorena je i telefonska linija

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 2.020
  • 172
  • 0

Osječko-baranjska županija je u opasnosti od širenja afričke svinjske kuge, stoji u dopisu Područnog ureda civilne zaštite Osijek kojim pozivaju uzgajivače da se strogo pridržavaju mjera biosigurnosti te da prate mjere propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje ove bolesti. 

Ujedno navode da će na području ove županije biti organizirane dodatne edukacije uzgajivača. 

Premda zasad nema zabilježenih slučajeva, župan Ivan Anušić održao je u ponedjeljak radni sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave upravo s ciljem informiranja o sprječavanju širenja zaraze na lokalnim gospodarstvima.

"Izuzetno je važno da dobijemo ovu bitku jer ne smijemo zaboraviti da 5.500 gospodarstava žive od svinjogojstva koje je desetljećima tradicija ne samo naše županije, već čitavog istoka Hrvatske", rekao je Anušić.

Kako je istaknuo savjetnik ravnateljice HAPIH-a za stočarstvo Davor Pašalić, u kontroli ASK izuzetno je važna kategorizacija gospodarstava koju provode veterinari i cilj je da što više njih prijeđe iz kategorije 2 u kategoriju 3 koja znači potpuno ispunjavanje biosigurnosnih mjera.

Nažalost, dodao je, od 75.000 gospodarstava koja drže svinje u RH, 22.000 je u kategoriji 1 (gospodarstva koja ne udovoljavaju uvjetima biosigurnosti ), a 38.000 u kategoriji 2 (gospodarstva koja djelomično udovoljavaju uvjetima biosigurnosti). 

"Zbog toga je pred nama puno posla da ljudi shvate kako je prošlo vrijeme u kojem su se svinje mogle držati bilo gdje i u bilo kakvim objektima", istaknuo je na sastanku.

Što podrazumijeva prelazak u višu kategoriju?

Pojasnio je i da prelazak iz kategorija 1 i 2 u više podrazumijeva podizanje ograda oko gospodarstava i uvođenje dezinfekcijskih barijera, odnosno kontrola ulaska u gospodarske objekte, osiguravanje hranidbe i nošenje zaštitne odjeće u onim gospodarstvima na kojima se nalazi stotinu i više svinja. 

Osječko-baranjska županija priprema edukativne i informativne materijale koji će biti dostavljeni svim gradonačelnicima i načelnicima kako bi ih mogli podijeliti na terenu. U suradnji s HAPIH-om i Ministarstvom poljoprivrede, otvorena je i telefonska linija 099 4392 507 gdje građani mogu dobiti više informacija.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da su uspostavljene zone ograničenja u kojima su na snazi stroge mjere ograničenja prometa svinjama i proizvodima od svinja te druge mjere koje se propisuju Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH. Trenutno je na snazi Naredba objavljena 28. srpnja.

Uzgajivačima zbog afričke svinjske kuge pomoć kroz dvije mjere potpora

Ministrica Marija Vučković održala je u Sisku sastanak s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske te je iznova obećana pomoć uzgajivačima. Sisačko-moslavačka županija proglašena je zaraženom zonom u kojoj je zabranjeno premještanje držanih svinja i od njih dobivenih proizvoda.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK OBŽ Mjere sigurnosti 5500 gospodarstava Ivan Anušić Davor Pašalić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner