Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojska proizvodnja
  • 04.02.2014. 07:46

Apsurd hrvatskog svinjogojstva

Broj svinjogojaca na obiteljskim gospodarstvima smanjio se za 60 posto u nekoliko zadnjih godina

Foto: depositphotos.com, stramyk
  • 830
  • 102
  • 0

U posljednjih pet godina čak 60 posto malih svinjogojaca je propalo - ovo je veliki apsurd uzme li se u obzir da ne proizvodimo dovoljno mesa ni za potrebe Hrvatske. I dok domaći svinjogojci redom propadaju, uvoz raste - u prvih osam mjeseci prošle godine, uvoz mesa i mesnih prerađevina iz svinjske proizvodnje je bio 130 milijuna dolara, a izvoz svega 11 milijuna.

Apelira se na Ministarstvo poljoprivrede, Europsku komisiju, kako bi se što prije usvojio Program ruralnog razvoja, a svinjogojci zainteresirani za proširenje proizvodnje, dobili neku perspektivu daljnjeg uzgoja. Najveći problemi su u naplati robe, "Nije problem proizvesti, nego naplatiti. Priča je da se potiče mlade poljoprivrednike, ali ništa od toga. Genetski materijal se također mora uvoziti jer u Hrvatskoj ga nema, a uvoz je skup", za Osječku TV izjavio je mladi poljoprivrednik Alen Barić. Problem je što tržište ne mogu pratiti, oscilacije su prevelike, a regionalni razvoj samo je pusta želja onih koji žele promjenu.

Proširenje proizvodnje, uz sve operativne programe, HBOR i takozvane poticaje, naši poljoprivrednici mogu samo sanjati. "Sustav je kriv, iako imamo smanjen broj tovljenika, ne možemo ih prodati pa se uvoz mesa potiče državnim novcem, što je apsurdno". Uvozno meso slabije kvalitete remeti domaće tržište i zato je prodaja slaba. Bolest Aujezskog pogodila je jedan dio tovljenika, a to onemogućava izvoz. "Trebat će nam dulje vremensko razdoblje da dostignemo proizvodnju koju smo imali 90.-ih", rekao je Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK - ŽK Osijek.

Foto: depositphotos.com, stramyk


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Goran Jančo Udruga uzgajivača svinja Svinjogojstvo Središnji savez Program ruralnog razvoja Mijo Vukadin Alen Barić Ernest Nad


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"