Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi jezik
  • 02.10.2023. 18:00

Bolest plavog jezika rapidno se širi među ovcama i kravama u Nizozemskoj

Virus se širi brže nego inače. Prenose ga mušice, uglavnom prisutne između travnja i kraja jeseni. Sada prijeti manje hladna zima koja bi mogla biti povoljnija za njihov razvoj

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 2.901
  • 639
  • 0

Virus bolesti plavog jezika širi se Nizozemskom. Početkom rujna dijagnosticiran je na četiri farme ovaca u Sjevernoj Nizozemskoj i Utrechtu, a sada se smatra da je zaraza prisutna na više od 600 farmi, navodi Reuters

Proširit će se cijelom zemljom

Očekuje se da će se virus proširiti cijelom zemljom prije zime, rekao je ministar poljoprivrede Piet Adema dodavši da nema dostupnog cjepiva za ovu vrstu virusa. 

Epidemija će ograničiti izvoz krava i ovaca iz Nizozemske jer će životinje morati biti testirane ili u karanteni, rekla je vlada ranije ovog mjeseca.

Većina zaraženih životinja se nalazi u centralnom dijelu zemlje, ali virus se sve više javlja i u drugim regijama. Osim ovaca, zaražene su i krave, piše NOS

To je prvi puta od 2009. da je virus, koji ne predstavlja opasnost za ljude, ponovno prisutan u Nizozemskoj.

Članovi organizacije za poljoprivredu i hortikulturu (LTO) izjavili su da bolest poprima ozbiljne razmjere. "Nažalost, primamo mnogo izvješća o visokoj smrtnosti među oboljelim ovcama, riječ je o više od 400", prošlog je tjedna izjavila Jeannette van de Ven iz LTO. "Sve je više dojava o govedima s ozbiljnim simptomima. Naši su članovi zabrinuti što je razumljivo gledajući progresiju bolesti."

Tiha katastrofa

Nije jasno koliko je ovaca i krava dosad podleglo virusu. Prema Siert-Jan Boersemi, uzgajivaču ovaca i veterinaru u De Rijpu, čini se da se virus ovaj put širi mnogo brže nego tijekom prethodne epidemije prije sedamnaest godina.

"Gotovo je nemoguće držati korak. S liječenjem u ranoj fazi, još uvijek možete izvući životinje, ali kada kasnite, manje je uspješno.

Veterinari u Utrechtu naporno rade. Kažu da je toliko slučajeva da se jedva mogu nositi dinamikom posla. "Ovo je tiha katastrofa", požalio se veterinar za preživače David Speksnijder.

Topla zima

Bolest plavog jezika prenosi se putem mušica, a ne izravnim kontaktom između zaraženih životinja. Mušice su uglavnom prisutne između travnja i kraja jeseni, ali sada prijeti manje hladna zima koja bi mogla biti povoljnija za njihov razvoj, nego što je to bilo tijekom prethodne epidemije. 


Tagovi

Bolest plavog jezika Virus Zaražene ovce Zaražene krave Nizozemska Virus se širi Topla zima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.